Main menu

header

828 9 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Una dintre cele mai populare și mai pline de surprize plăcute plante medicinale ale ultimilor ani este trandafirul-de-stâncă, ce se dovedește mult mai mult decât o floare ornamentală.

Atenuează durerile cronice

Chiar dacă a intrat mai recent în cultura fitoterapeutică occidentală, trandafirul-de-stâncă este utilizat ca plantă medicinală de secole. Oamenii de știință au pus în evidență proprietăți remarcabile ale acestui vindecător al naturii. Astfel, unele specii pot fi folosite pentru tratarea unor afecțiuni, iar altele pentru vitaminizarea organismului, fiind adăugate în salate. În toate cazurile, trandafirul-de-stâncă are proprietatea de a contribui la acumularea de placă pe artere, fiind de ajutor și în cazuri de afecțiuni respiratorii, pentru combaterea răcelii și gripei, întrucât acționează ca expectorant. Infuzia de plantă, preparată din o linguriță cu trandafir-de-stâncă uscat la o cană cu apă clocotită, este de folos, de asemenea, în cazuri de migrene și alte tipuri de dureri cronice și acute, întrucât este un redutabil analgezic natural, notează herballeaf.eu.

„Scut” antialergie

Trandafirul-de-stâncă a intrat în atenția fitoterapeuților și pentru proprietatea de a acționa extern, împotriva rănilor și infecțiilor pielii. Se poate folosi sub formă de tinctură, preparată din 150 g plantă uscată peste care se toarnă 500 ml alcool de 60 de grade. Se poate utiliza local, după zece zile, la recomandarea specialistului. În același timp, oamenii de știință au evidențiat capacitatea plantei de a regenera țesuturile, de a reface funcțiile ficatului și de a curăța tractul urinar de toxine. De asemenea, trandafirul-de-stâncă aduce organismului antioxidanți, ceea ce are ca efect combaterea efectelor radicalilor liberi și prevenirea instalării unor afecțiuni cronice grave, printre care bolile cardiovasculare și cancerul. Potrivit unor studii de dată recentă, preparatele pe bază de trandafir-de-stâncă au capacitatea de a scădea inflamațiile care generează, printre altele, artrita și alergiile.

PONT. Trandafirul-de-stâncă împiedică inflamațiile tractului gastrointestinal.