Main menu

header

872 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantă medicinală uimitoare, faimoasa colții-babei are efecte remarcabile asupra organismului, documentate, de altfel, din cele mai vechi timpuri. Beneficiile extinse ale acestui tămăduitor al naturii au fost certificate de numeroase cercetări moderne.

Măreşte masa şi tonusul muscular

Grecii antici foloseau colții-babei ca diuretic şi tonic, indienii ca antiinflamator şi antiseptic, iar chinezii pentru tratarea bolilor hepatice, renale şi cardiovasculare. Colții-babei se cultivă în diferite părţi ale lumii și crește inclusiv în România. Potrivit literaturii de specialitate, preparatele pe bază de plantă, administrate la recomandarea și în dozele prescrise de specialist, care se găsesc în magazinele cu profil naturist, au o acţiune tonică și relaxantă. În aceste condiții, planta se dovedește un excelent antiinflamator, hepatoprotector, tonic general, intensifică producţia de testosteron, ajută la arderea grăsimilor și echilibrează activitatea hormonală. De asemenea, dat fiind faptul că planta măreşte masa şi tonusul mus- cular, este în atenția sportivilor ce se antrenează pentru întrecerile de forţă, culturism în special, întrucât accelerează recuperarea muşchilor după un efort îndelungat.

Scade tensiunea arterială

În medicina tradiţională chineză se consideră că această plantă are acţiune protectoare asupra sistemului vascular, fiind utilizată cu succes în afecţiunile coronariene şi hipertensiune arterială, notează verywellfit.com. Ca diuretic, planta se remarcă împotriva pietrelor la rinichi, micţiunii dureroase şi incontinenței urinare, grație acțiunii sale antiseptice şi antiinflamatoare. În același timp, colții-babei se recomandă şi persoanelor cu surplus de kilograme, întrucât accelerează fluxul biliar şi descompunerea grăsimilor, scade glicemia, nivelul colesterolului şi micşorează numărul trigliceridelor. Un studiu a examinat efectele administrării a 1.000 mg colții-babei pe zi unui grup de femei cu diabet de tip II. După trei luni, voluntarele care au luat suplimentele pe bază de plantă au înregistrat niveluri mai scăzute ale zahărului din sânge și colesterolului. Pe de altă parte, planta elimină radicalii liberi care se formează în organism, fiind astfel de folos în prevenirea unor boli cronice grave, în frunte cu cancerul.

PONT. Potrivit rezultatelor unor studii internaționale, ingredientul activ protodioscină, din colții-babei, are efect în tratarea impotenței masculine