Main menu

header

853 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu un ansamblu de simptome fizice și neuropsihologice. Aceste simptome apar repetitiv înainte de perioada menstruației, având un impact major asupra calităţii vieţii şi a desfăşurării activităţii sociale. Cum puteți gestiona sindromul premenstrual prin remedii naturiste, aflați de la doctorul Codruț Țuțu (medalion), specialist în acupunctură și apifitoterapie în cadrul Centrului de Medicină Tradițională Pirasan din București.

„Agresivitatea, dar și depresia, sunt unele dintre simptome”

- Care sunt cauzele apariției acestui sindrom?

- Cauzele apariției sindromului premenstrual sunt legate de fluctuația nivelurilor hormonale. Glandele endocrine au un ritm al lor, care se dereglează pe fondul alimentației dezechilibrate, obiceiurilor nesănătoase sau schimbărilor bruște ale stilului de viață. Sindromul premenstrual (SPM) este o condiție complexă, constând în simptome psihice, cum ar fi hiperiritabilitatea, agresivitatea, tensiunea, anxietatea și depresia, împreună cu anumite simptome fizice, precum tensiunea la nivelul sânilor, durerile de cap, de mușchi, de spate, edemele, senzația de balonare și de creștere în greutate.

- Cum este diagnosticat?

- În medicina tradițională tibetană, diagnosticul se stabilește prin examinarea pulsului și analizarea structurii pielii (elasticitatea, culoarea, gradul de hidratare) în anumite zone reflexogene. În medicina alopată, acesta se bazează pe discuția purtată de pacientă cu medicul. De asemenea, se realizează câteva investigații ce pot fi folosite în stabilirea diagnosticului: testare tiroidiană, un jurnal al simptomelor și analize hormonale de sânge.

„Feniculul stimulează producerea estrogenului”

853 6 2- Ce preparate naturiste recomandați în sindromul premenstrual?

- Recomand infuzia preparată din amestecul următoarelor plante: hamei, urzică, gălbenele, talpa-gâștei și păpădie. Hameiul este un remediu cu efect antiseptic, bacteriostatic și antispastic. Acesta diminuează excitabilitatea sistemului nervos, fluidizează circulația sângelui, reduce spasmele musculare și crampele dureroase. Renumite pentru proprietăţile antiinflamatoare, cicatrizante şi antiseptice, gălbenelele previn sindromul premenstrual, ameliorează durerile din această perioadă și reglează ciclul menstrual. Urzica și păpădia sunt recunoscute pentru eficiența lor în combaterea retenţiei de apă, unul dintre simptomele sindromului premenstrual. Talpa-gâştei calmează crampele uterine şi reglează menstruaţia. Fitoterapeuţii recomandă această plantă și pentru tratarea simptomelor neplăcute ale menopauzei: insomnie, palpitaţii, nervozitate. Un alt preparat fitoterapic eficient este infuzia din coada-șoricelului, crețișoară, fenicul și sânziene. Coada-șoricelului echilibrează sistemul endocrin, crește fertili- tatea, întârzie menopauza și ajută la prevenirea bolilor genitale feminine (vaginită, candidoză). Crețișoara contribuie la funcționarea normală a sistemului hormonal feminin, reducând stările neplăcute, care apar înainte de declanșarea ciclului menstrual, dar și în perioada acestuia. Feniculul ajută la stimularea estrogenului, conferind echilibru hormonal. Sânzienele nu sunt utile doar în reglarea funcțiilor glandei tiroide, ci și în ameliorarea tulburărilor specifice sindromului premenstrual.

- Cum se administrează aceste ceaiuri?

- Se alege unul dintre cele două preparate fitoterapice. Plantele se amestecă în proporții egale și se infuzează timp de două minute (o linguriță cu amestec la o cană cu apă fiartă). Se consumă patru căni cu infuzie pe zi. Se pot face, de asemenea, spălături intravaginale cu ceai de pelin. Această plantă posedă puternice proprietăți antiinflamatoare.

„În lipsa tratamentului adecvat, pot apărea noduli și chisturi”

853 6 3- Ce proprietăți au plantele din aceste preparate și cum acționează asupra sindromului premenstrual?

- Toate rețetele mele pe bază de plante au ca scop echilibrarea axului neuroendocrin: hipofiză, tiroidă, glande mamare, ovare. Recomand tincturile din mai multe plante, pentru amplificarea efectului. Plantele transportă substanțele active către organ, pentru că au o afinitate cu acesta. Ele favorizează absorbția substanțelor active de către celule și acționează direct pentru repararea organului respectiv. Preparatele naturiste se administrează în momentul apariției simptomelor, pe durata menstruației (până când aceasta se termină).

- Dacă acest sindrom nu este tratat, ce complicații pot apărea?

- În lipsa tratamentului adecvat, pot apărea noduli și chisturi la nivelul glandelor implicate și disfuncții ale acestora. SPM este un indicator că glandele endocrine sunt în dezechilibru și că trebuie tratată cauza. O altă complicație ar putea fi tulburarea disforică premenstruală (TDPM), o formă severă a SPM. Simptomele TDPM sunt similare cu cele ale SPM, însă sunt suficient de severe pentru a interfera drastic cu munca, activitățile sociale și relațiile interumane.

„Principiile active din plante vor fi absorbite de organele afectate, în timp”

- Preparatele fitoterapice au efecte adverse?

- Remediile naturiste, puse la dispoziție de mine sub forma unor extracte de plante, bazate pe rețete foarte vechi, cu eficiență dovedită în timp, sunt specifice fiecărui organ, țesut și sistem în parte. Tra- tamentele din plante pot fi urmate de oricine, dacă sunt administrate în dozajul optim pentru organismul pacientului și în funcție de nevoile și afecțiunile acestuia. Atât timp cât sunt respectate aceste condiții, nu există efecte adverse. De asemenea, este important de știut că în momentul prescrierii unui tratament naturist, pacienții trebuie să înțeleagă că principiile active din plantele respective vor fi absorbite de organele afectate, în timp, în funcție de capacitatea de reacție a organismului. Efectele se pot observa foarte repede la nivel simptomatic, deși tratamentul afecțiunii în sine poate necesita o perioadă mai lungă. Trebuie înțeles că afectarea unui sistem/organ atrage după sine afectarea altor sisteme/organe. De pildă, o afecțiune cardiacă duce, în timp, la afecțiuni pulmonare și/sau renale. Susținerea și stimularea refacerii unui organ ajută la vindecarea altor organe. Spre exemplu, refacerea ficatului, a splinei sau a pancreasului ajută la vindecarea afecțiunilor inimii. În funcție de energia organului afectat, sunt necesare două sau trei remedii naturiste pentru restabilirea stării de echilibru.

„Plantele indicate în SPM au proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, antispastice, astringente, calmante, cicatrizante, diuretice, depurative, hemostatice şi vermifuge“

„Este indicat consumul de legume albe şi fructe roşii“

- Ce vitamine și minerale recomandați în sindromul premenstrual?

- Sunt recomandate minerale ca magneziul, fierul, zincul, cuprul, cromul, dar și vitaminele A, C, D și E. Acestea au mai multe proprietăți și roluri, printre care contracararea oboselii și a stării de extenuare, creșterea rezistenței fizice, îmbunătățirea anumitor funcții ale organismului (digestie, respirație), combaterea inflamațiilor, prevenirea migrenelor și a depresiei.

- În ce constă dieta femeii care se confruntă cu acest sindrom?

- Recomand mișcare și o alimentație adecvată, fără prăjeli, zahăr și gluten. De asemenea, nu trebuie să beți mai mult de o cafea pe zi în perioada de manifestare a simptomelor. Este indicat consumul de legume albe, varză, fructe roșii, fructe de pădure, precum și de lichide, doi sau trei litri zilnic (apă, ceai, compot cu sau fără miere). Toate acestea pot ajuta femeile să gestioneze mai bine simptomele sindromului premenstrual și să simtă o ușurare considerabilă.