Main menu

header

857 8 1de Camelia Onciu

Fonio este cea mai veche cereală cultivată pe continentul african. Astăzi, face parte din hrana de bază a populațiilor din Burkina Faso, Guineea, Senegal, Mali și Nigeria unde, cândva, era rezervat în mod tradițional regilor și căpăteniilor. Fonio crește bine în condiții de secetă și în soluri sărace, fără să aibă nevoie de îngrășăminte. În ciuda bogăției de nutrienți, fonio este considerat o specie de cultură neglijată, din categoria așa-ziselor „culturi pierdute”. Dar, mai nou, această cereală a început să se găsească în magazinele naturiste din întreaga lume, inclusiv în România.

Crește imunitatea și sinteza proteinelor

Fonio este rudă cu meiul, iar soiul cu bob alb este cel mai frecvent consumat. Pe lângă faptul că este sărac în colesterol, sare și grăsimi, un sfert de cană cu fonio uscat sau aproximativ o jumătate de cană gătită oferă 170 de calorii, 2 grame de proteine, 0,5 grame lipide, 39 de grame de carbohidrați, 4% din necesarul zilnic de fibre și zero grame zahăr. Fonio este o sursă bună de vitamine B (tiamină, riboflavină și niacină), care sunt necesare pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea celulelor, precum și pentru producerea de energie. Furnizează organismului și fier, cupru, zinc și magneziu, ajutând astfel la formarea celulelor roșii din sânge, creșterea imunității și sinteza proteinelor.

Joacă un rol important în elasticitatea pielii şi sănătatea unghiilor

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură sugerează că fonio are cel mai mare conținut de calciu dintre toate cerealele. Ceea ce înseamnă că e o alegere bună pentru cei care nu consumă lactate, cum ar fi veganii sau persoanele cu intoleranță la lactoză. Deși compoziția sa în proteine este comparabilă cu cea a orezului alb, fonio conține cantități semnificativ mai mari de aminoacizi care conțin metionină și cisteină. Ambii aminoacizi lipsesc din cereale precum porumb, grâu, orez, sorg și orz. Metionina joacă un rol important în elasticitatea pielii, creșterea părului, sănătatea unghiilor și repararea țesuturilor. Cisteina este un aminoacid neesențial necesar pentru sinteza proteinelor și detoxifiere. O porție de fonio poate satisface aproximativ 10% din nevoile zilnice esențiale de aminoacizi ale unui adult.

Ideal pentru persoanele sensibile la gluten

Fonio este o cereală integrală, ajută la buna gestionare a greutății și la sănătatea intestinului. Reduce riscul de diabet de tip II, boli de inimă și cancer colorectal, pancreatic și de stomac. Planta nu conține gluten, fiind ideal pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau boala celiacă. De asemenea, scade nivelul zahărului din sânge, prin conținutul de amidon rezistent. Fonio este extrem de versatil. Când este gătit, are gust de pământ, absorbind ușor aromele alimentelor cu care este preparat. În Africa de Vest, fonio este gătit în mod tradițional sub formă de cușcuș și terci sau e inclus în băuturile locale. Sub formă de făină, e utilizat în produse de patiserie. Puteți înlocui orice cereală cu fonio, îl puteți presăra în supe, tocănițe și salate sau puteți face pâine din fonio, pilaf sau lapte vegetal. Este un excelent mic dejun sub formă de terci sau smoothie.