Main menu

header

858 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O sămânță cu gust de nuci, chironji, este renumită în medicina Ayurveda, dar nu numai, pentru gustul său inconfundabil, o combinație între dulce și sărat, dar mai ales din perspectiva certelor beneficii pe care le aduce metabolismului. Omniprezent în bucătăriile asiatice, acest ingredient a confirmat, pe parcursul cercetărilor științifice, proprietăți vindecătoare extinse și profunde.

Elimină hormonul stresului

Semințele chironji sunt considerate înlocuitori pentru migdale, fiind utilizate pe scară largă pentru feluri principale și dulciuri delicioase. Pe de altă parte, știința holistică Ayurveda clasifică această sămânță ca fiind un remediu pentru mai multe afecțiuni, de la dureri de cap la infertilitate. Fie că este vorba despre semințe, fructe sau rădăcină, ulei sau gumă, fiecare parte a plantei chironji are proprietăți terapeutice remarcabile și este utilizată pe scară largă pentru tratamente tradiționale. Această galerie extinsă de utilizări pornește de la o proprietate esențială a plantei, aceea de a purifica sângele. Pudra de chironji este benefică în curățarea fluxului sangvin, implicit pentru circulația sângelui și eliminarea hormonului stresului. O altă urmare directă a acestei proprietăți este efectul chironji asupra sănătății inimii. Pulberea de semințe întărește mușchiul cardiac, scade nivelul colesterolului și previne acumularea de lipide, care, la rândul său, reduce riscul de ateroscleroză, blocaje, atacuri de cord.

Ţine în frâu icterul

Chironji reprezintă o sursă bună de proteine, dar are puține grăsimi și calorii, ceea ce recomandă planta pentru un stil sănătos de viață. Totodată, semințele aduc organismului o cantitate semnificativă de fibre, ceea ce se traduce printr-o digestie mai ușoară, combaterea constipației, balonării și disconfortului abdominal, ulcerului, gastritei, precum și echilibrarea florei intestinale. În plus, numeroși nutrienți importanți - vitamine și minerale - fac din acest ingredient un adevărat aliment-terapie. De asemenea, chironji conține uleiuri esențiale și compuși bioactivi. Știința a confirmat astfel utilizările tradiționale ale acestor semințe recomandate în cazuri de indigestie, paraziți intestinali, reflux gastric, icter, anorexie, micțiune dureroasă, scrie netmeds.com. Doar câteva picături de ulei esențial de chironji diluate într-un pahar cu apă restaurează rapid peristaltismul intestinal.

Este un excelent expectorant și antiastmatic de calibru

Datorită gamei de antioxidanți pe care îi conține, chironji oferă organismului o apărare redutabilă în fața infecțiilor și microbilor, întrucât fortifică sistemul imunitar și acționează ca un agent antibacterian. În plus, ingredientele bioactive din chironji fac din aceste semințe alegerea ideală pentru ameliorarea durerilor și inflamației cauzate de artrită. În mod tradițional, un gram de gumă de chironji se poate dilua într-un pahar cu lapte, oferind o ușurare semnificativă a acestor simptome neplăcute. Totodată, ca expectorant și antiastmatic de calibru, pulberea de chironji joacă un rol remarcabil în tratarea mai multor probleme respiratorii, cum ar fi răceală, febră, tuse sau gripă, îndepărtând acumularea de particule și mucus, ușurând respirația și dovedindu-se benefică în tratarea bronșitei și a afecțiunilor astmatice. Prezența zilnică a acestei pulberi de chironji în diverse preparate fortifică țesuturile pulmonare și susține sănătatea plămânilor.

Creşte libidoul

Potrivit literaturii de specialitate, chironji are proprietăți antidiabetice, reflectate de capacitatea semințelor de a regla nivelul de zahăr din sânge. Practic, potrivit rezultatelor unor studii recente, celulele β-pancreatice, care ajută la producerea de insulină, devin foarte active în prezența pulberii de semințe sau a extractului de frunze de plantă. Acest efect este potențat de reducerea descompunerii amidonului în glucoză, care, la rândul său, duce la un nivel scăzut de glucoză în sânge. În același timp, chironji este un remediu tradițional pentru creșterea libidoului și îmbunătățirea fertilității masculine. Semințele prezintă proprietăți afrodisiace demonstrate, care ajută la reducerea stresului mental și a anxietății, stimulând, în paralel, producția de testosteron. Pulberea de semințe se poate administra diluată într-un pahar cu lapte cald, consumat înainte de culcare. De asemenea, proprietățile adaptogene și de stimulare a creierului ale chironji fac din aceste semințe un aliat tradițional al funcționării creierului până la vârste înaintate. Concret, cercetările au pus în evidență faptul că prezența componentelor bioactive în plantă previne descompunerea substanțelor chimice necesare susținerii memoriei, chironji sporind astfel concentrarea, calmul și vigilența. Pe de altă parte, ca tonic și stimulator al creierului, planta sprijină raționamentul și capacitatea de rezolvare a problemelor. Pentru cele mai bune efecte terapeutice, este recomandată consultarea unui specialist care să indice preparatele și dozele potrivite.

Vindecă rapid dermatita atopică

Proprietățile antiinflamatorii și antiulceroase ale frunzelor de chironji au o importanță ridicată în tratarea diferitelor tipuri de ulcere, cum ar fi colita ulceroasă, ulcerul peptic, aftele sau ulcerul bucal. Compușii bioactivi din pulberea de semințe promovează regenerarea țesuturilor, facilitează vindecarea, sucul extras din frunzele de chironji fiind folosit pentru pansarea rănilor. De asemenea, prin proprietățile antioxidante, planta protejează pielea de daunele generate de radicalii liberi și de efectele razelor UV dăunătoare. Unul dintre efectele cele mai vizibile este încetinirea îmbătrânirii, prin reducerea ridurilor, petelor, liniilor fine, cearcănelor etc. Pe de altă parte, prin proprietățile antiinflamatorii, chironji atenuează acneea și previne infecțiile pielii, pulberea de semințe fiind și un excelent exfoliant natural. Împotriva dermatitei atopice sau a eczemelor se pot amesteca 100 grame de pulbere de chironji cu 15 grame de borax și suficientă apă de trandafiri cât să rezulte o pastă care se aplică, o dată pe zi, pe zona afectată.

Chiar dacă sunt considerate sigure pentru consum, preparatele pe bază de chironji trebuie administrate la recomandarea specialistului, pentru a se evita efectele secundare generate de supradozare

Chironji ki Dal

858 8 2Ingrediente: 1 ceșcuță cu semințe chironji, 2 lingurițe cu unt ghee, 1 linguriță cu chimen, 1 linguriță cu praf de cardamom, câteva boabe de piper, 1 lingură cu ghimbir, ras fin, 2 ardei iuți verzi, tocați, 1 lingură cu pudră de coriandru, 2 lingurițe cu sare, 2 linguri cu iaurt, 1/2 linguriță cu chili, frunze de coriandru pentru ornat.

Mod de preparare: frecați semințele de chironji pentru a îndepărta coaja, apoi măcinați-le într-o pulbere. Într-o tigaie încălziți untul, puneți chimenul, cardamomul, semințele măcinate, feliile de ardei iute verde și boabele de piper. Căliți un minut, adăugați ghimbirul, după care turnați iaurtul, câte puțin, amestecând bine. După alte două minute, presărați coriandrul, sarea, praful de ardei iute și suficientă apă cât să acopere ingredientele cu doi centimetri. Se lasă pe foc preparatul până când este gătit. Se servește fierbinte, cu frunze proaspete de coriandru.