Main menu

header

860 8 3de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Nalba mare este o plantă folosită de greci și de egipteni în scop medicinal de peste 2000 de ani. De asemenea, constituie bază și în remediile ayurvedice, specifice poporului indian. Se folosește rădăcina de nalbă, extrem de apreciată pentru calitățile sale deosebite, cu un conținut bogat de mucilagii, uleiuri volatile, tanin și substanțe răzinoase.

Îi vine de hac tusei uscate

Nalba este un mucilagiu natural, iar rădăcina plantei conține antioxidanți și aminoacizi, extrem de benefici pentru organism. Un consum regulat, contribuie la vindecarea afecțiunilor de la nivelul stomacului, cum ar fi gastrita. Se recomandă decoctul din rădăcina de nalbă, uscată și mărunțită. Puneți 30 g plantă într-un vas cu apă rece, aproximativ 400 ml, acoperiți-l și lăsați-l așa pentru patru-cinci zile. După aceea, puneți conținutul la fiert, dați-l într-un clocot, apoi strecurați-l și beți lichidul călduț, îndulcit cu o linguriță cu miere. Toată cantitatea se consumă într-o zi, timp de două săptămâni. Pentru afecțiuni mai grave, cum ar fi ulcerul, dublați cantitatea și faceți două-trei cure pe an, cu pauză de o lună între ele. Compușii activi din plantă acționează ca stimulatori ai sucurilor gastrice, facilitând procesul de digestie. De asemenea, au acțiune antiinflamatoare și emolientă asupra mucoasei gastrice. Decoctul de nalbă mare poate fi un remediu și în tratarea tusei uscate și a răcelii. Specialiștii spun că substanțele ce se regăsesc în compoziția plantei îmbunătățesc funcționarea mucoasei ce căptușește aparatul respirator și acționează eficient la nivelul arborelui bronșic, favorizând expectorația.

Ajută la dezinfectarea vezicii urinare

Hemoroizii pot fi extrem de sâcâitori și dureroși, de aceea, nu trebuie ignorați și trebuie tratați cu seriozitate, altfel, vă vor da bătăi de cap multă vreme. Preparatele terapeutice din nalba mare au un efect astringent și emolient la nivelul formațiunilor hemoroidale. Se recomandă băi locale cu ceai din rădăcina plantei, mai concentrat. Puneți la fiert un litru de apă în care adăugați trei lingurițe cu nalbă mare. Dați-l în două clocote, apoi opriți focul, acoperiți vasul și, după ce s-a răcit puțin, îl puteți folosi. Este indicat seara, înainte de culcare, cel puțin trei, patru zile, până trece durerea complet. Ceaiul de nalbă mare este indicat și în infecțiile urinare și se folosește tot local, intern, timp de o săptămână sau se bea, caz în care, sunt necesare trei căni pe zi, după mesele principale. Uleriurile volatile din compoziția plantei ajută la dezinfectarea vezicii urinare, favorizând eliminarea bacteriilor ce determină instalarea infecțiilor. Cantitatea ridicată de mucilagii din preparatele cu nalbă mare reduce inflamațiile locale și, implicit, senzațiile neplăcute de iritare și usturime.

PONT. Datorită efectului diuretic al rădăcinii de nalbă, aceasta poate combate retenția de apă din țesuturi. Astfel, ameliorează balonarea și, totodată, stimulează scăderea în greutate

Elimină abcesele dentare

Ceaiul sau infuzia de rădăcină de nalbă mare poate fi folosit și la nivel cutanat, pentru tratarea arsurilor, inclusiv a arsurilor solare, a ciupiturilor de insecte, în cazul pielii deshidratate sau a leziunilor de orice natură. Tamponați-vă zonele afectate cu ajutorul unei fașe sterile, seara, după baie, timp de cinci-șase zile. Mucilagiul din compoziția plantei înmoaie țesutul, reduce inflamațiile și accelerează procesul de vindecare. Totodată, ajută la tratarea infecțiilor gingivale și a abceselor dentare. Dimineața și seara, după igiena normală, clătiți-vă gura cu infuzie de nalbă mare, până se vindecă infecția.