Main menu

header

871 9 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Crocante, dulci, ideale ca gustare, nucile pecan sunt mult mai mult decât alimente cu textură, gust și versatilitate de netăgăduit. Odată introduse în dietă, aceste oleaginoase de excepție aduc organismului o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, reconfirmate de cercetări de dată recentă.

Previn ateroscleroza

Cercetătorii de la Universitatea din Georgia, SUA, au pus în evidență, în cadrul unui studiu recent, faptul că persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli de inimă care au consumat nuci pecan timp de opt săptămâni au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale nivelului colesterolului total, scăderi ale „LDL” (colesterolul „rău”) și ale trigliceridelor. Practic, oamenii de știință au constatat o scădere cu cinci procente a nivelului colesterolului total și de 9% a celui „rău”. „Câțiva voluntari care se încadrau în categoria persoanelor cu colesterol ridicat la începutul testelor au ieșit de pe această listă după experimentul cu nuci pecan”, susține profesorul Jamie Cooper. Potrivit unor cercetări paralele, chiar și o reducere de 1% a LDL este asociată cu o scădere a riscului de boli coronariene, ceea ce face din cele nouă procente amintite un salt notabil spre o mai bună stare a sistemului cardiovascular, la care, de altfel, nucile pecan contribuie și prin intermediul antioxidanților pe care îi conțin. În aceste condiții, o dietă care include aceste oleaginoase are ca rezultat și prevenirea aterosclerozei și hipertensiunii.

Țin la distanță Alzheimer

Datorită conținutului de fibre, nucile pecan sunt recomandate pentru îmbunătățirea procesului de digestie și prevenirea constipației. De asemenea, pe lângă detoxificare naturală și menținerea echilibrului florei intestinale prin intermediul fibrelor, nucile pecan sunt ideale în curele de slăbire. Practic, aceste oleaginoase prelungesc sațietatea și asigură organismului un aport semnificativ de proteine, notează publicația „American Journal of Clinical Nutrition”. În același timp, nucile pecan pot reduce inflamația din organism, prin conținutul lor ridicat de mangan. Alți nutrienți cu proprietăți antiinflamatorii din aceste oleaginoase - vitamina E, betacaroten, cupru sau magneziu - previn bolile neurodegenerative, inclusiv Alzheimer sau demență. De altfel, nucile pecan mențin viabilitatea țesuturilor creierului și promovează funcționarea optimă a acestui organ esențial.

Prin conținutul de zinc, nucile pecan sprijină sistemul imunitar al organismului

Plăcintă vegană cu nuci pecan

871 9 4Ingrediente. Pentru crustă: 125 g nuci pecan, 70 g migdale, 8 curmale, 1/4 linguriță cu scorțișoară, 2 linguri cu semințe de in măcinate, 1 vârf de cuțit cu sare, 2 linguri cu ulei de cocos, 1 lingură cu apă. Pentru umplutură: 400 ml lapte de cocos rece, 250 g pastă de curmale, 2 linguri cu ulei de cocos, 55 g unt de migdale, 1 vârf de cuțit cu sare.

Mod de preparare: pentru crustă, se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se unge cu ulei de cocos o tavă rotundă. Se amestecă toate ingredientele dedicate, cu robotul de bucătărie, până se transformă într-o pastă, care se întinde pe întreaga suprafață a tăvii și se introduce la cuptor timp de zece minute. Pentru umplutură, se folosește exclusiv partea întărită a laptelui de cocos, care se bate în mixer până devine pufoasă și se pune din nou la rece. Separat, se amestecă pasta de curmale, uleiul de cocos și untul de migdale, până devin o compoziție moale, care se combină cu cea din frigider. Această umplutură se așază în crustă și se decorează plăcinta cu nuci pecan rumenite în tigaie, pe foc mic, timp de cinci minute.