Main menu

header

848 9 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cu un gust foarte special, blând, care aduce cu al castraveților, pepenele-de-ceară este un fruct care nu poate fi consumat ca desert, dar care, odată introdus în diverse feluri principale, aduce meniurilor nu doar o savoare cu totul specială, ci și o listă întreagă de substanțe nutritive care îl transformă într-un adevărat tratament naturist.

Eficient în artrită sau cancer

Pepenele-de-ceară este studiat intens din perspectiva unor certe beneficii pentru sănătate. Astfel, s-a demonstrat faptul că toate părțile plantei sunt utile în scopuri medicinale. Prin tradiție, medicina Ayurveda folosește pepenele-de-ceară pentru a trata tulburările nervoase, ulcerul peptic, dispepsia, arsurile la stomac, nivelul crescut de zahăr din sânge. În Sri Lanka, fructul este utilizat împotriva astmului și tusei, în Coreea împotriva afecțiunilor renale, medicina tradițională chineză folosește acest tip de pepene pentru vindecarea inflamațiilor, a hipertensiunii și ca tonic, iar populația din Filipine pentru tratarea tuberculozei și în scopuri astringente. Date fiind aceste utilizări tradiționale, oamenii de știință și-au concentrat studiile pe acest fruct, iar rezultatele nu au întârziat. Potrivit literaturii de specialitate, consumul acestui fruct are ca prim efect eliminarea radicalilor liberi, acțiune generată de conținutul de vitamina C. Ca urmare, pepenele-de-ceară este creditat cu proprietatea de a preveni afecțiuni cronice dintre cele mai grave, de la cancer la artrită.

Tensiunea arterială, în parametri optimi

Pepenele-de-ceară este încărcat de substanțe nutritive importante - vitamine, minerale (calciu, sodiu, zinc, fier, fosfor, mangan, cupru, magneziu, seleniu), aminoacizi, zaharuri naturale și acizi organici. În aceste condiții, introducerea fructului în dietă susține sănătatea sistemului cardiovascular, prezența potasiului în acest fruct fiind benefică pentru flexibilizarea arterelor, menținerea în parametri optimi a tensiunii arteriale și prevenirea accidentului vascular cerebral, arată un studiu publicat de „American Journal of Clinical Nutrition”. De asemenea, grație prezenței în acest fruct a vitaminelor, consumul de pepene-de-ceară combate migrenele cronice și scurtează durata durerilor de cap. Totodată, pepenele-de-ceară aduce organismului fibre alimentare, care detoxifică organismul și susțin absorbția nutrienților, scăzând, în același timp, colesterolul.

Asigură activitatea adecvată a glandei tiroide

Una dintre substanțele foarte importante pentru sănătatea oculară, riboflavina, se găsește din belșug în pepenele-de-ceară, astfel că fructul este creditat de specialiști cu capacitatea de a preveni glaucomul, cataracta sau keratoconusul, afecțiune caracterizată prin deformarea și subțierea progresivă a suprafeței corneene, notează healthline.com. În același timp, amintita riboflavină din pepenele-de-ceară asigură activitatea adecvată a glandelor de tiroidă și suprarenală, calmează sistemul nervos, diminuează stresul cronic și reglează hormonii. În plus, prin fierul pe care îl aduce organismului, pepenele-de-ceară ajută la transportul oxigenului către creier, susținând funcția acestui organ vital, care folosește 20% din oxigenul din corp. Pe de altă parte, dat fiind conținutul caloric foarte scăzut, pepenele-de-ceară este recomandat în curele de slăbire.