Main menu

header

833 8 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Triphala este un preparat pe bază de plante, considerat unul dintre cele mai bune remedii în tratarea colonului şi a problemelor digestive. În limba sanscrită, „triphala” se traduce prin „trei fructe”, ceea ce înseamnă că este un mix de trei plante (amalaki, bibhitaki si haritaki) ce contribuie la tratarea afecţiunilor, graţie antioxidanților din compoziţie care protejează organismul.

Reduce în ritm rapid circumferinţa taliei

Triphala conţine o formulă revigorantă și detoxifiantă ce curăță colonul și susține sănătatea întregului tract gastrointestinal. Astfel, consumul regulat previne constipația, susține absorbția nutrienților la nivelul intestinelor și contribuie la îndepărtarea depozitelor de grăsime și de toxine. Conţinutul ridicat de vitamina C şi de compuși organici ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi, molecule ce deteriorează celulele și pot conduce la boli cronice. S-a demonstrat că dietele bogate în antioxidanți reduc riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, diabet și o îmbătrânire prematură. Acest mix de plante a fost utilizat în medicina ayurvedică tradițională din cele mai vechi timpuri ca tratament multifuncțional pentru simptomele afecţiunilor stomacale, până la cele ale cavității dentare, cum ar fi gingivita, placa bacteriană sau infecțiile fungice. De asemenea, unele studii au arătat că acest amestec minune este un bun adjuvant în diete, ajutând la pierderea de grăsime, în special din zona abdomenului, reduce greutatea şi circumferința taliei și a șoldului. De regulă, specialiștii recomandă administrarea capsulelor, câte două pe zi, dimineața și seara, după masă, timp de 30 de zile. Tratamentul se poate repeta, după o lună de pauză, dar numai după un consult de specialitate în prealabil.

Are potenţial antidiabetic

Triphala este bogată în vitamina C naturală, ajutând, astfel, la detoxifierea tractului gastrointestinal şi la susţinerea funcţiilor ficatului. În urma unor studii efectuate în 2010, s-a constatat faptul că triphala exercită un efect gastroprotector asupra ulcerului indus de stres, iar la pacienții cu tulburări gastrointestinale le-a redus constipația, durerile abdominale, hiperaciditatea și flatulența. Unele cercetări sugerează că triphala ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și colesterolului la persoanele cu diabet zaharat de tip II, datorită ingredientelor cu potențial antidiabetic. Deşi joacă rol benefic în viaţa bolnavului, acesta trebuie să întrebe medicul înainte de a utiliza triphala și, totodată, nu trebuie să oprească niciun tratament fără aprobarea lui. De asemenea, capacitatea antiinflamatoare a acestui mix poate ajuta în tratarea simptomelor date de artrită, contribuind la reducerea inflamației. Unele cercetări au raportat că triphala luptă chiar şi cu descompunerea oaselor și a cartilajelor, mai ales în cazul sportivilor de performanţă care se confruntă deseori cu probleme osoase și articulare. În medicina ayurvedică, triphala este recomandat și pentru stimularea sistemului imunitar, deoarece corpul are trei tipuri de energie (aer/cosmos, foc/apă și apă/pământ). Practicanții cred că vindecarea și echilibrarea celor trei doze pot ajuta o persoană să aibă o sănătate optimă, iar unii cred că ingredientele din triphala susțin toate cele trei tipuri de energie. Se administrează câte o linguriță rasă cu pulbere dizolvată într-un pahar cu apă, în fiecare zi, cu o oră înainte de cină. Pentru efecte mai rapide, se pot lua și două doze pe zi, dimineața și seara, în timpul meselor. Tratamentul se face minimum zece zile.

Rezultatele mai multor cercetări științifice sugerează că beneficiile terapeutice ale preparatului provin din proprietățile sale antioxidante și capacitatea de a combate anumite bacterii care sunt rezistente la medicamente

Vindecă astmul

În India, triphala se folosește zilnic de mai bine de 2.000 de ani, fiind considerat un element de bază în tratarea numeroaselor afecțiuni. De aceea, indienii consideră acest mix cel mai versatil dintre toate amestecurile pe bază de plante. Triphala este folosită și în tratarea rănilor și a plăgilor deschise, în ameliorarea iritațiilor de la nivelul pielii, dar și în caz de tuse și de răceală. Pentru piele, se folosește un amestec din pulberea de triphala, o linguriță rasă, și încă una cu miere. Se omogenizează și se aplică pe față sau pe zonele cu probleme. Combinația obținută usucă coșurile, elimină acneea, tratează și regenerează țesutul afectat. De asemenea, în cazul rănilor deschise, se aplică un pansament înmuiat în ceai de triphala, iar efectul este uimitor. După doar două-trei utilizări, rana începe să se închidă. Ceaiul le este recomandat și celor care au probleme cu tusea sau cu astmul. Se bea câte o cană în fiecare seară, șapte-zece zile, consecutiv, neîndulcit.