Main menu

header

869 7 2de Ştefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea

Lipicioasa este o plantă cu tulpini târâtoare, care se ramifică și se întind şi peste alte buruieni ce cresc deasupra pământului. Este întâlnită în locuri cultivate, pe lângă garduri, tufişuri sau la marginea pădurilor. În urmă cu sute de ani, era folosită ca afrodiziac. Astăzi, însă, întrebuinţările ei sunt multiple şi variate. Medical, ameliorează afecţiunile aparatului respirator, întăreşte imunitatea, curăță, purifică şi detoxifică organismul uman.

De folos femeilor care nu pot rămâne însărcinate

În Rusia, lipicioasa se mai numeşte şi pierde-vară, deoarece nu se ridică de pe pământ, decât ajutată de tulpinile altor plante vecine mai puternice, cum ar fi pelinul. Din acest motiv, este un impediment pentru agricultori, care sunt nevoiţi să o sape sau să o distrugă complet, pentru a-şi putea cultiva seminţele. Puţini ştiu, însă, că lipicioasa este foarte benefică pentru organism. Regenerează ficatul în caz de hepatită sau de ciroză, elimină toxinele şi luptă, alături de un tratament medicamentos, împotriva infertilităţii feminine. Se recomandă infuzia din frunze uscate. Se fierbe o linguriţă cu plantă în 400-500 ml apă, timp de 15 minute, la foc mic. Apoi, se acoperă vasul şi se infuzează aproximativ jumătate de oră. Se beau câte 50 ml, de patru ori pe zi, timp de cinci săptămâni, de preferat neîndulcit.

Vindecă bolile canceroase

Intern, lipicioasa este considerată o plantă-minune datorită capacităţii de a stopa şi de a vindeca bolile canceroase şi hepatita. Terapeuţii recomandă un amestec dintr-o lingură cu lipicioasă, una cu mierea-ursului, două cu rădăcină de iarbă mare şi o linguriţă cu coada-calului. Se opăresc două linguri cu amestec în 450 ml apă, se fierb cinci minute la foc mic şi se infuzează o oră. Lichidul obţinut se bea de trei ori pe zi, câte 70 ml, cu 15 minute înainte de masă. O cură durează o lună şi jumătate. Se recomandă repetarea tratamentului după o pauză de două săptămâni. În terapia populară, buruiana este recomandată în cancerul uterin, cutanat, de prostată sau cel de stomac. Efectul terapeutic poate să crească considerabil dacă infuziile se combină cu administrarea sucului obţinut din stoarcerea frunzelor sau a florillor proaspăt recoltate. Se beau aproximativ 300 ml în fiecare zi, timp de o lună. Infuzia ajută şi în caz de epilepsie sau de cistită. Diferenţa este că, lângă lipicioasă, se adaugă şi o linguriţă cu frunze sau codiţe de vişin, la aceeaşi cantitate de apă. Se face o cură de minimum şapte zile, de două-trei ori pe an.

Rădăcinile lipicioasei pot fi folosite şi pentru a face un colorant permanent roşu pentru păr

Utile în umplerea saltelelor pentru pat

În Europa, frunzele uscate ale plantei au fost folosite, în urmă cu mulţi ani, pentru a umple saltelele. În acest scop, se strângeau mai multe ramuri, se legau şi se băgau în saltele. Era necesar ca legătura să se fcă foarte strâns, astfel încât să nu se desprindă niciuna. Doar aşa rezulta o grosime uniformă. În Antichitate, păstorii greci foloseau tulpinile ghimpate ale plantei pentru a face o „sită brută”, necesară la închegarea laptelui.