Main menu

header

829 7 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Minunate condimente mediteraneene, caperele au deopotrivă o aromă unică, celebră în toată lumea, precum și o pleiadă de beneficii pentru sănătate.

Stimulează apetitul

Cu aroma lor specială, cu gustul lor înțepător, atipic, caperele sunt vedete ale unui mare număr de meniuri din bucătăriile italiană, grecească sau malteză, dar nu numai. Pe lângă calitatea de ingredient principal în sosuri delicioase, caperele conțin numeroși nutrienți, care au rolul de a stimula metabolismul. De asemenea, prin aportul de vitamina C, acești muguri savuroși susțin imunitatea și stimulează apetitul. Alături de antioxidanții din capere, vitamina C contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum și a bolilor cardiovasculare. Totodată, prin prezența vitaminei K în conținutul lor, caperele au rol important în coagularea sângelui, susținând accelerarea vindecării, notează draxe.com.

Diminuează nivelul trigliceridelor

Consumul de capere este creditat de specialiști cu accelerarea arderii grăsimilor. Pe lângă această proprietate importantă pentru efortul de scădere în greutate, delicioșii muguri scad colesterolul și trigliceridele. În același timp, potrivit unui articol publicat de revista „Advanced Pharmaceutical Bulletin”, voluntarii participanți la un studiu care au introdus caperele în meniul zilnic timp de 12 săptămâni au înregistrat diminuarea markerilor specifici bolii ficatului gras. De asemenea, grație unui aport caloric foarte scăzut, caperele sunt utile împotriva creșterii glicemiei, prevenind astfel diabetul.

Furnizează cei mai importanţi antioxidanţi

Caperele au căpătat un binemeritat renume pe direcția scăderii inflamațiilor din organism. În aceste condiții, gustoșii muguri au demonstrat, în cadrul unui recent studiu pe animale de laborator, că pot furniza organismului antioxidanți foarte importanți (quercetină, epicatehină, proantocianidine etc.), care combat radicalii liberi și protejează în fața stresului oxidativ. În plus, după cum se arată într-un articol publicat în revista „American Journal of Clinical Nutrition”, caperele întăresc sistemul osos, contribuind la prevenirea osteoporozei.

SFAT. În medicina Ayurveda, caperele sunt recomandate pentru susținerea bunei funcționări a rinichilor.