Main menu

header

846 7 1de Călin Popa şi Anca Flondor

Intrată în tradiția medicinei naturiste încă din Antichitate, ciumăreaua a fost utilizată în scop terapeutic în toate epocile, cercetările științifice confirmându-i acțiunea benefică extinsă, de la tratarea bolilor digestive la vindecarea rănilor.

Reglează glicemia

Ciumăreaua este renumită pentru capacitatea de a contribui la scăderea temperaturii corpului, în cazuri de infecţii virale. Substanţele chimice din compoziţia acestei plante ajută la eliminarea apei din organism, prin transpirație abundentă, și astfel este diminuată febra. În același timp, ceaiul de ciumărea reglează nivelul glicemiei din sânge. Planta este utilizată ca remediu pe această direcție de secole, iar studiile recente au demonstrat că persoanele care consumă preparate pe bază de ciumărea nu mai înregistrează crize de diabet. Infuzia se prepară prin amestecarea unei linguri cu frunze uscate şi mărunţite de ciumărea cu 200 ml apă clocotită. Se pot consuma trei-patru căni cu ceai în fiecare zi.

Creşte oxigenarea organelor

Ciumăreaua conține compuși foarte importanți pentru menținerea bunei funcționări a metabolismului uman - crom, tanin, flavonoide. În aceste condiții, planta a căpătat un renume consolidate pe direcția combaterii paraziților intestinali și, totodată, pentru îmbunătățirea semnificativă a circulației sangvine. În aceste condiții, preparatele pe bază de ciumărea contribuie la o mai bună oxigenare a organelor și la sporirea capacității de absorbție a nutrienților. Planta se poate administra sub formă de tinctură, preparată prin amestecarea a 100 g plantă cu 100 ml alcool natural din fructe. Preparatul se lasă la macerat 15 zile, într-un loc călduros. După această perioadă, tinctura se filtrează şi se depozitează în recipiente speciale. Se consumă conform recomandărilor specialistului. Extern, ciumăreaua este indicată pentru tratarea unor plăgi deschise, întrucât acţionează ca antibiotic natural. Cataplasma poate fi obţinută prin zdrobirea frunzelor proaspăt culese de plantă și aplicate direct pe locul afectat, care se acoperă cu fașă medicală sterilă.

Preparatele naturiste cu ciumărea sunt eficiente pentru reglarea menstruației, pentru reducerea crampelor şi pentru atenuarea sindromului premenstrual