Main menu

header

850 8 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Orezul brun face parte din categoria cerealelor integrale și se numără printre alimentele extrem de importante pentru organismul uman, fiind preferat celui alb. I se îndepărtează doar coaja, este nerafinat și reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre, magneziu, fosfor, calciu, seleniu, potasiu și vitamine, fapt ce îi asigură o valoare nutritivă superioară. În plus, este extrem de hrănitor și are o aromă de nucă, unică.

Antidepresiv... gustos!

Pe lângă gustul aromat și valorile nutritive pe care le are, orezul brun conţine calciu, fier, mangan, zinc, fosfor, seleniu, magneziu şi potasiu, vitaminele E, K, B1, B2, B3, B6 și acid folic, fiind, de asemenea, și o sursă excelentă de proteine, fibre alimentare şi acizi graşi sănătoşi. Astfel, orezul brun îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, datorită conținutu- lui ridicat de fibre ce împiedică blocarea arterelor, ajută la o mai bună funcţionare a sistemului digestiv, a sistemului nervos şi, implicit, a creierului, datorită conținutului ridicat de mangan, un mineral necesar producerii de acizi grași și hormoni, vitali pentru sănătatea sistemului nervos. Antioxidanții din compoziția acestui aliment oferă suport în terapia medicinală în mai multe dezechilibre și afecțiuni, de la hipertensiune arterială şi un nivel de colesterol mare, grație fibrelor solubile, care dizolvă lipoproteinele cu densitate scăzută din sânge, până la depre- sie, stres psihic şi boli de piele.

Folositor în caz de diabet

Orezul brun reduce riscul dezvoltării diabetului, datorită nivelului de glicemie scăzut și, pentru că se digeră mai greu, coboară cantitatea de zahăr din sânge, spre deosebire de orezul alb. Previne apariția cancerului de colon, cancerului de sân și leucemiei, pentru că este extrem de bogat în antioxidanți și fibre. Pentru persoanele care au acumulat kilograme în plus ori, pur și simplu, vor să slăbească, orezul brun este excelent. Odată, pentru că este o sursă de hrană, apoi, pentru că are un conținut scăzut de calorii, dar ridicat de fibre, ceea ce duce la o senzație de sațietate îndelungată, impiedicând pofta de alimente nesănătoase sau de gustări haotice, între mese, cum ar fi „ronțăitul”. Mai mult, orezul brun ajută și la buna funcționare a sistemului digestiv, grăbind metabolismul lent, mai ales după vârsta de 30 de ani. Grație conținutului ridicat de vitamine, minerale și compuși fenolici, consumul regulat de orez brun întărește imunitatea și accelează procesul de vindecare și susține organismul în lupta cu infecțiile de orice natură.

Împiedică apariţia hemoroizilor

O cană normală, de 250 ml, cu orez brun conține 21% din necesarul zilnic de magneziu, ceea ce înseamnă că un consum regulat protejează și întărește oasele. De asemenea, acest aliment ajută la un tranzit intestinal bun, deoarece conține fibre care curăță colonul, previn constipația și apariţia hemoroizilor. Tot fibrele fac din orezul brun un aliment recomandat și bebelușilor, pentru că susțin creșterea rapidă a celor mici. O gustare rapidă pe bază de orez, eventual alături de câteva legume gratinate, vă vor ajuta să fiți în formă maximă pe o perioadă lungă de timp, pentru că este un izvor de energie și de vitalitate, iar vitamina E din compoziție protejează vederea. Cel puțin o porție de orez pe săptămână vă va ajuta să preîntâmpinați o serie de afecțiuni degenerative oculare, precum glaucomul sau cataracta.

Orezul brun este un aliment sănătos şi foarte hrănitor. Se poate combina cu legume, carne, dar merge folosit și la salate, sau cu sos de roșii deasupra

Reţetă de garnitură în 20 de minute

Orezul brun este un aliment versatil ce poate fi adăugat într-o varietate mare de preparate culinare. Garnitura la friptură sau pește este cea mai des întâlnită variantă. Așa că, vă propunem și noi o rețetă ușoară și rapidă. Aveți nevoie de o cană cu orez brun, două căni și jumătate cu apă, trei linguri cu ulei de floarea-soarelui, un morcov, o ceapă, o legătură de pătrunjel și sare după gust. Se pune orezul într-o strecurătoare și se spală până când apa devine limpede. Apoi, se toacă mărunt ceapa, iar morcovul se dă pe răzătoarea mică. Separat, într-o cratită, se pune uleiul la încins și se adaugă legumele. Se călesc aproximativ cinci-șapte minute, până când capătă o ușoară culoare aurie. După aceea, se toarnă apa, iar când aceasta a atins punctul de fierbere, se adaugă orezul. Se dă focul mic, fără să amestecați. Când este gata, lăsați mâncarea să se răcească puțin, și presărați pătrunjelul tăiat mărunt și, dacă doriți, piper după gust. Se consumă simplu sau alături de fâșii de piept de pui trase la tigaie, de exemplu, sau în combinație cu legume gratinate. Pentru un gust mai intens și mai aromat, în loc de ulei de floarea-soarelui, puteți folosi ulei de cocos. Este și mai gustos și mai sănătos.