Main menu

header

828 6 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Afecțiune pe cât de neplăcută, pe atât de frecventă, astmul bronșic constă în limitarea fluxului de aer din căile respiratorii, provocată de inflamația cronică a acestora. Boala se împarte în trei categorii: astmul alergic, astmul ocupațional și astmul copilăriei. Cel alergic apare în urma unor reacții exagerate ale organismului la diferite substanțe din atmosferă. Cel ocupațional afectează mai ales angajații din mediile industriale în care au loc scurgeri de substanțe nocive, iar astmul copilăriei debutează sub forma unei viroze. Pentru toate formele bolii, natura oferă plante cu proprietăți antiinflamatoare și bronhodilatatoare. Care sunt acestea, aflați de la farmacistul Cristina Teodorescu (medalion), specialist în terapii complementare.

Nalba face minuni! Antiinflamator şi calmant redutabil

- Care sunt factorii care conduc la apariția astmului bronșic?

- Poluarea, gazele de eșapament, vaporii inhalați ai unor substanțe chimice iritante, cum ar fi soluțiile de curățare și deodorantele pentru încăperi, fumul de țigară sunt câțiva dintre factorii care pot declanșa astmul bronșic. Persoanele cu astm sunt sensibile la antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina și ibuprofenul. Infecțiile respiratorii repetate pot să conducă la apariția bolii. Afecțiunea poate să aibă și o componentă emoțională, mai ales la copii, când în urma unei sperieturi foarte puternice se poate declanșa o criză astmatiformă. În crizele de astm, apar dificultatea de a respira, tusea, respirația șuierătoare și senzația de sufocare. Bolnavul simte o puternică presiune toracică. Acestuia îi este foarte dificil să inspire, iar respirația este șuierătoare.

- Ce remedii fitoterapeutice recomandați pentru ameliorarea simptomelor bolii?

- Nalba este bogată în mucilagii, pectină, tanin, substanțe rezinoase, flavonoide, uleiuri volatile, derivați fenolici, săruri minerale. Planta are efect antiinflamator, descongestionant, expectorant și calmant asupra căilor respiratorii. Ceaiul se prepară simplu. Peste 250 ml apă clocotită se adaugă două linguri cu frunze și flori mărunțite. Preparatele cu nalbă nu sunt indicate femeilor însărcinate! Și isopul are proprietăți bronhodilatatoare, sedative, antiasmatice, expectorante, antispastice, carminative, vasodilatatoare, ceea ce îl recomandă cu succes în astmul bronșic. Ceaiul se prepară adăugând două lingurițe cu plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă fierbinte. Vasul se acoperă 15 minute. Se consumă două căni pe zi, pe stomacul gol, cu 15 minute înaintea meselor. Ceaiul de isop este contraindicat femeilor însărcinate, deoarece poate cauza avort spontan, celor care alăptează, persoanelor care suferă de epilepsie și copiilor cu vârsta până în 4 ani.

„Conține uleiuri esențiale, ce neutralizează germenii”

828 6 2- Ce alte plante medicinale au rezultate remarcabile în această afecțiune?

- Iedera este folosită în special în tratarea astmului, bronșitei, bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) și virozelor respiratorii. Frunzele plantei sunt utilizate frecvent pentru a elimina congestia și inflamația tractului respirator. Acestea acționea- ză ca un expectorant și pot disloca mucusul din sistemul bronșic. Iedera este de mare ajutor în astm, fiind formată în principal din saponine, agenți care reduc și lichefiază tensiunea superficială a mucusului bronșic. Mai conține uleiuri esențiale, ce neutralizează germenii, și taninuri, care protejează mucoasele inflamate. Planta este bogată în flavonoide, ce stabilizează vasele de sânge și care ajută la furnizarea de oxigen în sânge. Iedera stimulează mucoasa bronșică să producă mucus fluid, destinde cele mai mici alveole pulmonare printr-un proces biochimic complex, care susține aportul de oxigen către plămâni. În doze mari, poate provoca greață și vărsături și nu este indicată în sarcină și alăptare. Recomand administrarea siropurilor pentru a evita supradozajul, ce poate apărea la prepararea ceaiului sau tincturii. Siropurile au diverse concentrații și se vor administra în funcție de prospect. Și florile podbalului au proprietăți expectorante, antiinflamatoare și mucosolvante, fiind benefice în astm bronșic, bronșită, laringită, faringită, pleurezie sau chiar tuberculoză pulmonară. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță cu frunze și flori, la o cană cu apă clocotită. Primăvara se pot lua câte trei lingurițe cu suc de podbal proaspăt stors, adăugate în lapte sau în supă caldă.

„Pătlagina îngustă are acţiuni terapeutice în tuse”

828 6 3- Mugurii de pin sunt un remediu recunoscut în tratarea afecțiunilor pulmonare. Ajută și în cazul astmului bronșic?

- Mugurii de pin, adică semințele comestibile ale pinului, conţin uleiuri volatile cu proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare şi expectorante, dar și tanin care reduce durerea şi iritaţiile, răşini cu un efect balsamic în tuse, bronşite şi alte afecţiuni respiratorii. Siropul de muguri de pin este un produs natural conceput pentru menținerea sănătății aparatului respirator, având aceleași proprietăți. Și pătlagina îngustă are efecte terapeutice puternice, mai ales în astm bronșic și pulmonar, bronșită, tuse și secreții abundente ale mucoaselor. Se folosește o linguriță cu plantă, la o cană cu apă clocotită. Pentru tratarea astmului bronșic sau pulmonar, pătlagina se poate asocia cu cimbru, în cantități egale. Se pot bea mai multe ceaiuri într-o zi.

- Poate fi prevenită apariția astmului bronșic?

- În cazul unor afecțiuni ușoare ale tractului respirator, se recomandă evitarea administrării imediate a antibioticelor și utilizarea remediilor din plante combinate cu produse apicole. În special pentru copii, parfumurile pentru încăperi și mirosurile puternice ale unor detergenți sunt extrem de iritante. În timp, pot să apară afecțiuni respiratorii cauzate de expunerea prelungită la aceste substanțe, inclusiv astm. În prevenție, sunt necesare plimbările prelungite în zone cu aer curat, salinoterapia, consumul constant de produse apicole și evitarea expunerii la concentrații mari de gaze de eșapament.

„În funcție de fiecare afecțiune și de plantele utilizate, se recomandă o pauză după patru sau șase săptămâni de administrare a remediilor“

„Recomand curele de baie cu sare şi plante medicinale“

- Ce alte terapii recomandați în gestionarea acestei boli?

- În sprijinul celor cu astm bronsic, vine și gemoterapia, terapia cu țesuturi vegetale tinere (muguri, mlădițe), așa-numitele „celule stem vegetale”. Unul dintre produsele eficiente în afecțiuni respiratorii este o combinaţie de extracte din muguri de carpen, călin şi mlădiţe de caprifoi negru. Remediul stimulează organismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul căilor respiratorii, reglează tonusul bronşic, are acţiune antispastică, cicatrizantă, antiinflamatoare şi antialergică. Pentru adulţi şi copii peste 7 ani, se recomandă administrarea combinației de extracte gemoterapice diluate în puţină apă, câte 2 ml de trei ori pe zi, înainte de mese. Pentru copiii între 2 şi 7 ani, doza se reduce la jumătate. În cazuri acute, se poate lua de maximum cinci ori pe zi, în primele două sau trei zile, apoi se continuă cu doza standard cel puţin o săptămână. În cazuri cronice sau recidivante, se recomandă o cură de o lună. Și salino-terapia are efecte benefice. Fie că sunt cure efectuate periodic, de șapte sau de zece zile, în saline naturale, artificiale, fie că sunt cure heliomarine, toate sunt de un real ajutor în astm. Inhalațiile făcute acasă sunt și ele valoroase. Eu prepar un amestec de sare și plante medicinale, utilizat prin dizolvare în apa de baie. Substanțele ce se degajă prin dizolvarea plantelor sunt inhalate pe tot parcursul celor 15 minute de baie, având ca efect relaxarea profundă la nivelul aparatului respirator. Recomand curele de baie cu sare și plante medicinale lunar, timp de șapte zile consecutive.