Main menu

header

830 9 3de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Sarsaparilla este o plantă originară din America Centrală, folosită de mii de ani în medicina naturistă, datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. În scop terapeutic se folosește rădăcina care are efect diuretic și detoxifiant, sub formă de ceai, pulbere sau tinctură. De asemenea, este și un bun tonic, ce îmbunătățește viața.

Echilibrează hormonii, ajutând femeile aflate la menopauză

Rădăcinile măcinate de sarsaparilla sunt folosite pentru a prepara remedii naturale, cum sunt tincturile, ceaiurile sau suplimente alimentare sub formă de capsule. Specialiștii recomandă cel puțin o cură pe an cu ceai de sarsaparilla, timp de 30 de zile, pentru prevenirea mai multor afecțiuni, dar și pentru întărirea sistemului imunitar și un tonus psihic ridicat. Planta conține substanțe antiinflamatoare ce echilibrează hormonii, fiind un bun adjuvant în caz de infertilitate, menopauză și chiar afecțiuni virale și osteoarticulare. Astfel, timp de 30 de zile, se consumă câte două căni cu ceai, dimineața și seara, după masă, dintr-o linguriță cu plantă, adăugată în 250 ml apă. Se lasă să fiarbă 20-30 de secunde, apoi se oprește focul, se acoperă vasul și, după ce s-a răcit, se consumă cu o linguriță cu miere.

Asigură sănătatea tenului

Sarsaparilla conține antioxidanți, care reduc inflamațiile din organism și îmbunătățesc sistemul imunitar, în timp ce mineralele, aluminiul, cromul, fierul, magneziul, seleniul, calciul și zincul, asigură sănătatea ochilor și a tenului, contribuind și la funcționarea normală a tractului digestiv, eliminând infecțiile fungice, bacteriile, celulele canceroase și microbii din organism. Se recomandă pulberea din rădăcina plantei, bine uscată. Se macină, astfel, 20-30 g rădăcină, cu ajutorul râșniței, până ce aceasta devine praf. Se consumă câte un vârf de cuțit sau o jumătate de linguriță în fiecare dimineață, pe stomacul gol, ori ținută sub limbă, ori dizolvată într-un pahar cu apă, timp de 15 zile. Cura se poate repeta după o lună de pauză. De asemenea, ultimele cercetări arată că sarsaparilla purifică sângele, ajutând la îmbunătățirea sistemului cardiovascular, și luptă împotriva tumorilor benigne și maligne. Specialiștii le recomandă sportivilor de performanță și celor care au diferite afecțiuni ale inimii, să consume planta sub orice formă, primăvara și vara, în cure de 30 de zile.

Rădăcinile, tulpinile și fructele plantei sunt folosite pentru prepararea unor băuturi tradiționale din America Latină și India, iar una dintre cele mai populare licori îi poartă numele

Remediu contra bolilor cu transmitere sexuală

Preparatele din sarsaparilla sunt recomandate când pacientul se confruntă cu tuse productivă, febră, dureri de cap sau cefalee. Se pot folosi comprese sterile cu infuzie de sarsaparilla și cimbru, aplicate direct pe zona inflamată sau se poate consuma câte o cană cu infuzie, cel puțin o dată pe zi, seara. De asemenea, inhalațiile cu ulei esențial de sarsaparilla, vă poate lua febra cu mâna. Două picături, într-un vas cu apă fierbinte (300-350 ml), aplecați capul deasupra vasului, acoperit cu un prosop, și inspirați vaporii cât de adânc puteți. Același remediu este recomandat și în cazul bolilor cu transmitere sexuală. Adăugați 4-5 picături în apa de baie și stați cu șezutul cel puțin 15 minute. Repetați procedura șapte zile consecutiv.