Main menu

header

849 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Plantă care crește în voie în zonele de deal și câmpie, rochița-rândunicii este binecunoscută pentru virtuți terapeutice apre- ciate din cele mai vechi timpuri și confirmate de numeroase cercetări ale oamenilor de știință.

Vă scapă de greaţă

De la afecțiuni interne la probleme de sănătate externe, rochița-rândunicii, omniprezentă în natură și în tradiții, este un aliat în ameliorarea afecțiunilor bilei. Decoctul din plantă ajută la eliminarea unor simptome precum stări de greață, balonare sau durere în partea dreaptă a abdomenului. Se mărunțesc zece linguri cu plantă uscată și se fierb 30 de minute într-un litru de apă, la foc mic. Se filtrează și se lasă să se răcească. Se bea câte o cană cu decoct pe zi, cu înghițituri mici, după o masă principală. De asemenea, rochița-rândunicii are efect benefic, binecunoscut în lumea fitoterapiei, împotriva constipației și problemelor digestive. Datorită efectului său laxativ, ceaiul de volbură tratează tabloul clinic al acestor afecțiuni. Se poate administra sub formă de infuzie, preparată din două linguriţe cu plantă la 250 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit zece minute, apoi se strecoară şi se bea ceaiul dimineaţa şi seara, înainte de masă, timp de două săptămâni. Totodată, în combinație cu zeama de cartofi, infuzia de volbură este un remediu eficient împotriva ulcerului stomacal.

Calmează tusea seacă

Extern, rochița-rândunicii grăbește vindecarea rănilor. Frunzele verzi ale plantei au efect astringent, fiind recomandate împotriva contuziilor sau a arsurilor ușoare. Se pot face spălături locale cu o infuzie preparată din 20 g frunze uscate și mărunțite de plantă la o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 15 minute. Totodată, infuzia de rochița-rândunicii este un remediu eficient pentru tratarea tusei seci, deoarece planta are efecte calmante şi expectorante. De asemenea, tulpina plantei atenuează simptomele răcelilor. Tratamentul cu rochița-rândunicii împotriva problemelor respiratorii include administrarea de ceai, care se obține din o cană cu apă clocotită turnată peste o lingură cu plantă uscată și mărunțită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se beau două căni cu ceai pe zi.