Main menu

header

854 7 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Adevărată legendă a lumii plantelor medicinale, alkanna este cunoscută și apreciată pentru proprietățile sale terapeutice din cele mai vechi timpuri, fiind utilizată și astăzi pentru prevenirea sau tratarea unui mare număr de afecțiuni dintre cele mai diverse, interne și externe.

Benefică în caz de ulcer

Alkanna iese în evidență, înainte de toate, prin proprietățile vindecătoare ale rădăcinii, care conține substanțe de excepție. De altfel, importanța medicală a plantei a fost inițiată de lucrările medicului grec Hipocrate, care a recomandat rădăcinile de alkanna în tratamentul ulcerului. Ca urmare, planta a fost folosită pe scară largă în toate timpurile pentru tratarea dezechilibrelor intestinale și ale stomacului. Analizele chimice derulate de oamenii de știință au evidențiat prezența alcaloizilor, taninurilor și a anumitor compuși care au demonstrat efect citotoxic pe diferite tipuri de tumori. Prin urmare, oamenii de știință consideră că alkanna este o opțiune de cercetare pentru eliberarea unor tratamente anticancer.

Ameliorează problemele musculare

Efectul antiinflamator constatat la rădăcina de alkanna recomandă planta pentru combaterea unor afecțiuni care au la bază acest fenomen, cum sunt cele articulare sau migrenele și cefaleele, planta fiind administrată sub formă de pulbere, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist. În același timp, compușii din alkanna îmbunătățesc circulația sângelui și ameliorează durerile musculare. Potrivit rezultatelor unor studii publicate de „Journal of Food Science and Nutrition Research”, aplicarea de ulei de rădăcină de plantă pe zonele afectate și apoi masajul ușor aduc o calmare rapidă și eficientă a acestor tipuri de suferințe. Totodată, extractul de rădăcină de alkanna a demonstrat capacitatea de a combate eficient efectele radicalilor liberi, prevenind stresul oxidativ și îmbătrânirea prematură.

Echilibrează temperatura corpului prin inducerea transpiraţiei

Rădăcina de alkanna contribuie considerabil la menținerea sănătății inimii, întrucât planta are proprietatea de a relaxa vasele sangvine, scăzând tensiunea arterială. Utilizată în mod tradițional prin lăsarea peste noapte, la înmuiat, a rădăcinii de plantă și consumarea lichidului a doua zi, alkanna reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, planta este redutabilă pentru reducerea febrei, întrucât poate induce transpirația și astfel echilibrează temperatura corpului.

De reţinut. Frunzele de alkanna sunt studiate pentru capacitatea lor de a elimina bacteriile rezistente la antibiotice.

Vindecă leziunile provocate de razele UV

Alkanna și-a dovedit, în urma unor studii extinse, capacitatea de a trata diferite probleme ale pielii, întrucât poate absorbi căldura în exces, ceea ce face ca loțiunile pe bază de plantă să fie foarte eficiente împotriva leziunilor provocate de razele UV, arată fortunejournals.com. În plus, alkanna este indicată pentru creșterea părului, pentru că poate preveni bolile la nivelul scalpului și, totodată, are efect asupra sănătății unghiilor, vindecând fisurile și prevenind efectele inflamațiilor. Pe de altă parte, date fiind proprietățile antivirale și antibacteriene ale plantei, alkanna tratează cu succes herpesul și eczemele.