Main menu

header

867 8 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

O substanță care se găsește în extractul de rodii ar putea deține cheia creării unui nou tratament antiîmbătrânire, arată cercetări de dată recentă. Această descoperire completează o lungă listă de beneficii pentru sănătate pe care le are unul dintre cele mai apreciate fructe din lume.

Elixir pentru cei cu boli cronice

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au derulat un studiu din care a reieșit faptul că rodia conține un extract numit urolitină A, despre care cred că poate proteja împotriva fragilității care survine odată cu înaintarea în vârstă. Experimentele au evidențiat că adulții în vârstă care au luat suplimente de urolitină A au avut rezultate mai bune la testele de rezistență fizică. Practic, substanța stimulează mitocondriile - „centralele electrice” ale celulelor - și a demonstrat capacitatea de a crește puterea musculară. „Acest lucru este relevant atât pentru persoanele cu boli cronice, cât și pentru cei care doresc să fie activi mai târziu în viață”, afirmă expertul David Marcinek. Compusul este disponibil sub formă de comprimate și pulberi în magazinele naturiste.

Stimulează mitocondriile - „centralele electrice” ale celulelor

Experții americani au constatat că urolitina A este produsă de bacteriile intestinale după ce se consumă anumite alimente, iar producția este diminuată pe parcurs de schimbările care intervin la nivelul microbiomului odată cu vârsta. În mod normal, mitocondriile se deteriorează în timp, devenind mai puțin eficiente, aspect care generează slăbirea și fragilizarea mușchilor. Urolitina A ajută organismul să „reîncarce” aceste baterii descărcate, ținând astfel la distanță deteriorările generate de îmbătrânire. „În timp, mitocondriile se strică. Procesul de mitofagie, un fel de control al calității celulelor, recunoaște acest eșec și distruge în mod proactiv mitocondriile, reducându-le la componente elementare, pe care o celulă le poate reutiliza. Odată cu îmbătrânirea, mitofagia devine mai puțin eficientă, dar aici intervine substanța din rodii”, detaliază Marcinek.

Îmbunătăţeşte rezistenţa la oboseală

În cadrul studiului derulat pe subiecți umani, participanții au primit aleatoriu fie 1.000 miligrame de urolitină zilnic, timp de patru luni, sau un placebo. Rezultatele au arătat că „urolitina A poate face reversibilă îmbătrânirea” la nivelul contracțiilor musculare. Distanța parcursă de voluntari în timpul unei plimbări de șase minute s-a îmbunătățit, de asemenea, în mod semnificativ. „Aceste rezultate demonstrează că administrarea chiar și a unui supliment pentru o perioadă scurtă de timp a îmbunătățit rezistența musculară și pe cea la oboseală”, punctează Marcinek. Potrivit experților americani, suplimentele cu extract de rodie ar putea avea potențialul de a aduce beneficii persoanelor care nu pot face exercițiile de care au nevoie din cauza sănătății sau bolilor musculare. Pe de altă parte, cercetări anterioare pe animale de laborator au evidențiat faptul că exemplarele în vârstă testate au reușit să alerge cu 42% mai departe după doar șase săptămâni de tratament cu urolitină A.

Combate sindromul colonului iritabil

Descoperirile cercetătorilor din SUA completează lista de beneficii pe care le au rodiile, proprietăți care plasează acest fruct în categoria superalimentelor. Experții de la Universitatea din Louisville, SUA, au descoperit că polifenolii naturali din rodie pot sta la baza unui extract cu rezultate spectaculoase pe direcția combaterii sindromului colonului iritabil, care afectează sute de milioane de persoane la nivel mondial. Această substanță interacționează cu bacteriile din intestine și produc împreună un compus cu proprietăți antiinflamatoare. În același timp, sunt combătute procesele oxidative. De asemenea, experții au mai observat, în cadrul testelor pe animale, că extractul de rodie acționează și ca stimulent al sistemului de apărare a organismului care se găsește la nivel intestinal, reparând disfuncționalitățile și menținând integritatea acestei bariere.

Benefic persoanelor care suferă de hipertensiune

În compoziția rodiilor există minerale, vitamine, fibre și 15 aminoacizi benefici pentru organism. Fibrele prezente în rodie într-o cantitate semnificativă reglează digestia, nivelul glicemiei, protejează organele - în special rinichii, inima și ficatul - detoxifică, flexibilizează arterele și scade inflamația vaselor sangvine, una dintre principalele cauze ale bolilor cardiace. Un singur pahar cu suc de rodie poate oferi 40% din necesarul zilnic de vitamine și este benefic persoanelor care suferă de hipertensiune, deoarece are capacitatea de a diminua tensiunea sistolică. Se recomandă consumul zilnic a cel puțin 50 ml suc de fruct, pentru echilibrarea tensiunii arteriale. Totodată, rodia are reputația de a combate eficient sindromul metabolic, asociere a unor afecțiuni care scad foarte mult calitatea vieții.

Inhibă dezvoltarea tumorilor

Consumată sub formă de suc, rodia poate inhiba creşterea şi dezvoltarea celulelor canceroase. Cercetări extinse au confirmat efectul benefic al substanțelor pe care le conține acest suc în cazuri de cancer de sân (blochează aromataza, enzimă care contribuie la dezvoltarea acestui tip de cancer), și de prostată. Pe de altă parte, rodiile sunt bogate în polifenoli, susbstanțe care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor. În plus, extractul de rodie a demonstrat proprietatea de a spori rezistența organismului la infecții, susținând lupta împotriva viruşilor şi a bacteriilor. În același timp, miezul și sâmburii rodiei neutralizează moleculele dăunătoare din celule și lucrează la nivel de ADN pentru a preveni îmbătrânirea celulară. Potrivit rezultatelor unor cercetări de anvergură, rodia are proprietăți antioxidante de 25 de ori mai puternice decât ale vinului roșu și de 40 de ori mai sporite decât ale ceaiului verde.

Ajută la estomparea petelor cauzate de arsuri solare

Grație compușilor pe care îi conține, rodia se află în prima linie a surselor de îmbogățire a produselor de înfrumusețare. Studii internaționale au evidențiat faptul că antioxidanții din aceste fructe neutralizează radicalii liberi, ajută la estomparea petelor cauzate de arsuri solare, elimină punctele negre și susțin producția de colagen, ameliorând elasticitatea pielii și redându-i strălucirea și fermitatea. Aceste rezultate se pot obține cu ajutorul unei măști, pregătite astfel: două linguriţe cu pudră de rodie se amestecă cu o linguriţă cu suc de lămâie şi o linguriţă cu miere până se formează o pastă care se aplică pe faţă şi pe gât. Se lasă să acţioneze timp de 15 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. De asemenea, sucul de rodie este considerat un aliat redutabil în lupta cu bacteriile din cavitatea orală, prevenind apariția cariilor dentare.

Rodiile pot întârzia foarte mult instalarea Alzheimer, prin diminuarea plăcilor specifice care duc la apariția bolii

Salată de andive cu rodii

867 8 2Ingrediente: 2 andive, tăiate feliuţe fine, transversal, 6 clementine, 1 legătură de mărar, tăiat mărunt, sucul de la 1 lime, 1 lingură cu ulei de măsline, sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele şi se toarnă peste acestea dressing-ul format prin combinarea sucului de lime, uleiului, sării şi piperului. Înainte de servire, salata se ține la rece pentru minimum 15 minute.