Main menu

header

839 9 2de Călin Popa şi Daniel Şuta

Gust bogat, aromă inconfundabilă, versatilitate gastronomică… Vișinele sunt deopotrivă delicioase și pline de substanțe nutritive. Aceste fructe irezistibile aduc organismului „armele” potrivite pentru a preveni un mare număr de afecțiuni.

Susțin mobilitatea în cazul pacienților cu gută

Potrivit cercetărilor oamenilor de știință, vișinele depășesc cireșele la capitolul substanțe nutritive. Pe lângă conţinutul bogat în acizi, pectine, proteine, tanini, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu şi vitaminele A, B1, B2, B9, C, E, vişinele au fost subiectul mai multor cercetări care au demonstrat eficienţa lor împotriva inflamaţiilor. În aceste condiții, consumul de vișine are efecte benefice asupra neuronilor din anumite regiuni ale creierului, prevenind declinul cognitiv și implicit boli neurodegenerative ca Alzheimer, Parkinson sau Huntington. Pe de altă parte, prin aportul de antioxidanţi şi antocianine, substanţe despre care se ştie că scad durerea şi inflamaţia, consumul de vișine susține mobilitatea în cazul pacienților cu gută sau artrită.

Alungă stresul

Potrivit rezultatelor unei cercetări publicate de revista americană „Journal of Medicinal Food”, vișinele sunt un redutabil tratament naturist împotriva insomniei, întrucât melatonina din aceste fructe reglează ciclul somnului. Un beneficiu extins al consumului de vișine este, de altfel, și capacitatea acestor fructe de a reduce nivelul stresului. De asemenea, prezența vișinelor în dietă previne apariția osteoartritei, întrucât nutrienții din aceste fructe determină creșterea densității osoase. În plus, antioxidanții din vișine țin organismul la adăpost de bolile cardiovasculare și elimină efectele devastatoare ale agresiunii radicalilor liberi, responsabili cu îmbătrânirea prematură a organismului și cu instalarea multor boli cronice. Totodată, sărace în calorii, dar foarte bogate în nutrienți, vișinele sunt de ajutor în prevenirea sindromului metabolic.

Aportul masiv de vitamina C plasează vișinele printre cele mai eficiente opțiuni alimentare pentru susținerea sistemului imunitar