Main menu

header

838 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Pătrăuceanu

Își arată splendoarea în curți și în parcuri, iar mirosul său acționează ca un adevărat medicament natural. Potrivit specialiștilor, sunt cunoscute 39 de specii de lavandă, planta fiind cultivată din India până în Australia.

Ține păduchii la distanță

Oamenii de știință susțin că în terapie se folosesc, în principal, trei specii. Este vorba despre lavanda romană, utilizată de medicii antici, despre care se spune că ar fi cea mai puternică. Mai există un soi de lavandă, preferata parfumierilor de lux, lavanda englezească. Cele mai eficiente efecte asupra sistemului nervos și respirator îl are lavanda balcanică, bogată în diverse substanțe aromatice. Pentru prima dată s-a vorbit despre lavandă cu 3.000 de ani în urmă, în Egiptul Antic și tot în acest loc a fost extras și primul ulei esențial din această plantă. În Roma Antică, planta a fost leacul cel mai bun în cazul mușcăturilor venoase, dar și a otrăvurilor de tot felul. În perioada epidemiilor, aceeași lavandă a fost considerată un dezinfectant de excepție. În timpul Primului Război Mondial, lavanda a fost cea care a ținut păduchii la distanță.

Îndepărtează stresul emoțional

Folosită intern sau extern, levănțica are efect de somnifere extrem de puternice. Se recomandă trei-patru picături de ulei esențial înainte de culcare. Studiile arată că un procent de 50%-60% dintre suferinzii de insomnie care au încercat acest remediu au dormit mult mai bine. De asemenea, lavanda diminuează numărul de treziri nocturne, face somnul lin, fără să aveți vise zbuciumate, vă ajută să fiți mai tonici și mai optimiști. În insomnie cronică este indicată introducerea unui săculeţ din pânză plin cu flori de lavandă sub pernă, la culcare, asigurând un somn liniştit şi odihnitor. Uleiul esențial de lavandă este cel care ameliorează sindromul colonului iritabil, dar și erupțiile cutanate, migrenele sau tulburările de apetit și digestie. Totodată, această plantă previne apariția depresiei, în special atunci când este asociată cu anxietatea. În acest caz, e foarte important să aplicați pe gât câteva picături de ulei și să masați ușor locul până se absoarbe în piele. Împotriva agitației și a stresului emoțional se masează tâmplele cu ulei esențial de lavandă.

Stopează căderea părului

Lavanda este și cea care combate mătreața și dermatita seboreică a scalpului, stopează căderea părului și ajută la regenerarea acestuia. În acest sens, amestecați 20 de picături de ulei de lavandă cu ulei de măsline, migdale și ricin și acoperiți tot scalpul. Masați bine rădăcinile cu acest amestec și acoperiți părul cu un prosop. Păstrați cel puțin o oră și șamponați în mod obișnuit. În plus, uleiul esențial calmează artrita, reumatismul, arsurile solare, combate acneea și previne apariția ridurilor, fiind și un excepțional adjuvant în psoriazis. Dacă masați pe torace și pe brațul stâng ulei esențial de lavandă este normalizat nivelul tensiunii arteriale. Mișcările trebuie să fie ușoare și să urce către inimă. Tratamentul se recomandă timp de 12 zile pe lună. Compresele cu ulei de lavandă, diluat cu alcool, se pun pe zona ficatului pentru a regla funcţionarea normală a acestuia şi a vezicii biliare.

Înlătură durerile menstruale

Uleiul de lavandă se foloseşte şi la masajul pe abdomenul inferior şi pe zona lombară atunci când vă luptați cu nesuferitele dureri menstruale. Tot împotriva reumatismului, preparați un ceai din amestec de două părți de lavandă cu o parte de flori de soc. O linguriță cu preparat se foloseşte la o cană cu apă clocotită. Se recomandă o cură de zece zile pentru efecte antireumatice excepţionale. Tot această plantă este un antidot al tusei. În acest sens, amestecați două picături de ulei volatil de lavandă cu o lingură cu miere. Remediul este recomandat și în cazul gripei sau bronșitei. Un excelent tonic digestiv, util în afecțiunile metabolice este pulberea de lavandă. Aceasta se obține din tulpinile uscate ale plantei, care sunt măcinate fin cu râşniţa electrică de cafea, apoi se cern prin sita pentru făină. Se administrează o linguriţă rasă cu pulbere de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol. Înainte de a fi înghițită, planta se ține sub limbă.

Tinctura se folosește în pneumonie și pleurezie

Persoanele care suferă de pneumonie, pleurezie sau congestie au un bun prieten în tinctura de lavandă, care dă rezultate excepționale. Modul de preparare al acestui produs este următorul: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de tulpini înflorite, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 60 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni într-un loc călduros. La final, se filtrează. Tinctura rezultată se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de patru-şase ori pe zi, o linguriţă, diluată în jumătate de pahar cu apă. Extern, se utilizează pentru dezinfecţia rănilor şi a muşcăturilor de insecte. Băile aromatizate cu lavandă (50 g flori se fierb într-un litru de apă clocotită, apoi se lasă la infuzat încă zece minute) acţionează în combaterea debilităţii la copii şi în fortificarea corpului la persoanele slăbite după operaţii chirurgicale sau după boli grave.

Lavanda nu este indicată în timpul primelor trei luni de sarcină și femeilor care alăptează

Consumul îndelungat sau supradozajul produce iritații sau inflamații ale pielii

Apa de lavandă regenerează pielea după epilat

838 8 2Pentru a matifia și regenera pielea după epilat sau după ras folosiți apa de lavandă. Acest produs este foarte bun și pentru picioarele obosite. Tot apa de lavandă este cea care ajută la împrospătarea aerului din casă. În acest caz, se pulverizează în aer. Dacă aveți copii, veți constata că micuții vor dormi mult mai liniștiți. Mucegaiul format în urma condensului termoizolării necorespunzătoare poate fi îndepărtat tot cu ajutorul apei florale. Nu trebuie decât să pulverizați pe locurile afectate și să repetați operațiunea câteva zile la rând până la dispariția completă a mucegaiului. Nu în ultimul rând, apa de lavandă ajută la călcatul hainelor, întrucât netezește țesăturile dificil de călcat, cum sunt bumbacul sau inul.