Main menu

header

834 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Numit și vraciul zeilor, frumosul bujor rămâne una dintre cele mai de folos flori pentru sănătate. Grație compoziției sale extrem de bogate, acesta normalizează metabolismul, alungă insomniile, elimină stresul, are efecte antiinflamatoare și antiseptice și este un remediu excelent împotriva bolilor femeiești.

Legenda spune că...

În urmă cu mii de ani, în cetatea Epidaurus a venit pe lume un zeu, hărăzit să se ocupe de cele mai importante taine ale medicii, Esculap, fiul lui Apollo, zeul luminii. Mâhnit de durerea oamenilor care mureau distruși de boli, Esculap a început să-și folosească puterea magică de tămăduire. Tradiția spune că avea o forță atât de mare încât putea vindeca orice suferință. Dând dovadă de o bunătate ieșită din comun, Esculap s-a hotărât să le împărtășească și altora din ce știa și a strâns în jurul său mulți discipoli. Unul singur, Paeon, a fost cel mai destoinic și, în scurt timp, și-a depășit maestrul. Se spune că atunci când au fost răniți în luptă, zeii Hades și Ares au apelat la el, nu la Esculap. Paeon a rupt atunci câteva fire de bujor din care a preparat un leac cu care i-a vindecat. Supărat, Esculap a vrut să-l omoare, însă însuși Zeus a intervenit și l-a transformat în floarea cu care el tămăduise: bujorul.

Vindecă bolile reumatice

Din cele mai vechi timpuri se cunoaște faptul că una dintre marile puteri ale bujorului este de a vindeca bolile reumatice. Opăriți două lingurițe cu petale de bujor proaspete sau uscate, într-o cană cu apă clocotită. Lăsați-le la infuzat 20 de minute, apoi strecurați. Se beau trei căni cu ceai pe zi. Puneți pe foc o jumătate de litru de apă și trei lingurițe cu petale de bujor. Fierbeți câteva minute la foc mic, acoperiți vasul și lăsați să se răcească. Se strecoară și se consumă trei căni pe zi. În cazul în care suferiți de dermatită, acnee sau alte inflamații ale pielii, apelați cu toată încrederea la ajutorul bujorului. Puneți la fiert un litru de apă și adăugați o lingură cu petale mărunțite de bujor. Lăsați la infuzat un sfert de oră. Consumați poțiunea pe parcursul unei zile. Cura se face timp de zece zile, odată la trei luni. Dacă aveți răni, folosiți următorul tratament naturist. Peste o lingură cu rădăcină mărunţită de bujor se toarnă 200 ml apă clocotită. Recipientul se pune la fiert pe baie de abur, timp de 15 minute. Se trage deoparte şi se lasă timp de 45 de minute la infuzat. Introduceți în această poțiune comprese sterile cu care tamponați zonele afectate, de trei-patru ori pe zi. Tratamentul se face până la vindecare.

Ameliorează ulcerul gastric

La rândul său, decoctul din rădăcină de bujor este excelent împotriva gastritei, ulcerului gastric, fisurilor anale și durerilor de stomac. Pe de altă parte constituie și un leac imbatabil în dizenterie. Se pun la fiert 400 ml apă. Când aceasta începe să clocotească, adăugați o linguriţă cu rădăcină de bujor mărunţită. Se fierbe timp de cinci minute la foc potrivit, se oprește focul, se acoperă şi se lasă la răcit. Se strecoară şi se consumă 100 ml de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Atenție! Licoarea trebuie să fie la temperatura camerei. Tratamentul se face doar două săptămâni. Un alt leac foarte bun se obține amestecând o lingură cu petale de bujor cu aceeași cantitate de trandafir şi dalie, toate de culoare roşie. Peste această compoziție se toarnă 300 ml apă clocotită. Lăsați la infuzat o jumătate de oră. Strecurați și consumați cu 30 de minute înainte de mesele principale, de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. Dacă este nevoie, faceți o pauză trei zile, apoi reluați.

Inamicul bronşitei şi al tusei

Tot bujorul este cel care poate fi numit inamicul bronșitei și al tusei. Amestecați o lingură cu petale de bujor mărunţite, o lingură cu măghiran mărunţit, una cu zmeură și alta cu miere. Turnați peste plante două căni cu apă clocotită şi lăsați la infuzat timp de două ore. Se consumă o jumătate de cană cu preparat încălzit, de trei ori pe zi. Tratamentul se face până la vindecarea completă. Dacă aveți imunitatea scăzută, bujorul vă vine urgent în ajutor. La un litru de apă clocotită, se adaugă 20 g rădăcină mărunţită de bujor. Se dă într-un clocot, se oprește focul, se acoperă şi se lasă să se răcească. Se bea de trei ori pe zi o jumătate de pahar, după masă. Tratamentul se recomandă să fie urmat o lună, dar se poate relua după o pauză de trei săptămâni.

Recomandat în impotenţa primară

834 8 2Bujorul este cu adevărat fantastic şi în afecţiunile sistemului nervos, isterie, convulsii, insomnii, dar și pentru impotenţa primară şi diabetul zaharat. Într-un recipient de sticlă închis la culoare puneți 10 g rădăcină și tulpină de bujor tocată cât mai mărunt, peste care turnați 100 ml vodcă sau alcool de 40 de grade. Închideți ermetic şi lăsați la macerat timp de două săptămâni, într-un loc răcoros. Se strecoară şi se administrează 30-40 de picături, de trei ori pe zi, după mesele principale. Păstrați la frigider. Durata tratamentului este de o lună. În cazul în care suferiți de neurastenie şi epilepsie folosiți următoarea schemă. Peste trei linguri cu petale mărunţite de bujor se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Se lasă la macerat timp de 20-30 de zile, agitând recipientul. Se recomandă o lin-guriţă cu preparat, de două-trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul se face o singură lună.

Supradozajul poate avea reacţii adverse de la diaree, greaţă, vărsături, ameţeli la o slăbiciune generală a organismului

Stopează crampele menstruale

Femeile care suferă de crampe menstruale pot apela la ceaiul de flori de bujor, care are un efect calmant. Peste o linguriță cu flori uscate, turnați 250 ml apă fierbinte şi lăsați la infuzat timp de 20 de minute. Remediul este eficient şi pentru persoanele care suferă de infecţii ale căilor respiratorii. Cercetătorii de la Yale University School of Medicine din Statele Unite ale Americii au descoperit că extractul de bujor atenuează efectele secundare ale chimioterapiei, precum greaţa, diareea sau crampele. Dacă migrenele nu vă dau pace, optați pentru tinctura de bujor. Se recomandă 20 de picături diluate în jumătate de pahar cu apă înainte de masă. Tratamentul se face până la ameliorarea simptomelor.