Main menu

header

844 10 1de Simona Soare Ghișea și Florica Pintea

Apa are un rol fundamental în menținerea hidratării pielii, mușchilor, circulației și a tuturor organelor. Atunci când vă este însă dificil să consumați zilnic cei aproximativ doi litri de apă recomandați de medici, apelați la alimente hidratante. Este important să profitați din plin de darurile naturii, o dietă bogată în nutrienți fiind esențială în menținerea stării optime de sănătate. Prin consumul frecvent de alimente hidratante, veți reuși chiar să încetiniți procesul de îmbătrânire și să evitați apariția unor boli.

Vitamina C se pierde rapid după ce produsul a fost cules

Sezonul cald oferă o diversitate de fructe și legume, benefice pentru nevoile nutriționale ale organismului. Când un produs există din abundență, costul acestuia tinde să scadă. Astfel, potrivit unei cercetări realizate de Eat Seasonably, coșul cu fructe și legume cumpărat în sezonul cald poate fi cu o treime mai ieftin față de același coș, cumpărat în alte perioade ale anului. „Comorile” din grădini contribuie la creșterea imunității și ne pregătesc încă de pe acum pentru provocările iernii. Pentru a vă putea bucura din plin de nutrienții alimentelor pe care le consumați, specialiștii recomandă să alegeți produse proaspete. „Cu cât alimentele pe care le alegem sunt cultivate mai aproape de locul în care trăim, cu atât mai puțin timp îl vor petrece pe o barcă, într-un avion sau camion, ceea ce înseamnă un timp mai redus înainte ca alimentele să își piardă proprietățile. Acest lucru este valabil mai ales în cazul vitaminei C, care se pierde rapid după ce produsul a fost cules. Alimentația reprezintă combustibilul pentru organismul nostru, așadar este important să ne construim o dietă bazată pe produse ce aparțin tuturor categoriilor de nutrienți, fibre, proteine, vitamine, minerale, dar și glucide și lipide consumate cu moderație. Pe de altă parte, hidratarea este extrem de importantă, în special vara”, a declarat doctorul Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Pepenele furnizează electroliți

Unul dintre cele mai iubite fructe, de care puteți profita la maximum în acest sezon este pepenele verde. Acesta reprezintă o gustare dulce și răcoritoare, cu un conținut sărac în calorii, ce oferă corpului nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, are în compoziție în jur de 92% apă, ceea ce ajută organismul să rămână hidratat, și furnizează electroliți ca potasiul. Astfel, pepenele este o gustare sănătoasă, în special în lunile „fierbinți”. Pe de altă parte, pepenele galben conține circa 90% apă și este bogat în nutrienți. Un sfert de pepene galben are aproximativ 50 de calorii și vă asigură necesarul zilnic de vitamina A și vitamina C. Mixați pepene galben cu iaurt grecesc pentru o gustare delicioasă ori consumați-l ca atare.

Castraveții și roșiile aduc corpului numeroși nutrienți

Din punct de vedere științific, castravetele este un fruct cu un conținut foarte ridicat de apă (până la 97%). Acesta contribuie semnificativ la hidratarea organismului, furnizând numeroase minerale, precum calciu, magneziu și potasiu. Unul dintre beneficiile acestui fruct constă în faptul că este sărac în calorii, grăsimi, colesterol și sodiu. Vara, roșiile sunt alte fructe recomandate de specialiști. Pe lângă savoarea inconfundabilă a roșiei românești, acest fruct conține peste 94% apă. Consumul de roșii are efecte benefice pentru piele, dar și pentru pierderea în greutate și sănătatea inimii. În plus, roșiile nu conțin colesterol și sunt bogate în potasiu, vitamina C și calciu.

Țelina neutralizează acidul din stomac

844 10 2Salata verde și salata iceberg se află în topul celor mai hidratante alimente. Acestea conțin până la 96% apă, așa că veți simți imediat efectele lor răcoritoare. Puteți adăuga câteva frunze crocante de salată iceberg într-un sendviș, pentru a rămâne mai mult timp hidratați. O altă legumă ce asigură hidratarea este țelina, care conține apă în proporție de peste 95%. În plus, tocmai datorită acestui aspect, țelina neutralizează acidul din stomac, deci este un remediu natural împotriva arsurilor stomacale și refluxului gastro- esofagian. Apa și fibrele din țelină vă vor stimula apetitul, așa că aveți grijă la ce și cât mâncați ulterior. Ridichile sunt savuroase într-o salată, dar oferă și alte beneficii organismului, tot prin prisma conținutului lor mare de apă (peste 95%). Ele sunt bogate în antioxidanți ce vă protejează de bolile cardiovasculare. În plus, antioxidanții sunt asociați cu un risc mai scăzut de diabet. Ardeii graşi de toate culorile (roşii, albi, portocalii, galbeni) au un conținut ridicat de apă. Cei verzi conțin însă cea mai mare cantitate de apă, 94%. Ardeii sunt ideali pentru gustările nocturne, pentru că sunt săraci în calorii. De asemenea, pot fi folosiți în prepararea aperitivelor, nu doar pentru gustul savuros, ci și pentru efectul lor estetic.

Spanacul luptă cu radicalii liberi

844 10 3Dovlecelul este indicat în curele de slăbire și abundă în vitamina C, care este esențială pentru imunitate și prevenirea infecțiilor respiratorii. Acesta conține aproape 95% apă. O atenţie deosebită trebuie acordată şi consumului de vinete, care figurează printre puţinele alimente ce îşi păstrează proprietăţile nutritive după prepararea termică. Vinetele au un conţinut ridicat de apă (până la 93%) şi de fibre. În plus, sunt bogate în potasiu, magneziu, calciu şi vitaminele A, B1, B3, B6 şi C. Varza conține până la 93% apă și are reale proprietăţi anticancerigene grație vitaminelor A şi B12. Spanacul are peste 91% apă și poate fi consumat crud, în salată sau în sendvișuri. El abundă în potasiu, fibre, folați, dar și în vitamina E, antioxidant redutabil ce luptă împotriva radicalilor liberi. Totuși, se recomandă consumul moderat sau evitarea acestui aliment, dacă suferiți de afecțiuni renale, hepatice, reumatice, inflamații gastrice și ale intestinului, din cauza conținutului de oxalați. Tot din categoria legumelor hidratante, face parte broccoli, care conține până la 91% apă, fiind indicat să se consume crud (în salate) sau preparat termic cât mai puțin. Acesta este bogat în fibre, potasiu, vitaminele A și C, precum și în sulforafan, fitonutrient extrem de valoros, ce protejează împotriva acțiunii substanțelor chimice care pot cauza cancer. Piersicile au în compoziția lor peste 87% apă, sunt parfumate, zemoase și foarte gustoase, fiind o sursă excelentă de vitamine, fibre, potasiu și acid cloro- genic, un puternic antioxidant. Până în septembrie, vă puteți bucura din abundență de acest fruct delicios și sănătos.

Grepfrutul conține peste 90% apă și contribuie la arderea grăsimilor, reducând apetitul

Pentru a vă menține sănătatea, circa 50% din alimentele consumate zilnic trebuie să fie reprezentate de legume și fructe, preferabil negătite

Berea fără alcool, bogată în antioxidanţi

844 10 4O opțiune de hidratare și o sursă bogată în antioxidanți este berea, în special în varianta sa fără alcool. „Un pahar cu bere fără alcool de 250 ml conține doar 50 kcal”, a mai precizat medicul Corina Zugravu. Berea este compusă din ingrediente 100% naturale și poate oferi organismului un aport de vitamine de tip B, minerale și fibre. Potrivit studiilor, dacă sunt integrate într-un stil de viață sănătos, băuturile bogate în fibre ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular. Deshidratarea organismului duce la mai multe neplăceri ce vă pot influența negativ activitățile zilnice. Vă puteți simți astfel obosiți și lipsiți de entuziasm. Deshidratarea organismului este un proces ce însoțește înaintarea în vârstă. Așa cum există alimente care vă ajută să rămâneți hidratați pe tot parcursul zilei, există și câteva lucruri ce ar trebui evitate pe cât posibil: produsele care au în compoziție cantități mari de zahăr, glucoză, fructoză, miere, precum și cele diuretice. La naștere, corpul nostru conține o cantitate de apă mai mare de 75%. Ulterior, în perioada adultă, cantitatea de apă scade la circa 65%. La bătrânețe, corpul uman devine mai deshidratat, conținând mai puțin de 60% apă.