Main menu

header

873 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Delicate, parfumate, foarte iubite de parfumieri, dar nu numai, lăcrămioarele sunt uimitor de benefice pentru sănătatea umană. Potrivit unor cercetări riguroase, planta este un vindecător redutabil, grație conținutului de compuși cu valențe medicinale importante.

„Întărește creierul și repară memoria slăbită”

Există o mulțime de mituri și legende asociate cu lăcrămioarele. Grecii credeau că planta a fost dăruită oamenilor de Apollo, zeul Soarelui, iar creștinii consideră că florile reprezintă lacrimile Fecioarei Maria. Pe lângă simbolistica de noroc și prosperitate și parfumul foarte apreciat, aceste flori au însemnate beneficii pentru sănătate. Lăcrămioarele conțin convallamarin, care are acțiune diuretică, și convallarin, un agent cu efect purgativ. De asemenea, planta are în compoziție flavonoide, saponine, acid citric, acid malic, ulei esențial și cardenolide. În aceste condiții, lăcrămioara este antispastică, diuretică, laxativă, sedativă. Celebrul botanist și medic din secolul al XVII-lea Nicholas Culpeper afirma că „fără îndoială, lăcrămioara întărește creierul și repară memoria slăbită. Apa distilată picurată în ochi ajută împotriva inflamării acestora. Florile macerate în vin ajută în paralizii și sunt extrem de bune în apoplexie”. În prezent, uleiul esențial de lăcrămioare este folosit în aromoterapie, pentru a elimina durerile de cap, și depresia, precum și pentru a îmbunătăți procesele cognitive ale creierului.

Mărește activitatea musculară a inimii

Folosită sub formă de ceai, tinctură, extract, infuzie și ulei esențial, lăcrămioara este un binecunoscut tonic cardiac, fiind eficientă în tratamentul afecțiunilor cardiace ale persoanelor în vârstă, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist. Singură sau în combinație cu pă- ducel, planta ajută în tratarea bolilor cardiace valvulare, a hidropiziei și a insuficienței cardiace congestive. Compușii din lăcrămioară stimulează arterele, măresc activitatea musculară a inimii și contribuie la combaterea hipertensiunii. De asemenea, planta este utilizată pentru a atenua durerile toracice cauzate de spasmele arterelor coronare. La nivel pulmonar, lăcrămioara acționează benefic în cazuri de boli obstructive cronice, cum ar fi emfizemul și astmul, fiind prezentă în formularea anumitor medicamente dedicate tratării acestor afecțiuni.

Supradozarea cu preparate pe bază de lăcrămioare poate avea ca efecte iritaţii gastrointestinale, deshidratare, insuficienţă cardiacă

Împiedică formarea pietrelor la rinichi

Ca diuretic, lăcrămioara are efect în caz de infecții urinare, fiind utilizată în special tinctura, care se găsește în magazinele cu profil naturist și care curăță uretra, prevenind, în același timp, și formarea pietrelor la rinichi. Totodată, prin capacitatea de a scădea căldura din organism, planta este utilizată pentru combaterea febrei. În plus, lăcrămioara contribuie la o digestie sănătoasă, fiind binecunoscută pentru capacitatea de a echilibra digestia, prin proprietățile laxative, și de a menține neted peretele stomacului. Extern, planta aduce, pe de o parte, beneficii cosmetice pentru piele, cunoscute încă din Evul Mediu, iar pe de altă parte terapeutice - unguentele din lăcrămioare sunt folosite pentru accelerarea vindecării arsurilor și a altor răni, fără a lăsa cicatrici.