Main menu

header

848 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Legumă suculentă, originară din Asia, spanacul de Malabar este considerat cel mai bun din zona tropicală, cucerind și celelalte zone ale lumii, grație unui tezaur de compuși benefici pentru sănătatea oamenilor de pretutindeni.

Ține la distanță anemia

Cu o mare putere de adaptare, spanacul de Malabar nu necesită tratamente chimice, așa că se pretează la cultivarea ecologică, ceea ce îi sporește calitățile nutri- ționale și terapeutice. O porție de spanac de Malabar aduce organismului vitamine, calciu, cupru, magneziu, proteine. Ca urmare, consumul acestei legume previne anemia și energizează organismul. În același timp, introducerea spanacului de Malabar în dietă ține la distanță deformațiile membrelor la nou-născut, grație prezenței folatului în această legumă. Vitamina este vitală pentru replicarea ADN și creează noile celule ale fătului, iar deficiența de folat generează problemele care rămân și după naștere. În aceste condiții, consumul de spanac de Malabar ține fătul la adăpost de defecte ale tubului neural (anencefalie sau spina bifida) sau afecțiuni cardiace, notează healthbenefitstimes.com.

Ajută împotriva instalării demenței

Spanacul de Malabar aduce organismului fosfor și potasiu, minerale care susțin sistemul cardiovascular și sănătatea inimii. Totodată, consumul acestei legume previne degenerarea maculară și îmbătrânirea prematură, întrucât frunzele cărnoase ale acestui tip de spanac conțin luteină și betacaroten. În plus, antioxidanții din spanacul de Malabar ajută împotriva instalării demenței și altor tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer, întrucât are capacitatea de a susține buna funcționare a creierului și a abilităților cognitive. Acest efect se datorează aportului de vitamine din leguma cu frunze verzi, care contribuie și la diminuarea anxietății și depresiei, potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă. De asemenea, literatura de specialitate menționează în dreptul spanacului de Malabar proprietatea de a acționa ca un agent anticancer, rezultatele unor cercetări extinse atestând faptul că această legumă previne tumorile de colon, col uterin, sân și plămâni.

PONT. Consumul de spanac de Malabar susține oxigenarea optimă a organelor corpului.