Main menu

header

827 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Deși ca structură este un fruct, luffa este consumată ca o legumă prezentă în meniuri din foarte multe părți ale lumii, nu doar pentru gustul său delicios, ci și pentru valoarea sa terapeutică.

Crește lactația mamelor care alăptează

Cultivată pe scară largă în India, China și Vietnam, luffa conține o serie de nutrienți considerați dintre cei mai benefici pentru buna funcționare a organismului - vitamine, minerale, antioxidanți. Grație acestor calități, planta este consumată pentru reglarea menstruației, precum și pentru creșterea lactației mamelor care alăptează. În același timp, prin peptidele și alcaloizii pe care îi furnizează, luffa are proprietatea de a scădea nivelul de zahăr din sânge, notează healthybenefits.info.

Susține sistemul imunitar

Luffa este foarte bogată în fibre naturale, ceea ce înseamnă că reprezintă un excelent agent de detoxificare și de menținere a nivelului colesterolului. Totodată, planta aduce metabolismului vitamina C și minerale (zinc, magneziu, mangan, fier). În aceste condiții, consumul de luffa are ca rezultat prevenirea anemiei, susținerea sistemului imunitar și a sănătății inimii, fiind și o excelentă metodă naturală de curățare a întregului organism.

Echilibrează funcția stomacului

Prin calitățile antiinflamatoare și antibiotice, luffa elimină toxinele din corp, accelerează vindecarea după intoxicații, echilibrează funcția stomacului. În același timp, planta este un foarte eficient expectorant, fiind utilizată pe scară largă pentru tratarea naturistă a problemelor căilor respiratorii superioare. În același timp, potrivit rezultatelor unui studiu derulat în cadrul National Eye Institute, din Maryland, SUA, aportul de vitamina A care este asigurat prin consumul de luffa previne degenerarea maculară cu până la 25%.

Coboară nivelul trigliceridelor

Potrivit unor experimente extinse, suplimentele pe bază de luffa, administrate în doze de 900 mg, la recomandarea unui specialist, au ca efect un aport de vitamina B5 care are capacitatea de a reduce semnificativ nivelul trigliceridelor, element agravant în bolile cardiovasculare. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii recente, manganul din suplimentele cu luffa, administrate timp de 12 săptămâni, contribuie la menținerea sub control a simptomelor diabetului.

Diminuează durerile mușchilor contractați

Potasiul din luffa are proprietatea de a regla nivelul fluidelor din organism, iar această acțiune are ca efect relaxarea mșchilor contractați, precum și eliminarea spasmelor și a durerii. În același timp, prin aportul de substanțe care acționează ca agenți antiinflamatori, această legumă atenuează severitatea migrenelor cronice, arată un studiu publicat în revista „Expert Review of Neurotherapeutics”.

Sucul frunzelor de luffa este utilizat extern împotriva rănilor superficiale

Ouă cu luffa

Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 3 cepe verzi, 2 ouă bătute, 1 linguriță cu sare, 2 căței de usturoi, 1 linguriță cu ghimbir, 3 luffa tăiați felii, 1/4 linguriță cu zahăr, 1/2 ardei jalapeño, tăiat mărunt, 2 lingurițe cu sos de soia, piper, orez gătit.

Mod de preparare: încălziți puțin ulei într-o tigaie, adăugați partea albă a cepei și lăsați pe foc 30 de secunde, după care turnați ouăle, puțină sare și mențineți pe flacără până se coagulează ușor, apoi puneți amestecul pe o farfurie. Repuneți tigaia pe flacără, turnați restul de ulei, presărați usturoiul și ghimbirul, luffa, zahărul, sarea rămasă și ardeiul. Lăsați să se gătească timp de cinci minute, condimentați cu sosul de soia și piper și mai mențineți pe flacără un minut. Se servește cu orezul ornat cu partea verde a cepei.