Main menu

header

842 7 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Chiar dacă nu sunt comestibile ca atare, bergamotele, fructe din familia largă a citricelor, au numeroase utilizări în multe domenii, de la cosmetică la medicina naturistă, grație unui cumul de proprietăți remarcabile.

Împiedică producerea grăsimilor în exces în sânge

În Orientul Mijlociu, bergamotele sunt faimoase și folosite de secole pentru efectele de calmare, relaxare, capacitatea de a genera optimism şi pentru tratarea eficientă a problemelor caracteristice tenului gras. Aceste fructe sunt foarte bogate în polifenoli, substanţe care stimulează secreţiile hormonale, activează metabolismul și împiedică producerea grăsimilor în exces în sânge. Din pulpa acestor fructe se extrage acidul citric, care conţine o mare cantitate de vitamina C și care este mai puţin acru decât lămâia şi mai puţin amar decât grepfrut. Utilizat la recomandarea unui specialist, acest extract reduce riscul de diabet şi de boli metabolice, este un stimulent puternic al stomacului, splinei şi ficatului, cărora le reechilibrează funcționarea.

Alungă insomnia

Bergamotele sunt celebre și grație uleiului esențial care se extrage din coaja acestor fructe foarte speciale. Pe lângă faptul că este apreciat în lumea parfumurilor și cosmeticelor, pentru că are o notă de vârf, proaspătă, distinctă și delicată, acest ulei este folosit ca antidepresiv și calmant, generând o odihnă profundă, grație conținutului de linalool, linalil, limenen şi alte substanţe active, care contribuie la combaterea insomniei. Totodată, în aromoterapie, uleiul esențial de bergamote se foloseşte sub formă de lumânări parfumate, în candele sau vaporizat în încăpere, cu efecte notabile în restabilirea bunei dispoziții, bucuriei şi energiei psihice. În aceste condiții, uleiul esenţial de bergamote se poate folosi inclusiv în apa de baie, câte trei picături, cât și sub formă de masaj, contribuind la atenuarea anxietății, stresului sau depresiei moderate. În plus, uleiul esențial de bergamote are efecte antibacteriene, antiinflamatoare şi previne infecţiile de la suprafața pielii - psoriazis, herpes, varicelă.

PONT. Uleiul esențial de bergamote este recomandat de specialiștii în fitoterapie în cazuri de infecţii ale tractului urinar.