Main menu

header

862 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Tulsi este o plantă medicinală cu o istorie bogată, care începe cu mii de ani în urmă, în Orient. Foarte apreciat în medicina Ayurveda, acest vindecător al naturii este considerat un adevărat medicament, iar proprietățile sale adaptogene sunt utilizate pe scară largă pentru promovarea sănătăţii la nivelul întregului corp.

Alungă gândurile negative

Ceaiul tradițional din tulsi, preparat din frunze uscate sau proaspete, cu gustul său deosebit, este foarte apreciat de practicanții de yoga, care consideră că planta ajută la meditație, la echilibrarea chakrelor, la eliminarea stresului, a tensiunilor și a gândurilor negative. De altfel, tulsi este faimos ca remediu împotriva anxietății. Un studiu recent, la care au participat adulți cu tulburare de anxietate generalizată, a evidențiat faptul că administrarea de tulsi sub formă de capsule, de două ori pe zi, timp de 60 de zile, a redus semnificativ nivelurile de anxietate. Peste toate aceste proprietăți de susținere spirituală, planta are și calitatea de a trata eficient diabetul. Nenumărate studii pe animale de laborator, derulate deopotrivă în India și în Occident, au evidențiat capacitatea plantei de a scădea nivelul zahărului din sânge, iar în plus, exemplarele testate au înregistrat și o scădere semnificativă a colesterolului după tratament. Un articol publicat în revista germană „Die Pharmazie” punctează faptul că efectele hipoglicemice ale tulsi se datorează abilităţii plantei de a regla nivelul de cortizol.

Îndepărtează deșeurile la nivel celular

Tulsi conține o serie de compuși benefici, dintre care remarcabili sunt acizii ursolic și rosmarinic, care au proprietăți antioxidante, apigenină, un flavonoid care ajută organismul să îndepăr- teze deșeurile la nivel celular, luteină, un carotenoid important, compuși care echilibrează neurotransmițătorii serotonină și dopamină. În aceste condiții, o ceșcuță cu ceai tulsi pe zi are proprietatea de a preveni afecțiuni complexe, care se determină una pe cealaltă. Astfel, revista „Medicină complementară și alternativă” scrie că tulsi este utilă în prevenirea bolilor cronice legate de stilul de viață, inclusiv sindromul metabolic. După revizuirea a zeci de studii care au evaluat efectele terapeutice ale plantei asupra tulburărilor metabolice, bolilor cardiovasculare, imunității și neurocogniției, s-au constatat rezultate clinice favorabile, fără efecte secundare semnificative, întrucât tulsi acționează ca un agent de detoxificare și de susținere a sistemului imunitar. Planta este disponibilă sub formă de capsule, tinctură, pulbere și ceai, care se prepară astfel: într-un vas se pune o cană cu apă, se adaugă două-trei frunze de tulsi, se lasă să fiarbă două minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere și aromatiza cu lămâie, pentru un plus de beneficii.

Protejează țesuturile și ADN

Potrivit literaturii de specialitate, există numeroase cercetări care relevă abilitatea tulsi de a combate cancerul. Dat fiind faptul că planta conține cantități importante de antioxidanți și are proprietăți antiinflamatoare certificate de oamenii de știință, tratamentele pe bază de tulsi scad riscul ca o persoană să dezvolte celule canceroase. Practic, fitochimicalele din plantă previn cancerul de plămâni, de piele, de ficat sau oral, ce apar din cauza excesului de toxine, deoarece planta are remarcabila proprietate de a influența pozitiv manifestarea genelor sănătoase, inducând moartea celulelor canceroase şi oprind metastaza. De asemenea, extractele din tulsi protejează în fața bolilor cauzate de expunerea la radiaţii şi apără ţesuturile și ADN contra efectelor distrugătoare ale expunerii la substanțe nocive.

Reglează tensiunea arterială

Prin potasiul pe care îl conține, tulsi menține presiunea normală a sângelui, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și are un rol important în susținerea sănătății cardiovasculare. În același timp, prin aportul de vitamina K, preparatele pe bază de plantă au acțiune benefică pentru sistemul osos, susținând densitatea oaselor și mineralizarea acestora și prevenind astfel osteoporoza, afecțiune care este tot mai răspândită și care apare odată cu înaintarea în vârstă, sporind riscul de fracturi. Pe de altă parte, tulsi intensifică vindecarea oaselor, întrucât are capacitatea de a crește producerea de enzime implicate în absorbția calciului, în calcificarea și remodelarea osoasă. În plus, tulsi este un binecunoscut remediu tradițional în cazuri de hipotiroidism, grație proprietății de a echilibra funcționarea glandelor. Planta se administrează ca supliment, în dozele indicate.

Inhibă enzima care generează cataracta

Una dintre cele mai prețuite proprietăți ale tulsi este capacitatea sa de a preveni cataracta. Pe lângă faptul că planta are acțiune antiinflamatoare și liniștitoare pentru ochi, în medicina Ayurveda figurează ca un excelent remediu împotriva conjunctivitelor, infecțiilor pleoapelor, a înroșirii și uscării ochilor. Prin efectul antioxidant, tulsi, sub formă de extract, inhibă enzima care produce cataracta. De asemenea, ca adaptogen și furnizor de compuși foarte importanți, tulsi se remarcă pe direcția susținerii sistemului nervos. Concret, includerea tulsi în mod regulat în regimul zilnic asigură îmbunătățirea capacității de concentrare și a atenției, întârzierea proceselor nocive care generează afecțiuni neurodegenerative (previne formarea plăcii specifice Alzheimer), menținerea pe termen lung a memoriei și a abilităților cognitive și reducerea stresului psihic și emoțional.

Tratează afecțiunile pielii

Folosit la scară largă pentru îngrijirea pielii, tulsi a confirmat, în cadrul unor cercetări de anvergură, capacitatea de a trata eficient diverse afecțiuni ale pielii, inclusiv acneea. O echipă de specialiști din Thailanda a pus în evidență eficiența uleiului esenţial de tulsi contra bacteriilor care cauzează apariţia acestei afecțiuni. Testându-se capacitatea antimicrobiană a produsului, în amestec cu un ulei purtător de cocos, s-a descoperit că o concentraţie de 3% de ulei de tulsi este eficientă contra patogenilor care determină apariţia acneei. Acest efect se datorează prezenței în plantă a unui antioxidant de top, eugenolul, renumit pentru proprietatea de a lupta împotriva bacteriilor și a infecțiillor pe care le provoacă. Și nu este vorba doar despre acnee - tulsi poate elimina inclusiv Neisseria gonoreea.

Practicanții de yoga consideră că tulsi ajută la meditație, la echilibrarea chakrelor, la eliminarea stresului şi a tensiunilor

Potrivit specialiștilor în fitoterapie, tulsi are capacitatea de a spori longevitatea

Diminuează febra

Extractele de frunze și uleiul esențial de tulsi au acţiuni antiulcer și antisecretorii în țesutul epitelial gastric. În aceste condiții, planta are renumele de a contribui la vindecarea ulcerului la acest nivel și de a combate dezechilibrele digestive. În același timp, tulsi scade febra, ajutând la ameliorarea stării generale a organismului. Frunzele de plantă se fierb în jumătate de litru de apă cu cardamom pudră (într-o proporţie tulsi-cardamom de 1:0,3) până când volumul se reduce la jumătate, rezultând o băutură foarte eficientă împotriva simptomelor răcelii şi a gripei. Decoctul se consumă la fiecare trei ore şi este un remediu potrivit inclusiv pentru copii.