Main menu

header

853 10 1de Călin Popa şi Anca Flondor

O lume întreagă iubește prunele, fructe de excepție și din perspectiva gustului, și din cea a proprietăților terapeutice. O gamă extinsă de beneficii aduse organismului fac din aceste roade minunate un adevărat tratament pe care natura îl pune cu generozitate la îndemâna celor care vor să se mențină într-o stare bună de sănătate.

Scad aciditatea gastrică

Încă din cele mai vechi timpuri, aceste fructe sunt consumate pentru efectul benefic asupra întregului sistem digestiv. Cercetările moderne au confirmat această proprietate, punând în evidență faptul că prunele acționează ca laxative, combătând astfel constipația. În mod special sucul acestor fructe contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar şi la eliminarea excesului de grăsimi. Concret, potrivit studiilor, persoanele care doresc să piardă în greutate pot consuma două pahare cu suc de prune zilnic și, în același timp, se feresc, prin acest tratament, de ulcer gastric sau duodenal, întrucât consumul de prune este asociat cu scăderea naturală a acidității stomacului.

Cresc rezistența la infecții

Prunele sunt fructe cu puternice calităţi energizante. Acest lucru se datorează zaharurilor pe care le conţin şi care potenţează capacitatea energetică a organismului, stimulând sistemul muscular. Pentru cei care depun eforturi fizice susținute, sportive de performanță sau practicanți de exerciții de forță în mod regulat, se recomandă mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetică de cinci ori mai mare decât cele proaspete. În sezonul acestor fructe parfumate, specialiştii recomandă o cură de opt-zece prune proaspete, dimineaţa, înainte de micul dejun, cu beneficii foarte importante, în special înainte de intrarea în iarnă: resveratrolul din prunele închise la culoare este un colorant polifenolic considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut, depășind de cinci ori betacarotenul, de 50 de ori vitamina E şi de 20 de ori vitamina C. Ca urmare, consumul de prune înainte cu o jumătate de oră de mesele principale ajută la întărirea sistemului imunitar și creşte rezistența organismului la infecţii.

Contracarează osteoporoza

Ca surse abundente de fibre, prunele conțin pectină, substanță care ajută la echilibrarea nivelului de colesterol. Împreună cu protecția oferită de antioxidanți și prin intermediul potasiului pe care îl conțin aceste fructe, consumul de prune se traduce prin susținerea acordată sănătății și bunei funcționări a sistemului cardiovascular. În același timp, prunele conţin şi vitamina A - 8% din necesarul zilnic în doar un fruct - despre care este binecunoscut și atestat științific faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor, fiind de ajutor deopotrivă pentru dezvoltarea copiilor și pentru prevenirea osteoporozei.

Încetinesc degradarea fizică

Prunele au o concentraţie mare de vitamine şi săruri minerale. Alături de antioxidanții amintiți, aceste fructe pot încetini procesul de îmbătrânire. În același timp, numeroase studii efectuate pe prezența regulată a fructelor în dietă are un efect benefic asupra atenuării nivelurilor de anxietate, prunele reducând stresul oxidativ din creier și îmbunătățind semnificativ ablitățile cognitive. Concret, prin consumul de prune, sunt susținute memoria și capacitatea de concentrare pe termen lung. De asemenea, mineralele din aceste fructe le fac aliați redutabili în buna funcționare a sistemului circulator, ferind organismul de accidentul vascular cerebral. Practic, potrivit specialiștilor, doar trei prune pe zi contribuie masiv la eliminarea celulelor deteriorate de la nivelul creierului, notează bbcgoodfood.com.

Țin organismul la adăpost de tumori la colon

Bogate în vitamina C, prunele conțin, fruct cu fruct, 7% din necesarul recomandat zilnic al acestui antioxidant pe care organismul trebuie să-l procure din surse externe, întrucât nu îl poate produce. Ca urmare, consumul de prune se traduce prin susținerea sintezei aminoacizilor și a metabolismului celular. Totodată, vitamina C intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor, jucând astfel un rol în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive, care apare atunci când organismul nu are o cantitate suficientă de fier pentru a produce hemoglobina. În același timp, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, ține organismul la adăpost de diverse tipuri de cancer. Potrivit rezultatelor studiilor internaționale, datorită conținutului ridicat de acid malic, prunele au acțiune antitumorală intensă și sunt cele mai recomandate fructe pentru prevenirea unor tumori, în primul rând cea de colon.

Normalizează în timp util glicemia

Adevărate fructe-minune ale naturii, prunele au capacitatea de a preveni diabetul chiar dacă au un conținut de glucide moderat. Dacă, pe de o parte, aceste fructe nu sunt recomandate pacienților la care boala deja este instalată, pe de altă parte, prunele previn diabetul de tip II prin capacitatea de a regla glicemia și prin stimularea metabolismului glucid. În paralel, consumul regulat al acestor roade ale toamnei este creditat de specialiști cu proprietatea de a îmbunătăți semnificativ starea bolnavilor de reumatism, întrucât prunele au proprietăți antiinflamatoare dovedite științific și pot reduce chiar și cu 40% puseurile reumatice.

Inhibă tulpinile complexe ale virusului gripal

Pentru că sunt o sursă bogată de vitamina A și betacaroten, prunele ajută la îmbunătățirea vederii și pot preveni degenerarea maculară. Conţinutul mare de pigmenţi antocianici, de zeaxantină şi de vitamine recomandă aceste fructe ca pe un excelent mijloc de prevenire a deteriorării acuității vederii și a problemelor oculare diverse care intervin odată cu înaintarea în vârstă. În același timp, resvera- trolul din coaja prunelor are un efect benefic și o acțiune calmantă în cazul reacțiilor alergice, care declanșează crizele de astm. În plus, aceste fructe sunt un adevărat zid de apărare în fața agresiunii agenților patogeni asupra organismului. O serie de cercetări au pus în evidență faptul că principiile active din aceste fructe inhibă și apoi distrug diverse tulpini ale virusului gripal. De asemenea, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonală, mai ales în cazul femeilor.

Prunele proaspete, zdrobite și transformate în mască de față, tratează cu succes tenul cu pori foarte deschiși, predispus la acnee

Gomboţi cu prune

853 10 2Ingrediente: 1 pahar cu ulei, 7 pahare cu apă, 1 pahar cu făină albă, 1 pahar cu griș, 1 pahar cu mălai, 1 pahar cu zahăr, 1 praf de sare, 500 g prune, 200 g pesmet.

Mod de preparare: într-o cratiţă se pun pe foc uleiul, sarea şi apa. Când încep să fiarbă, se adaugă amestecul ingredientelor uscate - făină, mălai, griș - şi zahărul și se amestecă până când compoziția devine potrivit de groasă. Se lasă la răcit pentru 15 minute. În acest timp, se îndepărtează sâmburii prunelor, fructele se taie în jumătăți, apoi din compoziția fiartă se ia cu mâna câte o bucată, în care se aşază câte o jumătate de prună şi se modelează de forma unei mingi. Bilele rezultate se dau prin pesmetul călit puţin pe foc şi apoi se pun într-o tavă neunsă, la cuptor, pentru 15 minute, cât să se înmoaie prunele. Se servesc cu zahăr presărat deasupra, date prin pesmet, cu dulceaţă, cu smântână sau ca atare.