Main menu

header

843 9 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Introducerea în dieta obișnuită a cerealelor integrale are numeroase beneficii, începând cu prevenirea acumulării de grăsime în zona abdomenului, care generează numeroase riscuri pentru sănătate, și până la alte beneficii, precum scăderea tensiunii arteriale.

Pâine, fulgi de ovăz, orez brun

O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Universității Tufts, din Massachusetts, SUA, a pus în evidență faptul că persoanele care consumă zilnic trei porții de cereale integrale înregistrează creșteri mai mici ale dimensiunii taliei, tensiunii arteriale și nivelului zahărului din sânge pe termen mediu și lung, comparativ cu cei care nu au acest tip de cereale în meniu. Folosind datele unei cercetări de anvergură începută în anii 1970, noul studiu a examinat rezultatele asupra sănătății asociate cu consumul de cereale integrale și rafinate într-un răstimp de 18 ani. Echipa de experți americani a comparat modificările mai multor factori de risc, pe intervale de patru ani, pe patru categorii de voluntari și după aportul de cereale integrale, variind de la mai puțin de o jumătate de porție pe zi la trei sau mai multe. Conform ghidurilor dietetice din SUA, cantitatea recomandată de cereale integrale este de minimum trei porții zilnic. Un exemplu de introducere a cerealelor integrale în dietă poate fi o felie de pâine integrală, o jumătate de cană cu fulgi de ovăz sau o jumătate de cană cu orez brun.

Scad zahărul din sânge și trigliceridele

Rezultatele studiului au arătat că pentru fiecare interval de patru ani s-a consemnat, alături de alte beneficii pentru sănătate, înjumătățirea îngroșării taliei participanților, notează publicația Journal of Nutrition. De asemenea, s-au îmbunătățit markerii tensiunii arteriale, ai zahărului din sânge, ai trigliceridelor și creșterea colesterolului HDL („bun”). „Descoperirile noastre sugerează că un consum regulat de alimente din cereale integrale ca parte a unei diete sănătoase oferă beneficii și dincolo de a ne ajuta să pierdem kilograme sau să menținem o greutate optimă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Aceste date sugerează că persoanele care consumă mai multe cereale integrale sunt mai capabile să își mențină glicemia și tensiunea arterială în valori normale pe termen lung. Gestionarea acestor factori de risc pe măsură ce îmbătrânim protejează în fața bolilor de inimă”, explică specialistul Nicola McKeown.

„Schimbările din dietă menite să crească aportul de cereale integrale vor face diferența pentru siluetă și sănătate (Nicola McKeown, Universitatea Tufts)

Fibrele generează saţietate

Mai puțin procesate decât cele rafinate, cerealele integrale au un strat Texterior bogat în fibre și un strat interior de germeni, sunt pline de vitamine, de antioxidanți și de grăsimi sănătoase. „Există mai multe motive pentru care cerealele integrale pot acționa pentru a ajuta oamenii să-și mențină dimensiunea taliei și să reducă alți factori de risc. Prezența fibrelor alimentare în cerealele integrale are un efect sățios, iar magneziul, potasiul și antioxidanții contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Fibrele solubile au un efect benefic asupra nivelului zahărului din sânge după masă”, susține expertul Caleigh Sawicki.