Main menu

header

829 9 2de Simona Soare Ghișea şi Silviu Ghering

Cunoscută şi sub denumirea de gălbenuţă, drobiţa (Genista tinctoria) este o plantă medicinală ce aparține familiei leguminoaselor. Aceasta creşte în ţara noastră în zone nisipoase, calcaroase, pe dealuri și pajişti însorite, dar și în păduri mixte. Planta era foarte apreciată în Antichitate pentru efectele sale terapeutice. Ea are proprietăți diuretice și antiinflamatoare, fiind benefică în gută, o formă dureroasă de artrită caracterizată de dureri articulare foarte puternice și provocată de prezența unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi.

Semințele au un puternic efect purgativ

Planta se recoltează în perioada de înflorire, mai exact în lunile de vară, florile și crenguțele acesteia având valoare medicinală. În scop alimentar, se utilizează păstăile, ce conțin semințe mici, sferice. Acestea se recoltează în luna iunie. Drobița este bogată în substanţe amare, coloranţi, ulei eteric, mucilagii și săruri minerale, având acțiune cardiotonică, vasoconstrictoare, stomahică, sudorifică, antiemetică, depurativă și diuretică. Pentru uz intern, se poate folosi sub forma decoctului preparat din întreaga plantă. Acesta este benefic în tratarea simptomelor gutei, precum edemul, durerea si sensibilitate crescută la nivelul articulației, febra, frisoanele, mâncărimea și exfolierea pielii. Pentru prepararea decoctului, aveți nevoie de două linguri cu drobiță uscată, care se adaugă la jumătate de litru de apă. Ceaiul se fierbe la foc mic, aproximativ cinci minute, după care se strecoară. Se pot consuma două căni cu decoct pe zi. Drobița este și un laxativ natural. Semințele plantei au un puternic efect purgativ, dacă sunt preparate sub formă de pulbere. Se administrează până la trei lingurițe rase zilnic.

Ideal contra hipotiroidiei

Infuzia este indicată în lipsa poftei de mâncare, dar și în anorexie, datorită conținutului de substanțe amare. Aceasta se mai folosește în colici abdominale, meteorism, constipație, indigestie și în afecțiunile splinei, având proprietatea de a stimula secrețiile gastrice. Fitoterapeuții recomandă infuzia de drobiță și în tratarea hipotiroidiei. Ceaiul se prepară din două linguriţe cu plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit pentru zece minute. Acesta este indicat și pentru tratamentul pietrelor sau nisipului la rinichi. O cură durează maximum două luni. Totuși, drobiţa trebuie administrată pe cale orală cu prudenţă, sub supravegherea unui fitoterapeut. Aceasta poate duce la apariţia senzaţiei de vomă, a vărsăturilor şi a diareei. Femeile însărcinate și cele care alăptează vor evita administrarea remediilor ce conțin această plantă.

PONT. Infuzia din semințe întregi de drobiță poate fi utilizată ca vomitiv, în caz de intoxicații.

Favorizează vindecarea fracturilor

Pentru uz extern, se prepară cataplasme din pulbere de semințe, care favorizează vindecarea rănilor și chiar a fracturilor. De asemenea, cataplasmele au un rol deosebit în combaterea dermatitei alergice. Acţiunea externă a drobiței este de epitelizare și cicatrizare. În urmă cu jumătate de secol, planta era utilizată în satele de la munte, pentru vopsirea lânii, tocmai datorită conținutului de pigmenți vegetali extrem de puternici. Din tulpinile florifere ale acestei plante medicinale, se poate prepara prin fierbere un colorant galben, folosit la vopsirea materialelor textile. Decoctul de drobiţă este un remediu excelent și pentru clătirea constantă a părului, care va deveni blond luminos.