Main menu

header

863 8 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Originară din America Centrală, paico este o plantă folosită de generații în nenumărate forme, de la rețete culinare la unguente, fiind nu numai delicioasă, dar, în plus, oferind compuși organici și componente nutriționale remarcabile, adevărați aliați ai bunei funcționări a organismului.

Îmbunătățește procesul digestiv

Paico este acel amestec de plantă medicinală și legumă cu frunze verzi care reprezintă un tezaur de nutrienți și de proprietăți terapeutice. Binecunoscut în Ame- rica Latină și cu o tot mai mare răspândire pe alte continente, paico se regăsește frecvent în supe, feluri de mâncare cu ouă, quesadillas etc. Aroma plantei aduce cu cea a citricelor, cu nuanțe de mentă și tarhon, ceea ce o face ideală ca bază pentru ceaiul de paico, un tonic foarte apreciat, cu certe calități medicinale. Toate aceste efecte se datorează gamei largi de vitamine - A, B, C - precum și minerale ca manganul, calciul, cuprul, fierul, magneziul, potasiul, fosforul și zincul. De asemenea, planta conține fibre dietetice, ceea ce îi conferă efecte gastrointestinale importante. Concret, prezența paico în dietă favorizează îmbunătățirea procesului digestiv și stimulează mișcarea intestinelor, reducând constipația, crampele, abdominale, balonarea, eliminând paraziții intestinali și chiar tratând unele afecțiuni mai grave la acest nivel.

Neutralizează stresul oxidativ

Paico este plin de substanțe nutritive și compuși organici de care are nevoie fiecare organism. Planta oferă niveluri semnificative de acid folic - doar o singură porție de paico furnizează peste jumătate din cantitatea zilnică necesară, ceea ce recomandă frunzele plantei în dieta femeilor care se pregătesc să devină mame, acidul folic fiind, totodată, implicat în sinteza ADN și în diviziunea celulară. În același timp, vitamina A din paico, împreună cu alți antioxidanți, fac din această plantă un aliat al sistemului imunitar, neutralizând activitatea radicalilor liberi, a stresului oxidativ și prevenind astfel diferite tipuri de boli cronice. Totodată, gama diversă de minerale găsite în paico înseamnă că planta poate fi de mare ajutor în protejarea oaselor odată cu înaintarea în vârstă și, în acest fel, ținând la distanță una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni, osteoporoza, care crește riscul de fracturi.

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, extractul de paico a demonstrat eficiență împotriva unor forme de ciroză hepatică (nutrition-and-you.com)

Susţine sănătatea inimii

Paico are în compoziție potasiu, ceea ce face din această plantă un susținător al sănătății inimii și întregului sistem cardiovascular. Practic, nivelurile acestui mineral care se găsesc în paico acționează ca vasodilatatoare, relaxează vasele de sânge și reduc tensiunea la nivelul sistemului cardiovascular, protejând organismul de ateroscleroză, de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. În același timp, planta este un redutabil aliat al femeilor care suferă de dureri menstruale, întrucât calmează crampele. De asemenea, extern, paico a demonstrat, în cursul unor cercetări științifice extinse, proprietăți de accelerare a vindecării unor leziuni cutanate, în principal cele provocate de agenți patogeni, extractul de plantă fiind eficient împotriva anumitor fungi, notează globalhealing.com.