Main menu

header

827 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

De la roşu şi alb la violet, de la varianta fără seminţe la jeleu, gem, suc, vin şi stafide, strugurii pot fi consumaţi într-o varietate de modalităţi şi au multiple beneficii pentru sănătate. Pe lista avantajelor aduse de acest fruct-medicament s-a adăugat recent și capacitatea de a proteja organismul de efectele nocive ale razelor UV.

Ideali pentru hidratarea organismului

O cercetare recentă, derulată în cadrul Universității Alabama, din SUA, a pus în evidență faptul că strugurii au capacitatea de a proteja pielea de efectele razelor ultraviolete. Potrivit experților, consumul a două cești cu delicioasele boabe crește rezistența la arsurile solare cu circa 75%. Analizând biopsiile unor persoane cu probleme de expunere la razele UV cărora li s-a administrat un tratament bazat pe struguri, în formă crudă sau de pulbere, experții americani au constatat faptul că includerea acestor fructe în dietă în mod regulat are capacitatea de a diminua daunele pe care expunerea la raze UV le aduce ADN, de a scădea numărul de celule moarte și de a coborî nivelul inflamațiilor. Toți acești factori sunt favorizanți pentru apariția cancerului de piele, iar prin scăderea acestor markeri, fructele protejează în fața acestei afecțiuni. „Strugurii acționează ca o loțiune comestibilă de protecție solară, oferind un strat în plus de apărare în fața razelor UV, pe lângă loțiunile cunoscute”, explică specialistul Craig Elmets. În același timp, strugurii au un nivel ridicat de apă şi sunt ideali pentru hidratarea organismului, fiind, în același timp, denși în nutrienţi esenţiali și cu puţine calorii.

Scut împotriva bolilor cardiace

Fructe-vedetă ale toamnei, dar disponibili pe tot parcursul anului, cunoscuți şi ca superaliment, strugurii au o istorie de 8.000 de ani. Unul dintre cele mai importante beneficii pe care le aduc aceste fructe organismului este aportul de antioxidanți. Potrivit cercetărilor internaționale, polifenolii din struguri pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv de esofag, plămâni, pancreas, prostată sau colon. De asemenea, resveratrolul regăsit în vinul roşu este cunoscut pentru beneficiile pentru inimă. În plus, potrivit rezultatelor unor studii extinse, flavonoidul quercetin a demonstrat capacitatea de a reduce riscul de ateroscleroză şi de a proteja împotriva daunelor provocate de colesterolul „rău”, LDL, notează medicalnewstoday.com. De altfel, conţinutul ridicat de polifenoli din struguri poate reduce riscul de boli cardiovasculare și prin scăderea presiunii sangvine, precum și cu ajutorul acțiunii antiinflamatoare. La rândul său, potasiul din aceste fructe susține sănătatea inimii, argumentează Mark Houston, de la Şcoala Medicală Vanderbilt.

Aliați contra retinopatiei diabetice

Mineralele prezente în struguri fac din aceste fructe o excelentă alegere pentru persoanele care doresc să-și mențină masa musculară, să păstreze densitatea osoasă, să fortifice organismul și să reducă riscul de moarte prematură. Totodată, prezența strugurilor în dietă asigură o vedere bună, grație aportului de luteină şi zeaxantină. Potrivit rezultatelor unor studii recente, consumul regulat de struguri are efect benefic împotriva neuropatiei şi a retinopatiei diabetice, urmări ale diabetului care afectează sever vederea. În același timp, nenumărate cercetări internaționale au pus în evidență faptul că nutrienții din struguri sunt aliați împotriva Alzheimer, a schimbărilor de dispoziție asociate cu menopauza și susțin o bună funcționare a creierului pe termen lung, inclusiv pe direcția prelungirii funcționării memoriei și a capacității de concentrare. Într-un studiu realizat de cercetătorii italieni s-a observat că administra- rea zilnică a unui supliment pe bază de struguri într-o doză de 250 mg a îmbunătățit în mod semnificativ scorul obținut la testele de atenție. În același timp, o cercetare condusă de experții din Marea Britanie, la care au luat parte adulți tineri, a pus în evidență faptul că în cazul celor care au consumat 230 ml suc de struguri s-a înregistrat o îmbunătățire notabilă a abilităților cognitive și a stării de spirit, la 20 de minute după consum.

Combat stresul oxidativ

Grație aportului de antioxidanți foarte importanți, strugurii au un efect antiinflamator pronunțat, consumul acestor fructe având potențialul de a atenua manifestările alergiilor. Potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, extractul de struguri poate diminua crizele alergice și de a curăța căile respiratorii. În plus, prin conținutul de fibre, strugurii mențin detoxificarea sistemului digestiv, curăță stomacul, echilibrează flora intestinală și protejează funcțiile stomacului. Tot prin fibre, aceste fructe atât de apreciate în toată lumea acționează ca un burete, absorbind substanțele toxice, având efect hipolipemiant, diminuând absorbția de grăsimi alimentare și blocând sinteza colesterolului la nivelul ficatului. Totodată, antioxidanții pe care îi conțin strugurii ajută la repararea celulelor afectate de radicalii liberi din corp, care cauzează stresul oxidativ. Acesta atacă organismul și favorizează apariția mai multor boli cronice. Cea mai mare concentrație de antioxidanți se găsește în pielița și în semințele strugurilor. Varietatea roșie conține un număr mare de astfel de substanțe. Demn de menționat este faptul că antioxidanții rămân activi și după ce are loc fermentarea strugurilor, motiv pentru care vinul roșu este considerat a fi o băutură cu proprietăți terapeutice, atunci când este consumat cu moderație.

Preîntâmpină diabetul

În demonstrația capacității de a furniza un mare număr de nutrienți prin intermediul unei cantități mici se poate menționa faptul că fiecare 150 de grame de struguri conțin 23 de grame de zahăr. Totuși, chiar și în aceste condiții, aceste fructe pot fi consumate de diabetici, pe care îi ajută să țină boala sub control. Compușii de top care se găsesc în struguri, în special resveratrolul, contribuie la scăderea zahărului din sânge. Acest beneficiu a rezultat în urma mai multor studii efectuate de cercetători din mai multe centre de sănătate din Chile. Mai mult, resveratrolul crește numărul receptorilor glucozei pe membranele celulare, ceea ce poate avea un efect benefic asupra nivelului zahărului din sânge. În același timp, un consum regulat de struguri energizează organismul şi întărește sistemul imunitar. Colecţia de vitamine din aceste fructe - B1, B2, B3, PP, A şi C - activează formarea de anticorpi, crescând astfel rezistenţa la infecţii cu viruşi şi bacterii.

„Am constatat un efect de fotoprotecție accentuat odată cu consumul de struguri și am putut demonstra căile moleculare prin care aceste fructe repară ADN și acționează împotriva inflamațiilor la  nivelul pielii“ (Craig Elmets, Universitatea Alabama)

Crostini cu struguri şi brânză de capră

827 8 2Ingrediente: 1 baghetă integrală, 160 g brânză de capră, struguri albi și negri. Pentru dressing: 2 linguri cu oțet balsamic; 3 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu miere, sare și piper.

Mod de preparare: pâinea se taie în felii subțiri și se pune în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Se lasă câteva minute, până când devin aurii, iar după ce se scot din cuptor și s-au răcit, se așază pe fiecare felie brânză de capră, o lingură din dressingul preparat prin amestecarea ingredientelor, iar deasupra mai multe boabe de struguri, tăiate în jumătate.