Main menu

header

869 9 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Considerată pseudo-cereală, hrișca figurează pe lista alimentelor benefice pentru organism, substanțele pe care le conține recomandând-o pentru cei care doresc să mențină un stil de viață sănătos.

Ameliorează profilul lipidic din sânge

Spre deosebire de grâu, hrișca nu conţine gluten, ceea ce o recomandă persoanelor care au intoleranță la această substanță și care doresc să poată consuma, totuși, cereale. Dată fiind proveniența sa din culturi organice, nemodificate genetic, hrișca este plină de flavonoizi şi de magneziu, ceea ce se traduce la nivelul metabolismului prin susținerea sănătății sistemului cardiovascular, îmbunătățirea circulației sangvine, reglarea tensiunii arteriale, prevenirea ischimiei cardiace (reducere a fluxului sangvin și a oxigenului către mușchiul inimii) şi a tromboflebitei. De altfel, dintre cereale și pseudocereale, hrișca este cea mai bogată sursă de rutină, antioxidant care reduce riscul de boli de inimă, prin prevenirea formării cheagurilor de sânge și scăderea inflamației. Un studiu efectuat pe 850 de adulți chinezi a legat consumul regulat de hrișcă de o ameliorare a profilului lipidic din sânge și de niveluri mai scăzute de colesterol LDL („rău”), în paralel cu creșterea nivelului de colesterol HDL („bun”), notează healthbenefitstimes.com.

Curăță eficient și natural bila

Ca o sursă bună de fibre și cu un indice glicemic foarte mic, hrișca este recomandată persoanelor cu diabet zaharat de tip II. Studiile internaționale pe animale de laborator au pus în evidență faptul că această pseudocereală, sub formă de concentrat, a scăzut nivelul de zahăr din sângele exemplarelor cu până la 20%, în timp ce unele componente din hrișcă au întârziat digestia zahărului. În același timp, cercetările au concluzionat că un consum regulat de hrișcă are proprietatea de a curăța eficient și natural ficatul și bila, elimină excesul de apă din organism și îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului digestiv. De asemenea, hrișca aduce organismului minerale importante, cu rol în prevenirea îmbătrânirii premature și în regenerarea celulară. Nu în ultimul rând, hrișca a fost studiată din perspectiva capacității de a ține la distanță anumite tipuri de cancer, cum sunt cel de esofag, de stomac și de colon.

Consumul de hrişcă îmbunătăţeşte atenţia, memoria şi capacitatea de concentrare

Budincă de hrişcă

869 9 4Ingrediente: 250 ml apă sau lapte vegetal, 4 linguri cu pudră de hrişcă, 1 lingură cu cacao, 1 lingură cu miere (sau zahăr de cocos), 1/2 linguriţă cu scorţişoară, 1 lingură cu ulei de cocos, fulgi de ciocolată pentru decor.

Mod de preparare: se pune laptele la fiert, iar după ce dă în clocot, se micșorează flacăra și se adaugă ușor praful de hrișcă, amestecând continuu cu un tel, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se menține pe foc trei minute, apoi se dă vasul deoparte, se pun uleiul de cocos, cacaua şi îndulcitorul (în cazul mierii, după răcirea amestecului). Budinca se toarnă în vase și se ornează după preferință, cu sirop sau glazură de cacao, ciocolată topită sau fulgi de ciocolată.