Main menu

header

870 7 2de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Un soi de cactus foarte special oferă alimentației umane un fruct delicios, dulce și parfumat, care a demonstrat numeroase beneficii pentru sănătate. Nopal îmbogățește cu aromă și nutrienți cocteiluri, sucuri, gemuri și numeroase feluri de mâncare.

Scade colesterolul „rău”

Folosit de mult timp în bucătăria mexicană, în certă creștere de popularitate, nopal are un profil nutrițional impresionant și poate ajuta nu doar la susținerea sănătății, ci și la protejarea împotriva anumitor boli. Planta are frunze largi, comestibile, care sunt servite în diverse mâncăruri locale. Fructul mic, oval, are o pulpă suculentă și un gust dulce, asemănător cu cel al pepenelui verde. Versatil și bogat, nopal este utilizat ca garnitură pentru fripturi sau ca bază pentru smoothie-uri foarte gustoase. Pe de altă parte, una dintre principalele proprietăți terapeutice ale acestui cactus este aportul semnificativ de fibre. Acestea previn cancerul de colon, scad colesterolul „rău”, detoxifică și echilibrează digestia. Un studiu clinic pe voluntari umani a constatat că administrarea a două tablete de câte 500 mg fibre de nopal, de trei ori pe zi, după mese, a dus la o eliminare semnificativ mai mare a grăsimilor. De asemenea, fibrele prelungesc sațietatea, fructul fiind astfel de folos în curele de slăbire, notează healthline.com.

Combate daunele provocate de radicalii liberi

Magneziul, potasiul și calciul din nopal sunt nutrienți-cheie pentru o tensiune arterială sănătoasă, în timp ce vitamina C din această plantă joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar. De asemenea, fructele conțin mulți compuși vegetali benefici, inclusiv acizi fenolici, flavonoide și pigmenți, care acționează ca anti- oxidanți. Ca urmare, nopal previne daunele oxidative cauzate de moleculele reactive numite radicali liberi și care cauzează mai multe boli grave. O cercetare care a inclus adulți sănătoși a avut ca rezultat creșterea nivelului vitaminelor antioxidante C și E în sânge și reducerea stresului oxidativ, prin consumul a 250 grame de pulpă de nopal, de două ori pe zi, timp de două săptămâni - efect similar cu administrarea de suplimente cu vitamina C.

Consumul de nopal este creditat cu proprietatea de a susține sănătatea pielii și părului, extractul de fruct fiind prezent în numeroase produse cosmetice

Aliat în lupta cu diabetul

Un alt beneficiu demonstrat al consumului de nopal este gestionarea nivelului de zahăr din sânge, fructul dovedindu-se, pe parcursul mai multor studii, un aliat în gestionarea diabetului de tip II. Studii derulate pe subiecți umani au evidențiat faptul că un consum regulat de nopal diminuează nivelul de insulină după masă, atât la adulții sănătoși, cât și la cei cu diabet de tip II. De asemenea, o revizuire a 20 de studii clinice a constatat că proprietatea fructului de a scădea colesterolul și trigliceridele dublează acest beneficiu, întrucât persoanele cu diabet de tip II se confruntă și cu colesterol ridicat. Pe de altă parte, nopal a fost folosit în mod tradițional pentru a trata problemele hepatice, studiile moderne confirmând proprietatea fructului de a susține sănătatea ficatului. Practic, antioxidanții din nopal ajută la protejarea împotriva inflamației care afectează acest organ. Totodată, un studiu pe animale de laborator a confirmat capacitatea fructului de a ține la distanță boala hepatică grasă nealcoolică, iar sucul de nopal ajută la prevenirea leziunilor hepatice cauzate de alcoolism.