Main menu

header

841 9 1de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Zămoșița, care se mai numește macul cioarei, ciulină sau floarea-ursului, este una dintre cele mai recomandate plante în tratamentul naturist de vindecare al anumitor afecțiuni, în deosebi, al celor renale. În scop medicinal, se folosesc părțile aeriene, din care se prepară infuzie, decoct sau extract.

Acţionează ca depurativ şi laxativ

Zămoșița este o plantă extrem de bogată în vitamina C și B, în săruri minerale, ulei gras, proteine, lipide și glucoză și, datorită proprietăților depurative, laxative, diuretice, antiinfecțioase și antiinflamatoare, este o plantă extrem de importantă în tratarea afecțiunilor biliare, renale și reumatice. Specialiștii recomandă infuzia din plantă, în cure de trei-patru ori pe an, în funcție de gravitatea bolii. De exemplu, pentru pacienții care suferă de reumatism, este indicat să se prepare o infuzie din 20 g plantă, adăugate la 300 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și, după ce s-a răcit, infuzia se consumă neîndulcită, dimineața și seara, după masă, timp de 30 de zile. La interval de două luni, se repetă procedura. La fel se procedează și în cazul bolilor de rinichi, mai ales pentru combaterea depunerilor.

Luptă cu ulcerul datorită proprietăţilor antispastice

Decoctul obţinut din zamoşiţă, mentă şi secară, în cantități egale, este indicat în tratarea cistitelor, dar și în cazul tulburărilor gastrice și chiar ulcer, datorită proprietăților antispastice. Se pune câte o linguriță cu fiecare plantă în 550 ml apă și se lasă la înmuiat patru-cinci zile, cu capacul închis. Apoi, vasul se pune la fiert cu toată compoziția și se lasă să dea într-un clocot. Se strecoară și se consumă întreaga cantitate în decursul unei zile. Tratamentul se face în fiecare zi, timp de o lună. În cazurile mai grave, procesul se repetă după o lună pauză. Tot decoctul este recomandat și pentru cei care suferă de abcese bucale, generate de carii sau infecții dentare. Preparați un decoct din 25 g plantă și 250 ml apă. Clătiți gura după fiecare igienizare și nu mâncați, apoi, nimic, timp de o oră.