Main menu

header

873 7 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Lemnul Domnului, care se mai numeşte popular Focsor sau Lemn Domnesc, este o plantă ce se recoltează pentru a fi folosită, printre altele, în vindecarea mai multor afecţiuni, datorită proprietăţilor, dar mai ales a acţiunii pe care o are asupra organismului. În scop terapeutic, se aleg frunzele şi ramurile înflorite ce se folosesc sub formă de ceai sau decoct. Acestea conţin uleiuri esenţiale, abrotin, substanţe amare şi taninuri.

Stimulează digestia

De peste 100 de ani s-a constatat că planta Lemnul Domnului are efect stimulator asupra sistemului imunitar, proprietăţi antibacteriene, calmante, diuretice, antispastice, transpirante şi tonice, fiind indicată în caz de ficat mărit, pierderea poftei de mâncare, indigestie, diaree, pancreas slăbit, paraziţi intestinali, disfuncţia rolului vezicii urinare şi chiar insomnii. Se recomandă o cură cu ceai de Lemnul Domnului, timp de două săptămâni, în fiecare seară câte o cană, după ultima masă. Se prepară dintr-o linguriţă cu frunze uscate, adăugate la 300 ml apă. Amestecul se dă într-un clocot, se ia de pe foc şi, după ce s-a răcit, se consumă cu puţină miere. Având în vedere gustul aromat, s-ar putea să nu mai simţiţi nevoia de îndulcitor. Lemnul Domnului va stimula nu doar digestia, ci şi apetitul.

Are acţiune expectorantă

Lemnul Domnului se foloseşte şi pentru tratarea amenoreei, care, de cele mai multe ori, este însoţită de nevroză, dar şi în perioada menopauzei, care, pentru cele mai multe femei este o mare bătaie de cap. Graţie acţiunii expectorante, planta este extrem de utilă în tratamentul afecţiunilor pulmonare, în special în cazul bronşitei, al febrei, gripei, fiind un bun suport în procesul de vindecare. Preparaţi un decoct de Lemnul Domnului din 30 g plantă, peste care turnaţi 300 ml apă rece. Lăsaţi vasul acoperit până a doua zi, apoi strecuraţi şi puneţi soluţia la fiert. Rezultatul obţinut se bea seara la culcare. Repetaţi procedura şapte zile consecutiv sau până simţiţi ameliorare.