Main menu

header

859 7 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Plantă înaltă, care crește în părți ale Asiei, inclusiv China, India, Japonia și Coreea, sau în America de Nord, shiso este prezentă în gastronomie, precum și pe lista vindecătorilor naturali, fiind utilizată împotriva unor afecțiuni dintre cele mai răspândite.

Armă împotriva cancerului de colon

Uleiul de shiso are un gust pregnant de nucă și un conținut semnificativ de acizi grași Omega 3 - cu 50% mai mare decât al altor uleiuri vegetale - Omega 6 și Omega 9. Acești acizi grași polinesaturați sunt benefici pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Potrivit unor cercetări riguroase, acest ulei are impact asupra substanțelor chimice care provoacă răspunsuri alergice și inflamatorii, fiind astfel de folos împotriva manifestărilor crizelor de astm și alergiilor. Într-un studiu clinic pe subiecți umani, pacienții cu astm bronșic au primit ulei de shiso timp de patru săptămâni, înregistrându-se o certă îmbunătăţire a fluxului de aer la nivelul plămânilor și inhibarea producției de compuși care duc la astm, notează healthline.com. Totodată, acizii grași din shiso au demonstrat, în cadrul unor cercetări extinse, capacitatea de a reduce riscul de cancer de colon.

Susține capacitățile cognitive

Grație compușilor pe care îi conține, printre care acizii palmitic, stearic, oleic sau linoleic, shiso susține buna funcționare a memoriei și capacităților cognitive. Din acest considerent, frunzele plantei sunt foarte populare în bucătăria asiatică, furnizând, pe lângă un gust plăcut, răcoritor, ușor acidulat, nenumărate substanțe care îmunătățesc memoria, atenția și concentrarea. În același timp, acizii grași polinesaturați care se găsesc în uleiul de shiso sunt cunoscuți pentru efectul benefic asupra sănătății cardiovasculare. Dat fiind faptul că atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale reprezintă principalele cauze de deces la nivel global, se recomandă consumul de shiso pentru echilibrarea nivelului colesterolului, reducerea tensiunii arteriale și trigliceridelor, precum și pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

PONT. Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, shiso are proprietatea de a atenua manifestările artritei reumatoide.