Main menu

header

836 6 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Eczema este o afecțiune cutanată, acută sau cronică, ce poate evolua de la eritem (roșeață) la vezicule (bășici, care conțin materie lichidă), fiind caracterizată prin prurit și deshidratare locală. Cauzele externe ale apariției afecțiunii, cum ar fi poluarea sau mediul neprielnic, ne pot afecta doar pe fondul dezechilibrului intern, care are ca efect un organism incapabil să se protejeze. Organismul uman este un mecanism perfect, în care fiecare organ și țesut lucrează împreună, pentru a menține acest echilibru. Când unul dintre organe se îmbolnăvește, cedează și celelalte, într-un efect de domino. Care sunt remediile naturiste recomandate în tratarea eczemei, aflați de la doctorul Codruț Țuțu (medalion), specialist în acupunctură şi apifitoterapie în cadrul Centrului de Medicină Tradiţională Pirasan din București.

„Apare când organismul este încărcat cu toxine”

- De câte tipuri este eczema?

- Există mai multe tipuri de eczeme. De pildă, dermatita de contact (eczema de contact) reprezintă o reacție a pielii la o substanță din mediul înconjurător care provoacă înroșire și prurit. Eczema mâinilor se manifestă prin apariția de pete uscate pe mâini, care pot crăpa și sângera. La fel ca în cazul eczemei de contact, cea a mâinilor este declanșată de diferiți iritanți și alergeni. Eczema dizhidrotică produce mici blistere cu mâncărime pe tălpile picioarelor, pe degetele de la picioare și ale palmelor, ca urmare a stresului, alergiilor sau a altor elemente declanșatoare. Eczema numulară se prezintă altfel decât alte tipuri de eczeme și apare sub forma unei monede rotunde, cel mai frecvent în timpul iernii, când temperaturile sunt mult mai scăzute. Dermatita de stază apare atunci când lichidul se scurge din vene, direct în pielea pacientului, din cauza problemelor legate de fluxul sangvin. Dermatita seboreică reprezintă o afecțiune cronică, care se manifestă prin apariția de pete albe sau galbene pe piele, în zone uleioase, cum ar fi scalpul, fața și urechile, parțial ca urmare a microorganismelor care trăiesc pe piele.

- Care este cauza apariției acestei afecțiuni?

- Eczema apare din cauză că organismul sau un organ anume este încărcat cu toxine și/sau cu celule moarte. Toxinele se acumulează pe fond de stres, mediu toxic, în urma unui șoc (poate fi un răspuns al unei traume, ce blochează centrii energetici și/sau vasculo-nervoși), dietă și stil de viață nesănătoase. Celule moarte se acumulează și suprasolicită organismul, pentru că sunt blocate canalele de eliminare. Astfel, cauzele pot fi multiple și trebuie avute în vedere toate afecțiunile pacientului. Informațiile obținute în urma consultației duc la stabilirea cauzei prezenței bolii. Trebuie reținut că este foarte importantă comunicarea medic-pacient și stabilirea unor punți de legătură reale. Se recomandă prezentarea simptomelor în mod obiectiv, fără exagerarea sau diminuarea importanței eczemei.

„Urzica regenerează pielea”

836 6 2- Care sunt ceaiurile recomandate în această boală?

- Pentru cititorii dumneavoastră, care au această afecțiune sub diverse forme, pot indica un ceai de plante, care să îi ajute până vor ajunge la medic. Formula fitoterapeutică pe care o recomand, fără a ști care este organul afectat, susține în general detoxifierea organelor interne și a pielii. Ceaiul trebuie să conțină urzică, soc, mușetel, salcâm, coada-șoricelului, cozi de cireșe, pelin, frasin, trei-frați-pătați și leurdă. Practic, amestecați plantele în cantități egale și puneți o linguriță din acest amestec la o cană cu apă fiartă, infuzați două minute, puteți adăuga miere și/sau lămâie. Se consumă patru căni pe zi. Prin substanțele sale active, urzica contribuie la regenerarea pielii. De asemenea, socul este un adjuvant de excepție în tratarea eczemei, grație efectului puternic de detoxifiere. Planta medicinală trei-frați-pătați este depurativă, curăță sângele de toxine și are efect diuretic. Și celelalte plante din compoziția ceaiului au numeroase proprietăți terapeutice. Astfel, acest preparat fitoterapeutic este antialergic, detoxifiant, antiinflamator, antiseptic, cicatrizant, antianemic și remineralizant.

- Ce alte preparate din plante sunt indicate în tratarea eczemei?

- Folosim remedii special concepute, sub formă de tincturi și creme, pe care le recomandăm în funcție de bolile fiecărui pacient și care tratează în special cauza acestei afecțiuni. Tincturile noastre sunt o soluție complexă de susținere a sănătății. Ajungând la organe, le dau acestora un impuls de viață și energie, le curăță, le repară și le remineralizează. Este nevoie ca un remediu naturist să conțină mai multe plante ca să aibă putere, plante care transportă substanțele active către organ, pentru că au o afinitate cu acesta, care favorizează absorbția substanțelor active de către organ și de către celule, care acționează direct pentru repararea organului respectiv.

„Termoterapia este revitalizantă”

836 6 3- Ce alte terapii considerați că sunt benefice în gestionarea simptomelor eczemei?

- În funcție de locul în care apare eczema, ne putem da seama despre ce organ afectat este vorba. Aceasta apare de obicei pe un anumit meridian energetic care corespunde unui anumit organ. Noi tratăm organul respectiv prin fitoterapie, acupunctură, termoterapie și dietă, iar local aplicăm o cremă din plante cu proprietăți hidratante.

- Cum acționează termoterapia asupra acestei afecțiuni?

- Termoterapia constă în aplicarea în zona organului bolnav a unui produs din plante cu formulă specifică pentru afecțiunea tratată. Zona este acoperită cu un prosop îmbibat cu alcool, care se aprinde. Efectul vasodilatator produs de căldura focului accelerează circulația sangvină locală și metabolismul local. Astfel, substanțele vindecătoare ale plantelor vor fi transportate direct în organul bolnav și vor acționa imediat la nivel local. Spre exemplu, la nivel hepatic, procedura termoterapeutică are mai ales un efect detoxifiant și revitalizant, ce va susține vindecarea rapidă a eczemei. În plus, acupunctura are rol de ameliorare a pruritului și de direcționare a principiilor active din plante către eczeme și către organele afectate. În tratamentul reumatismului, afecțiunilor vasculare, nodulilor, acțiunea cremelor noastre este în egală măsură medicinală, adjuvantă și rejuvenantă.

„Această afecțiune poate apărea la orice vârstă și afectează circa 10% din populația lumii“

„Consumaţi rădăcinoase albe şi supe de legume“

- Cât de importantă este alimentația sănătoasă în eradicarea eczemei?

- Dieta este o altă componentă-cheie în tratamentul eczemei. Cum am mai spus, momentul apariției eczemei este un indicator că organismul are nevoie de detoxifiere. Astfel, vă recomand să consumați în special rădăcinoase albe (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, țelină), supe de legume, de roșii, de pui (doar zeama, fără găluște sau tăiței și fără carne). Spanacul, salata verde, pătrunjelul, mărarul, urzicile și sucul de orz sunt alte alimente indicate în eczemă. Acestea trebuie consumate zilnic, chiar dacă dieta dumneavoastră mai conține și alte alimente. Fructele recomandate sunt rodia, grepfrutul, pepenele roșu, prunele, merele, cireșele și smochinele.

- Care sunt alimentele de care trebuie să se ferească persoanele care se confruntă cu această boală?

- Ele ar trebui să evite glutenul, soia, conservele, prăjelile, sosurile, rântașurile, băuturile energizante și carbogazoase, piperul și ardeiul iute. Tratamentul naturist are rolul de a reda echilibrul organismului în totalitatea sa. Eczema nu recidivează după tratamentul tradițional, dacă pacientul nu revine la condițiile care au dus la apariția acesteia. Tratamentul tradițional poate conduce la efecte adverse ușoare doar dacă cineva este alergic la vreuna dintre plantele din respectivul remediu, însă acest fapt este extrem de rar.