Main menu

header

871 8 1de Camelia Onciu

Planta de hibiscus, sau Hibiscus sabdariffa ca nume științific, este binecunoscută pentru florile sale, folosite în special la prepararea ceaiului. Sunt acele flori pe care le poartă în păr femeile din Hawaii. Ceaiul de hibiscus este delicios, are culoare roșie rubinie și gust acru, cu aromă de afine. Este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca ceai medicinal, care poate fi băut fierbinte sau rece. Avantajele sunt determinate de bogăția de vitamine, minerale și antioxidanți care se găsesc în florile de hibiscus.

Reglează tensiunea

Scăderea nivelului de colesterol este cunoscut drept unul dintre cele mai uimitoare beneficii ale ceaiului de hibiscus. Datorită antioxidanților conținuți, ajută la prevenirea deteriorării vaselor de sânge și la protejarea organismului de bolile de inimă. În plus, conține proprietăți hipoglicemiante și hipolipidemice, care sunt benefice pentru cei care suferă de diabet sau tulburări ale zahărului din sânge. Potrivit cercetătorilor, acest tip de ceai poate reduce colesterolul LDL (rău) și colesterolul total, crescând în același timp HDL (bun) la persoanele cu diabet de tip II. Potrivit unui studiu, consumul de ceai de hibiscus poate ajuta la controlul tensiunii arteriale la adulții pre-hipertensivi și la cei ușor hipertensivi. Ceaiul e util și în tratarea hipertensiunii și a altor boli cardiovasculare. Se recomandă două-trei căni cu ceai de hibiscus în fiecare zi.

Încetinește creșterea celulelor canceroase

871 8 2Acest ceai conține acid protocoechic cu proprietăți antioxidante și antitumorale specifice. Conform unui studiu, ceaiul de hibiscus a fost indicat pentru a induce apoptoza, considerată o moarte celulară programată, ceaiul încetinind astfel creșterea celulelor canceroase din organism. Datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare, ceaiul de hibiscus vă poate ajuta să vă apărați împotriva multor tipuri de boli. Este plin de vitamina C, esențială pentru stimularea activității sistemului imunitar. În plus, ajută la prevenirea apariției răcelii și a gripei. Scade temperatura corpului, tratând astfel și febra.

Mai slabă și mai fericită

Dacă doriți să slăbiți, nu ignorați ceaiul de hibiscus, deoarece această băutură poate reduce absorbția glucozei și a amidonului. De asemenea, restricționează producția de amilază care stimulează absorbția amidonului și a carbohidraților în organism. Ceaiul de hibiscus ajută și la ameliorarea afecțiunilor dermatologice. Vitaminele A și C din ceaiul de flori de hibiscus sunt eficiente în tratarea cicatricilor acneice, eczemelor, arsurilor solare și a alergiilor cutanate. Antioxidanții din ceai ajută la eliminarea semnelor vizibile de îmbătrânire de pe față, cum ar fi ridurile, deshidratarea și pierderea elasticității pielii. Dacă beți ceai de hibiscus în mod regulat, veți avea o piele superbă. Ceaiul de hibiscus poate fi unul dintre cele mai bune remedii împotriva anxietății și depresiei, prin conținutul de vitamine, minerale și flavonoide cu proprietăți antidepresive. Consumul de ceai de hibiscus ajută în situații stresante creând o senzație de relaxare. Ceaiul de hibiscus este cunoscut și ca băutură hidratantă pentru sportivi.

Ceaiul de hibiscus este foarte eficient în scăderea tensiunii arteriale, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie consumat de cei cu tensiune arterială scăzută, caz în care poate provoca leșin și amețeli, chiar deteriorarea creierului și a  inimii. Nu este recomandat femeilor însărcinate deoarece poate stimula menstruația și fluxul de sânge în regiunea pelviană și uter

Antioxidanţii conţinuţi de hibiscus permit ficatului să filtreze eficient substanţele nocive, contribuind, în timp, la detoxifierea organismului şi la un ficat sănătos

Băutura preferată a jamaicanilor în perioada Crăciunului

871 8 3Ingrediente: 2 căni cu flori uscate de hibiscus, 1/3 cană cu felii de ghimbir proaspăt decojite, batoane de scorțișoară, 6 cuișoare întregi, 1/4 cană cu coajă de portocală rasă, coaja rasă și zeama de la 1 lămâie, miere sau nectar de agave, după gust, frunze de mentă, pentru decor. Într-o cratiță mare, puneți în 2 litri de apă hibiscusul, ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele și coaja de portocală și lămâia. Se fierbe cinci minute. Se ia de pe foc și se adaugă sucul de lămâie. Se acoperă bine și se lasă să stea o zi sau două la temperatura camerei. Se strecoară și se îndulcește cu miere sau nectar de agave. Se servește cu gheață și se ornează cu mentă.

O altă reţetă ar fi: se infuzează o lingură cu flori de hibiscus uscate într-o cană cu apă clocotită. După cinci minute, se strecoară și se îndulcește. Puteți adăuga miere sau zahăr și condimente, cum ar fi ghimbir, cuișoare, scorțișoară și nucșoară. Cantitatea maximă recomandată: 2 căni pe zi.