Main menu

header

847 9 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Plantă medicinală cu o multitudine de compuși benefici pentru sănătate, kantakari este un vestit vindecător în medicina naturistă asiatică, iar virtuțile sale terapeutice sunt atât de extinse, încât planta a intrat în atenția oamenilor de știință, care i-au certificat numeroase proprietăți.

De ajutor în astm, tuse, sinuzită

Kantakari conține, printre altele, nitrat de potasiu, acizi grași, sitosterol, acid cofeic, quercetină. În aceste condiții, planta are utilizări extinse, deopotrivă interne și externe. De pildă, sucul fructelor plantei este utilizat în mod tradițional împotriva durerilor în gât și a febrei, iar rădăcinile și semințele sunt de ajutor în astm, tuse, sinuzită și congestie respiratorie. În același timp, potrivit literaturii de specialitate, kantakari ajută la menținerea unei bune funcționări a plămânilor. Planta se găsește sub diferite forme - suc, pulbere, extract și tonic - la magazinele cu profil naturist și se administrează conform indicațiilor specialistului.

Rezolvă inflamațiile gingiilor

Plantă-vedetă a medicinei Ayurveda, kantakari acționează ca un diuretic natural și, în acest fel, contribuie la tratarea eficientă a tulburărilor urinare, cum ar fi infecțiile tractului urinar, atenuând și simptomele acestuia. Pe de altă parte, planta este un tezaur de antioxidanți, iar ca urmare, este benefică împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și elimină stresul oxidativ. Grație proprietății de a alcaliniza organismul, kantakari combate aciditatea, susține regenerarea celulară, purifică sângele, îmbunătățește funcționarea ficatului și accelerează metabolismul. De asemenea, semințele de plantă sunt utile pentru tratarea dezechilibrelor menstruale și a dismenoreei. Extern, kantakari este faimoasă pentru efectele benefice în cazuri de infecții dentare, inflamații ale gingiilor, mușcături de insecte - rădăcina măcinată se amestecă cu lămâie, iar pasta rezultată se aplică local - sau pentru ameliorarea senzației de picioare umflate.

ulberea de kantakari, amestecată cu apă, se aplică sub formă de pastă pe locurile dureroase afectate de inflamarea articulațiilor