Main menu

header

843 6 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Căpușele reprezintă un subiect fierbinte, de sezon, iar mușcătura unei asemenea arahnide vă poate crea mari neplăceri. Ce trebuie să faceți dacă vă confruntați cu o asemenea problemă, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol.

„Aplicați sare fină în locul cu probleme, apoi un pansament umed”

- Specialiștii au afirmat că în trecut, o căpușă nu era atât de rezistentă la temperaturile înalte. Cum s-a ajuns în situația de acum în care le vedem peste tot?

- Într-adevăr, cu ani în urmă, nimeni nu auzea de căpușe în parcuri. Acestea caută, în general, locuri umede și umbroase, cu temperaturi nu foarte ridicate. Însă în timp am constatat cu toții că s-au adaptat schimbărilor climatice și au început să invadeze teritorii care înainte nu le erau cunoscute.

- În condițiile acestea, există în orice moment posibilitatea de a fi mușcați de o căpușă. Cât de periculos este?

- Pentru început, o persoană se poate trezi cu o roșeață, un eritem, uneori mai mic, alteori mai mare, cu o margine foarte roșie și bine delimitată. Dacă vă confruntați cu așa ceva, trebuie să vă adresați unui serviciu de boli infecțioase pentru a beneficia de ajutor medical și a preîntâmpina agravarea situației. În cazul în care căpușele rămân atașate de pielea unei persoane și se hrănesc cu sânge 36-48 de ore pot transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Este vorba despre boala Lyme, cea mai severă formă de neuroinfecție, adică de afectare a creierului omului. Dacă nu este tratată la timp, această maladie poate duce la deces. De aceea, dacă v-a mușcat o căpușă, trebuie să o scoateți imediat, dar aveți grijă să nu-i rupeți capul. Puneți peste ea betadină, iod sau spirt și încercați să o extrageți fără să-i răsuciți corpul. O metodă veche, dar cu eficiență maximă pentru a scoate căpușa este să puneți sare în locul în care s-a așezat, apoi să aplicați un bandaj umed. Într-o jumătate de minut, căpușa va ieși singură.

„Frecați pielea cu ulei de geranium”

843 6 2- Poate fi natura de ajutor în lupta cu căpușele? Există remedii împotriva acestor vietăți care ne fac viața un calvar?

- Uleiul de cedru este un agent anticăpușe natural, netoxic și foarte bun și împotriva altor insecte. Poate fi pulverizat direct pe haine și pe piele. Este sigur pentru utilizare la oameni și la animale de companie. Uleiul de cedru nu doar că respinge căpușele și alte insecte iritante, dar le și ucide. De asemenea, înainte de a pleca de acasă, puteți să aplicați pe piele un amestec obținut din nouă picături de ulei esențial de citronella, șase picături de ulei esențial de arbore de ceai, șase picături ulei esențial de mentă, o lingură cu ulei de migdale sau ulei de jojoba. Puneți uleiurile într-un recipient, amestecați și pulverizați. Atenție! Uleiul de cedru este cel mai util în cazul căpușelor larvare. Tot un remediu natural excepțional pentru îndepărtarea căpu- șelor este uleiul de geranium. Adăugați câteva picături în palmă și frecați pe pielea expusă. Dacă este diluat și amestecat cu ulei de migdale sau alt ulei bază este util pentru animale. Pentru a elimina o căpușă, aplicați o picătură sau două de ulei de geranium direct pe ea și o veți extrage rapid. Puteți opta și pentru oțet de mere. Combinați următoarele ingrediente într-o sticlă de pulverizare: două căni cu apă, patru linguri cu oțet de mere, două linguri cu ulei de geranium organic. Consumul regulat de usturoi (sau capsule de usturoi) reduce riscul mușcăturilor de căpușe. Asta pentru că usturoiul determină corpul să elimine un miros pe care căpușele îl urăsc. De ajutor este și uleiul de lavandă, ca repelent, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Se pun câteva picături de ulei de lavandă pe o dischetă demachiantă care se poartă permanent. Aceasta va goni nu doar căpușele, ci și puricii și țânțarii. Dacă aveți animale, picurați câteva picături de ulei de lavandă pe zgardă. O altă rețetă utilă se obține din 20 ml alcool, 15 picături de ulei esențial de geranium, 20 de picături de ulei de cedru, 10 picături de ulei esențial de eucalipt. Completați cu apă până la 100 ml și agitați bine înainte de utilizare. Pulverizați pe corp, pe haine și pe încălțăminte, dar nu și pe față.

- Este doar un mit sau și produsele stupului pot să le vină de hac căpușelor?

- Nu este deloc un mit, propolisul fiind cu adevărat extraordinar în lupta cu căpușele. După ce aceasta a fost extrasă, se face badijonaj local cu tinctură de propolis. Datorită puterii sale, acesta va omorî spirochetele (bacterii) care au pătruns în piele. De asemenea, trebuie administrată tinctură de propolis și intern, timp de câteva zile. Pentru adulți se recomandă 3-5 ml, de câteva ori pe zi, iar pentru copiii trei-patru picături de trei ori pe zi, în funcție de masa corporală. Ar fi bine ca tinctura de propolis să fie consumată pe stomacul gol, cu 20 de minute înainte de masă. Dacă nu aveți în casă tinctură de propolis, badijonați locul cu ulei de tea-tree. Împotriva căpușelor, foarte bun este și veninul de albine, un puternic antimicrobian, care reușește să distrugă rapid toate bacteriile lăsate de o căpușă. La Congresul Internaţional de Apiterapie de la Passau, în urmă cu câţiva ani, un apicultor şi-a prezentat experienţa personală: a relatat că tratase cu produsele stupului câteva sute de persoane şi nici una dintre ele nu rămăsese infectată cu Borrelia, în urma înţepăturilor de căpuşă. E un lucru demn de luat în seamă pentru viitor.

Căpușele se pot prinde la om în jurul urechilor, în păr, la cap, la buric, la subțioară, în spatele genunchilor, între picioare și la talie

„Spălaţi jucăriile animalelor de companie cu săpun natural şi oţet“

843 6 3- Cum se poate proteja o persoană de căpușe?

- Casa și curtea trebuie să fie curate, iar lucrurile folosite de ani buni care sunt uzate se vor arunca. Folosiți uleiurile esențiale la curățenie, iar dacă mergeți în concediu cu cortul, aveți grijă să-l scuturați frecvent. La fel procedați și cu sacii de dormit și cu hainele. Dezinfectați curtea de două ori pe an sau de câte ori este nevoie pentru a ține la distanță musafirii nepoftiți. Plantați copacii mai departe de locul în care stați, având grijă să delimitați bine zonele verzi cu pietriș sau borduri. Pernele, păturile și chiar jucăriile animalelor de companie trebuie să fie spălate periodic și în mod corespunzător cu apă și săpun natural sau chiar oțet. De obicei durează aproximativ 24 de ore pentru o căpușă să transmită o boală persoanei pe care a mușcat-o. Cu cât identificați și eliminați mai repede căpușa, cu atât scad riscurile apariției vreunei boli.