Main menu

header

855 8 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Fruct spectaculos și cu un gust deosebit, ampalaya este faimos în bucătăria asiatică pentru aroma sa și, în același timp, este o sursă de substanțe nutritive și de antioxidanți puternici, care îl fac un adevărat vindecător al naturii.

Reface funcțiile ficatului

În bucătăria asiatică, fructele și frunzele de ampalaya sunt adăugate la diverse preparate, pentru o aromă specială. Dar beneficiile acestui fruct trec dincolo de aroma sa deosebită. Plin de compuși benefici, ampalaya susține secreția de insulină, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățește funcționarea ficatului și accelerează metabolismul. Potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, pulberea de ampalaya uscată introdusă în dieta subiecților care au participat la teste a generat o ameliorare a capacității de gestionare a diabetului, notează healthline.com.

Reduce semnificativ grăsimea abdominală

Potrivit literaturii de specialitate, ampalaya are capacitatea de a stimula sistemul imunitar, ținând astfel organismul la adăpost de anumite boli. De asemenea, prezența acestui fruct în dietă asigură echilibrarea digestiei, întrucât ampalaya conține o cantitate semnificativă de fibre alimentare, care detoxifică organismul. De asemenea, prelungind sațietatea, amintitele fibre fac din acest fruct o opțiune recomandată persoanelor care își urmăresc cu atenție greutatea corporală și stilul de viață. Potrivit rezultatelor în premieră ale unei cercetări recente, ampalaya reduce adipozitatea și are multiple influențe asupra metabolismului lipidelor, contracarând puternic efectele nefavorabile ale unei diete bogate în grăsimi. Un studiu pe subiecți umani a evidențiat că administrarea zilnică a unei capsule cu 4,8 grame de extract de ampalaya a dus la scăderi semnificative ale grăsimii abdominale.

Accelerează procesul de vindecare a rănilor

O cercetare de anvergură a evidențiat capacitatea ampalaya sub formă de extract de a accelera procesul de vindecare a rănilor. De asemenea, mai multe studii au relevat faptul că ampalaya are o semnificativă activitate imunomodelatoare, inducând răspunsuri antiinflamatoare la nivel sistemic. Același fruct care nu încetează să producă surprize plăcute cercetătorilor conține compuși cu proprietăți de combatere a cancerului. Potrivit rezultatelor obținute după o serie de experimente de laborator, extractul de ampalaya s-a dovedit eficient în distrugerea celulelor canceroase ale stomacului, colonului, plămânilor și faringelui. Un alt studiu a evidențiat că extractul de fruct a reușit să blocheze creșterea și răspândirea celulelor canceroase de sân.

Mai multe studii efectuate pe animale de laborator au descoperit că ampalaya poate scădea nivelul colesterolului „rău” (LDL)

Prăjit, aburit, copt, umplut…

Versatil și delicios, ampalaya se poate pregăti în numeroase rețete pline de beneficii pentru sănătate și cu un gust exotic, de excepție. Pentru a-l pregăti, începeți prin spălarea fructului și tăierea pe lungime, apoi scoateți semințele din centru și tăiați miezul în felii subțiri. Fructul poate fi prăjit în tigaie, aburit, copt sau umplut. Sucul de ampalaya poate fi combinat cu alte sucuri naturale; miezul se călește alături de roșii, usturoi și ceapă și se poate adăuga la omletă; felii de fruct se pot pune în garnituri pentru diverse cărnuri sau în salate de crudități; miezul de ampalaya se poate umple cu carne tocată, se gătește în cuptor și se servește alături de fasole.