Main menu

header

831 7 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Plantă folosită intens în bucătăria românească și internațională, la condimentarea unei game diverse de mâncăruri, pătrunjelul are numeroase proprietăți medicinale remarcabile, fiind un adevărat tratament în fiecare meniu.

Neutralizează efectele tutunului şi alcoolului

Cercetările științifice au pus în evidență un conținut de excepție al pătrunjelului: vitaminele A, B, C, E, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf şi iod, precum și histidină, un aminoacid care poate încetini dezvoltarea tumorilor. Persoanele care doresc o binevenită detoxificare a organismului, mai ales primăvara, pot apela cu încredere la curele cu pătrunjel. Planta favorizează eliminarea toxinelor, neutralizează efectele dăunătoare ale tutunului şi consumului de alcool. După o cură de trei săptămâni, întregul metabolism se îmbunătățește vizibil, organismul devine vizibil energizat. Cea mai accesibilă formulă de salată de pătrunjel implică amestecul unei legături cu frunze proaspete de plantă, zeamă de lămâie şi ulei de măsline după gust, presărată cu seminţe de susan sau de dovleac.

Menține funcționarea aparatului uro-genital

Pătrunjelul este renumit pentru capacitatea de a menține în cea mai bună stare aparatul uro-genital, întrucât purifică sângele și reglează funcțiile glandelor suprarenale. Consumul zilnic de suc de frunze de pătrunjel, câte o jumătate de pahar zilnic, este creditat de specialiști cu proprietatea de a trata litiaza sau insuficiența urinară. În același timp, sucul de pătrunjel, preparat din mărunţirea frunzelor şi amestecarea acestora cu apă astfel încât să rezulte o pastă, este de folos împotriva sindromului premenstrual și a problemelor circula- torii generate de dilatarea vaselor sangvine.

Util în afecţiunile urechilor

Plantă foarte puternică, pătrunjelul poate fi utilizat, la recomadarea unui specialist, sub formă de extract, în cazuri de dureri de dinţi sau afecţiuni ale urechilor, precum și de pacienții cu hipertensiune. De asemenea, o cură de pătrunjel are proprietatea de a susține sistemul imunitar, ajutând organismul în lupta împotriva infecțiilor. În același timp, planta poate fi de folos și în curele de slăbire, întrucât contribuie la eliminarea apei în exces.