Main menu

header

de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Pedicuța, care se mai numește barba ursului, brâul vântului sau crucea pământului, este o plantă excelentă care luptă să combată numeroase afecțiuni, dacă este utilizată cu regularitate. În scop terapeutic se foloseşte toată partea aeriană a plantei și sporii, sub formă de infuzie, de cele mai multe ori, cataplasmă sau pulbere.

Luptă din greu cu ciroza hepatică

Pedicuța, grație conținutului ridicat de vitamine, minerale și acizi grași, are acțiune diuretică, purgativă, antitumorală și antireumatismală. Astfel, consumată regulat, planta ajută organismul să lupte cu ciroza hepatică, litiaza renală, dar și atunci când pacientul se confruntă cu episoade frecvente de paralizii faciale. Se recomandă infuzia din plantă, uscată sau crudă, dar foarte bine aerisită. La 250-300 ml apă fiartă, se adaugă o linguriță rasă cu pedicuță. Se oprește focul, se acoperă vasul și se lasă la răcit. Se consumă îndulcit cu miere, de trei ori pe zi, de regulă, după mese, timp de 30 de zile. În cazuri mai severe, cura se poate relua după trei luni de pauză. De asemenea, combate căderea părului și stimulează creșterea, dacă vi-l clătiți cu infuzie de pedicuță, după fiecare spălare, timp de două luni. Pentru efecte imediate, puteți să adăugați în infuzie și mesteacăn, aproximativ 20 g la 500 ml apă.

Vă scapă de cârcei

Pedicuța se utilizează și extern, având un efect extraordinar asupra cârceilor și a crampelor muscular. În astfel de cazuri, se recomandă cataplasmele din tulpină verde, proaspătă. Aceasta se zdrobește bine până când devine suculentă și se aplică pe zona cu probleme. Se lasă să acționeze 20-30 de minute, apoi se îndepărtează. Dacă nu aveți plantă verde, utilizați și uscată, dar măcinați-o până se face pulbere. Aceasta o amestecați cu puțină apă și o puteți aplica pe corp. De asemenea, pulberea este indicată și în caz de răni deschise, eczeme sau dermatoze. Presărați praful pe locul afectat și lăsați-l să acționeze 15-20 de minute. Clătiți cu apă călduță și repetați procedeul ori de câte ori este nevoie.