Main menu

header

845 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Boala varicoasă este o afecțiune caracterizată prin dilatația permanentă a venelor membrului inferior, în care se constată staza sangvină și alterarea pereților venoși. Varicele apar după pubertate, iar frecvența lor crește odată cu înaintarea în vârstă, când producția de colagen din organism încetinește. De obicei, afecțiunea este mai întâlnită în rândul persoanelor de sex feminin. Problema nu este doar de ordin estetic, întrucât pot exista dureri mari în zona afectată. Cum poate fi ameliorată boala varicoasă printr-un complex pe bază de plante, aflați de la fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (număr de telefon: 0767.575.102).

„Sensibilitatea exagerată a vaselor de sânge este moștenită”

- Care sunt simptomele bolii varicoase?

- Varicele apar atunci când sângele se acumulează în interiorul unei vene, deteriorând alte structuri din vasul de sânge umflat. Netratate la timp, acestea pot duce la complicații ca ulcerele de stază venoasă și cheagurile de sânge. Semnele evidente că vă confruntați cu această boală constau în senzația de greutate în partea inferioară a piciorului, dar și în crampe musculare, umflături locale, durere care devine tot mai mare, în special după o perioadă îndelungată de stat în picioare. De asemenea, persoanele respective pot avea mâncărimi în jurul venelor afectate și ulcere cutanate.

- Care sunt cauzele apariției varicelor?

- Factorul genetic este primordial în apariția acestora. Mai exact, sensibilitatea exagerată a vaselor de sânge la nivelul picioarelor este moștenită. Un alt factor important este sarcina. Femeile gravide sunt mai expuse la această afecțiune atât din cauza creșterii în greutate, cât și a modificărilor hormonale firești, prin care trece organismul în timpul sarcinii. De asemenea, femeile care au trecut prin schimbările specifice menopauzei sunt mai predispuse dezvoltării varicelor. Persoanele ale căror profesii presupun statul în picioare prelungit se confruntă și ele cu această boală. În plus, varicele pot să apară pe fondul obezității și al unui stil de viață sedentar. Alți factori care cresc posibilitatea de apariție a acestora sunt presiunea abdominală (ascita, insuficiența cardiacă), leziunile venelor, vârsta înaintată.

„Orice cură cu ceai de plante și/sau tinctură pentru vene este binevenită”

- Cum ajută fitoterapia în boala varicoasă?

- Fitoterapia este un remediu valoros pentru ameliorarea acestui fenomen și pentru prevenirea agravării sale. Doar flavonoidele pot ajuta la întărirea și refacerea elasticității peretelui venos. Acestea sunt compuși care se găsesc în plante medicinale, fructe și legume. Flavonoidele au proprietăți antioxidante, antimicrobiene, anticanceroase şi antiinflamatoare. Oamenii sunt obișnuiți să folosească medicamente. Inclusiv aceste pastile sunt preparate din flavonoide extrase din plante.

- Ce preparate fitoterapeutice există pentru ameliorarea acestei afecțiuni cronice?

- Cu predilecție în sezonul cald, trebuie administrate flavonoide neîntrerupt. Se recomandă, de asemenea, purtarea unor ciorapi elastici, de compresie, chiar de la apariția primelor episoade dureroase. Fitoterapia urmărește prevenirea agravării procesului de dilatație venoasă, evitarea apariției altor varice, fluidizarea sângelui și calmarea durerii. Orice cură cu ceai de plante și/sau tinctură pentru vene este binevenită. Remediile fitoterapeutice întăresc vasele de sânge, preîntâmpină formarea varicelor și a trombilor, dar nu vindecă varicele deja formate, proeminente. Flavonoidele pot fi administrate sub forma unui complex de ceaiuri sau tincturi. Este mai simplu de folosit tinctura, deoarece aceasta nu necesită timp pentru preparare sau condiții speciale de păstrare.

„Polovraga, secretul eliminării toxinelor din corp”

845 6 2- Ce plante conțin, mai exact, ceaiul și tinctura recomandate în boala varicoasă?

- Complexul natural, format din ceai și tinctură, conține extract de castan sălbatic, dar și plante uscate ca bujorul de munte, scumpina, cimbrișorul de câmp, rozmarinul și polovraga. Castanul sălbatic are în compoziție în jur de 60% flavonoide. Acesta este bogat în fenoli și fitochimicale, cu rol antiinflamator și antialergic. Extractul de castan sălbatic acționează ca tonic puternic asupra vaselor sangvine și a musculaturii. O altă plantă care intră în compoziția complexului fitoterapeutic este bujorul de munte, care conține flavonoide în proporție de 50%, dar și uleiuri esențiale cu rol în fluidizarea sângelui. Conținut mare de flavonoide, aproximativ 50%, are și scumpina. Planta abundă în uleiuri esențiale, care curăță depunerile de pe vasele de sânge, curăță plămânii și bronhiile. De asemenea, uleiurile esențiale din scumpină au rol expectorant, cresc imunitatea organismului, conțin minerale rare, greu de găsit în alimentație, cu rol energizant al peretelui venos.

- Ce proprietăți au celelalte plante care intră în compoziția complexului?

- Complexul are în compoziția sa și cimbrișor de câmp. Acesta conține în jur de 30% flavonoide, dar și uleiuri esențiale cu rol emolient și calmant al vaselor de sânge, care cresc elasticitatea peretelui venos. De asemenea, rozmarinul are flavonoide în proporție de 30%, uleiuri esențiale, elemente cu rol de calmare a durerii și de fluidizare a sângelui. Polovraga reprezintă marele secret al eliminării tuturor toxinelor din sânge și din toate celulele corpului. Această plantă tonifică chiar și cele mai fine vase de sânge și contribuie la oxigenare, la formarea acelei legături chimice a celulei de sânge cu oxigenul, denumită oxihemoglobină.

„Aplicaţi cu blândețe pe zona afectată ulei de ardei iute”

845 6 3- Cum se administrează aceste remedii naturiste?

- Tinctura este aromată și are inclusiv rol digestiv. Se iau două linguri din acest preparat pe zi, una dimineața, una seara (înainte de masă). Ceaiul se prepară sub formă de infuzie, la o cană cu apă fiind necesară o lingură cu plante. Infuzia se administrează tot de două ori pe zi, o cană dimineața și una seara.

- Ce preparate din plante pentru uz extern sunt indicate în ameliorarea varicelor?

- Recomand diverse creme în tratamentul varicelor. Eu prepar o cremă eficientă în problemele legate de circulația venoasă, pe bază de arnică, mărul lupului și polovragă. Există și ulei de ardei iute. Toate acestea vor fi aplicate cu blândețe, în zona afectată. Pentru a evita agravarea bolii varicoase, este indicat să nu purtaţi haine strâmte, care îngreunează circulația sângelui la nivelul picioarelor. În plus, este bine să adoptați o dietă sănătoasă, fără excese, astfel încât să preveniți obezitatea. Înotul și mersul pe bicicletă sunt unele dintre sporturile benefice în această afecțiune. Evitați tocurile înalte și încălțămintea incomodă. Hidratați-vă corespunzător și nu faceți băi fierbinți.

„Complexul fitoterapeutic este recomandat tuturor celor care au varice, chiar şi femeilor însărcinate, deoarece nu are niciun efect advers“

„Avem o mare nevoie de siliciu la nivel celular“

845 6 4- Ce alte suplimente alimentare sunt benefice în prevenirea agravării varicelor?

- În primul rând, în toate perioadele călduroase, este indicat să administrăm acest complex natural din plante, chiar înainte de a începe durerile venoase. Acesta ne poate ajuta să preîntâmpinăm deteriorarea venelor. Recomand și administrarea de suplimente alimentare care conțin calciu, magneziu, zinc și seleniu. Mai nou, avem o mare nevoie de siliciu la nivel celular. Este indicat să faceți cel puțin o cură pe an, timp de trei luni, cu siliciu organic. Cura se realizează de preferință în lunile cu „r”. Oamenii de știință au constatat că celula umană folosește tot mai mult siliciul. Noi nu suntem obișnuiți să consumăm alimente care conțin siliciu, deoarece acest mineral nu a existat în componența noastră celulară, până de curând. Nu avem explicații despre ce s-a întâmplat, dar acum există siliciu în componența celulară, iar suplimentele pe bază de acest mineral sunt strict necesare.