Main menu

header

827 9 3de Călin Popa şi Silviu Ghering

Soi de lemn folosit din vremuri imemoriale pentru calitățile de excepție, palo santo este nelipsit din spa-uri, din ritualurile de relaxare și de energizare, dar și foarte apreciat pentru certele beneficii pe care le aduce stării de sănătate.

Curăță câmpul energetic

Aflate într-un trend ascendent într-o lume care se întoarce tot mai mult spre medicina tradițională, vindecătoarele naturii sunt la dispoziția oamenilor din zorii societății omenești. Printre cele mai apreciate astfel de terapii este cea care include palo santo, un soi de lemn considerat „sfânt”, recoltat din America de Sud dintr-un arbore care este rudă cu mirtul. „Calitățile medicinale și spirituale ale palo santo au fost cunoscute și utilizate de mii de ani, întrucât acest lemn reduce reacțiile inflamatorii și, în același timp, curăță câmpul energetic al persoanei, aducând claritate minții”, afirmă Alyson Charles, realizator de programe de televiziune care abordează medicina naturistă. Pe lângă arderea unui bețișor și difuzarea în încăpere, palo santo poate fi consumat sub formă de ceai, preparat ca o infuzie obișnuită, din o linguriță cu plantă la o cană cu apă fierbinte.

Elimină migrenele

Potrivit specialistului în terapii alternative Amy Chadwick, de la Four Moons Spa, California, o ceșcuță cu infuzie de palo santo poate elimina migrenele și alte tipuri de dureri, atenuând, în același timp, crizele de astm. Uleiul esențial de palo santo se amestecă cu un ulei purtător și se masează ușor tâmplele cu această formulă. De asemenea, se pot pune câteva picături de ulei într-un vas cu apă fierbinte și se inhalează aburii. „Această inhalare va elibera neurotransmițători ca dopamina sau serotonina, în același timp eliberând endorfine care sunt analgezice naturale”, detaliază medicul internist Isaac Alexis, din Virginia de Vest.

Atenuează balonarea, greața și crampele stomacale

Inhalarea uleiului esențial de palo santo sau formula de infuzie se pot dovedi de mare folos și în caz de răceală. „Planta are capacitatea de a elimina congestia căilor respiratorii superioare și scade inflamația specifică în stări febrile și gripă”, adaugă Alexis. În același timp, substanțele aromatice din palo santo sunt de mare folos în tratarea disconfortului abdominal. „Limonenul din plantă, care, de altfel, se găsește și în coaja citricelor, atenuează balonarea, greața și crampele stomacale”, argumentează Alexis.

Prin proprietățile antimicrobiene, palo santo are efect calmant asupra sistemului nervos, eliberează de presiune psihică și reduce anxietatea