Main menu

header

860 8 1de Ştefania Băcanu şi Anca Flondor

Proprietățile tămăduitoare ale brândușei de toamnă au fost descoperite de către arabi încă din perioada Evului Mediu, când o foloseau în special pentru tratarea rănilor. Astăzi, planta este un remediu pentru vindecarea mai multor afecțiuni, atât interne, cât și externe, datorită substanţelor active din compoziţie.

Previne cancerul de stomac

Brânduşa de toamnă este întrebuinţată în tratamentele de vindecare a reumatismului, degerături, dar și în terapia de prevenire și de tratare a unor forme de cancer, cum ar fi cel de stomac sau leucemie, grație colchicinei din compoziție, un alcaloid extrem de util în astfel de cazuri. Se recomandă decoctul dintr-o linguriţă cu seminţe de brândușă care se fierb cinci minute în 300 ml apă. Când s-a răcit, se aplică decoctul obținut pe locul afectat, cu ajutorul unei fașe din bumbac, în cazul reumatismului sau al degerăturilor. Tratamentul se face zilnic, până la vindecare. Pentru prevenirea cancerului, decoctul se bea zilnic, câte două căni, timp de două săptămâni și, după o pauză de o lună, puteți relua. Decoctul de brânduşă stimulează și creșterea părului. Aplicați-l prin tamponare pe pielea capului și lăsați-l să acționeze o oră, apoi spălați-l. Faceți tratamentul trei luni.

Benefică în crizele acute de gută

pecialiștii recomandă utilizarea preparatelor din brândușa de toamnă în cazul crizelor acute de gută. Se prepară o tinctură din două linguriță cu semințe puse într-un borcan cu capac peste care se toarnă alcool de 70 de grade până acestea sunt acoperite de trei degete. Se lasă la macerat o săptămână, apoi se strecoară și se consumă astfel. În prima zi a crizei se ia o doză mai mare, trei lingurițe pe zi, înainte de mesele principale, apoi se face o pauză de 48 de ore. Se continuă cu două lingurițe pe zi, timp de o lună, după care se face o pauză de o săptămână şi se reia cura, dar nu se fac mai mult de trei pe an. Extern, tinctura se poate utiliza și în caz de prurit.