Main menu

header

873 8 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Pentru reumatici, sezonul rece este un adevărat coşmar, frigul şi umezeala declanșând dureri insuportabile în articulaţii și afectând mobilitatea. Cu toate că nu există un tratament care să vindece reumatismul, durerile pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, analgezicelor, precum și prin intermediul kinetote- rapiei și al fizioterapiei. Puțini știu, însă, că alimentația joacă un rol esențial în diminuarea simptomelor acestei boli cronice.

Consumați produse bogate în Omega 3

Pentru a vă modifica dieta astfel încât să ameliorați simptomele reumatice, va trebui să consumați frecvent alimente care au proprietăți antiinflamatoare. De pildă, acizii grași Omega 3 pot influența fenomenul inflamator, care constituie un factor major în artrita reumatoidă. Acesta este motivul pentru care regimul alimentar al unei persoane care suferă de reumatism va trebui să conțină pește (macrou, hering, sardine, anşoa, ton, somon), semințe și oleaginoase (in, alune de pădure, nuci, migdale). Circa 150 de grame de peşte gras consumat de trei ori pe săptămână ameliorează afecţiunile reumatismale. Surse excelente de oligoelemente şi de acizi graşi Omega 3, nucile întăresc cartilajele. Este indicat să mâncați cinci nuci în fiecare zi, ca atare sau adăugate în salate. Uleiul de măsline presat la rece reprezintă un alt aliment cu rol antiinflamator. Acesta conţine o moleculă numită oleocantal, care poate înlătura senzaţia de durere, având aceleaşi proprietăți ca și ibuprofenul. Acizii grași Omega 3 sunt recunoscuți și pentru calitatea de a reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și nivelul de trigliceride. Necesarul de Omega 3 poate fi luat și din suplimentele alimentare. Puteți cere sfatul medicului reumatolog pentru a afla dacă este cazul să luați astfel de suplimente. Este important de menționat că cele mai multe alimente care fac parte din dieta mediteraneană abundă în acizi grași Omega 3. Astfel, pentru îmbunătățirea dietei, vă puteți orienta spre ingrediente specifice bucătăriei mediteraneene.

Cura cu suc de varză face minuni

Pe lângă consumul de produse care conțin acizi grași Omega 3, medicii recomandă să mâncați zilnic alimente bogate în vitaminele D, B, A și K, dar și în minerale, cum ar fi calciu, magneziu, fier, seleniu și fluor. În acest sens, specialiștii vă sfătuiesc să includeți în dietă rădăcinoase (țelină, morcov, păstârnac, gulie, sfeclă roșie), varză de Bruxelles, dovleac și pătrunjel. De asemenea, este bine ca în frigiderul dumneavoastră să existe cât mai multe legume bogate în vitamina C (ardeiul roșu și galben, broccoli, hreanul, măcrișul, salata verde, varza kale). Această vitamină este recunoscută pentru efectele sale benefice în refacerea colagenului la nivelul pielii și articulațiilor. Pe lista alimentelor cu proprietăți antiinflamatoare, se află și ghimbirul, usturoiul, ceapa, dar și legumele de culoare verde închis: spanac, zucchini, sparanghel. Acestea din urmă au în compoziție sulf, care este benefic pentru cartilaje, oase și țesuturi conjunctive. Varza face minuni în tratarea reumatismului. Frunzele crude se presează și se aplică peste articulația dureroasă sau se storc și se consumă sub formă de suc (două pahare pe zi, în cure de câte trei săptămâni). În ceea ce privește carbohidrații, optați pentru variante cât mai sănătoase, cum ar fi cerealele integrale, mierea și fructele bogate în vitamine (măceșele, zmeura, afinele, murele, coacăzele, ananasul proaspăt, strugurii, merele, bananele). Este indicat să includeți regulat în meniu germenii de grâu, orz și ovăz, dar și orezul integral. Aceste cereale pot fi combinate cu legume în salate proaspete. Grâul încolţit conţine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 şi B9, D şi E, precum și minerale (fier, fosfor, magneziu, potasiu şi zinc).

Apelați cu încredere la proteine de origine vegetală

Alimentele proteice nu trebuie eliminate din meniul persoanelor care suferă de reumatism, ci consumate mai rar. Aportul proteic este obținut din mai multe surse, atât animale, cât și vegetale. Dacă suferiți de reumatism trebuie să preveniți obezitatea, care poate favoriza instalarea unei invalidităţi ireversibile. De câteva ori pe săptămână, pe lângă pește, puteți consuma carne de pui și curcan. Carnea albă este bogată în proteine, dar are un conținut caloric mai mic, deci nu va influența prea mult greutatea corporală. Pentru friptura de curcan pregătită dietetic, alegeți o garnitură de legume la cuptor și o salată. Fripturile rumenite, înnegrite la suprafață, sau chiar legumele arse pe grătar conțin toxine rezultate din procesul de glicoliză și produc inflamație. Nici produsele lactate nu trebuie consumate în exces. Majoritatea persoanelor cu reumatism au sensibilitate la principala proteină din lapte, cazeina, ce poate agrava inflamațiile articu- lare. Cei care nu preferă carnea pot apela cu încredere la proteinele vegetale, mai exact la ciuperci, năut, fasole neagră și linte. Acestea sunt bogate în minerale esențiale sănătății articulare.

Spuneţi nu preparatelor culinare care conțin organe de animale

Din meniul recomandat persoanelor reumatice, lipsesc mezelurile, alimentele prăjite și carnea roșie (porc, vită, oaie, vânat). Medicii recomandă evitarea produselor afumate și acide, conservelor, care constituie factori declanșatori ai crizelor de artrită reumatoidă. În plus, este bine să nu consumați oțet alb, întrucât slăbește rezistența oaselor. De asemenea, evitați preparatele culinare care conțin organe de animale. Acestea au în compoziție purină, o substanță ce produce acid uric care se depune în articulații, provocând inflamație și dureri. Printre alimentele care contribuie la agravarea reumatismului se numără pastele, pâinea, biscuiții și covrigii. Marga- rina, untul, carnea tocată și băuturile acidulate din comerț se regăsesc și ele pe lista alimentelor interzise.

Persoanele care fumează au un risc crescut de a dezvolta artrită reumatoidă

Un cartof crud, dat prin răzătoare și aplicat pentru câteva ore pe zona dureroasă, este un remediu eficient în reumatism

Acordaţi o atenţie deosebită hidratării

873 8 2Pacienții cu dureri articulare vor acorda o atenție sporită hidratării. Practic, deshidratarea generală a organismului vizează și articulațiile. Apa este esențială pentru toate procesele biochimice din corp, implicit pentru lubrifierea articulațiilor. O cantitate suficientă de apă pe zi (în medie, doi litri) poate asigura drenarea și eliminarea toxinelor la nivelul articulațiilor. Așadar, este recomandat să aveți întotdeauna un pahar cu apă la îndemână și să vă hidratați chiar și pe timpul nopții. Pe parcursul zilei, beți ceaiuri, consumați supe calde sau reci, în completarea celor doi litri de apă. Bolnavii de reumatism pot apela și la suplimentele naturiste pe bază de glucozamină, condroitină, colagen și metil sulfonil metan (MSM). În sezonul rece, sinteza de vitamina D este deficitară, motiv pentru care este indicată suplimentarea acesteia. Pacienții vor evita mișcarea fizică intensă, care produce o uzură accentuată a articulaţiilor afectate.