Main menu

header

873 7 3de Ștefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea

Piperul bălții se mai numește buruiana jermilor, cânepa de baltă sau iarba iute și este utilizată cu succes în medicina naturistă pentru tratarea mai multor afecțiuni. În fitoterapie se folosește partea aeriană a plantei, ce se recoltează la înflorire, în lunile iulie-septembrie, dar și rădăcina uscată, sub formă de infuzie, macerat sau tinctură.

Indicat în afecțiunile pulmonare

Piperul bălții conține acizi organici, săruri minerale, taninuri, ulei eteric, vitamina K și potasiu ceea ce îi asigură proprietăți hipotensive, vasoconstrictoare, hemostatice, antihemoragice, depurative, diuretice, sedative, tonice și astringente. Infuzia din florile plantei este indicată în hemoptizii, hemoragii gastrice şi intestinale, afecţiuni reumatismale şi renale, dar și pulmonare. Preparați o infuzie dintr-o linguriță cu plantă prospătă, dar uscată, adăugată la 300 ml apă fiartă. Acoperiți vasul 10-15 minute și, după ce s-a răcit, o puteți consuma îndulcită cu puțină miere, pentru că are gust ușor amar. Repetați procedura de două ori pe zi, dimineața și seara, cel puțin o săptămână. Pentru afecțiunile gastrice, cum ar fi ulcerul, faceți câte trei cure, cu două săptămâni pauză între ele. Infuzia de piperul bălții, consumată constant, previne inclusiv dezvoltarea tumorii pulmonare.

Vă scapă de infecția urinară

Rădăcina plantei este stimulantă, amară şi tonică, fiind folosită frecvent pentru aceste proprietăţi, deseori, sub formă de tinctură. Este indicată persoanelor care suferă de infecții, îndeosebi de cele urinare, inclusiv pentru eliminarea pietrelor formate la rinichi. Astfel, puneți 30-40 g rădăcină uscată și mărunțită la macerat în 300 ml alcool de 60 de grade. Acoperiți vasul și lăsați-l într-un loc umbros, răcoros, patru-cinci zile. Apoi, strecurați lichidul obținut și luați câte o linguriță cu tinctură dimineața, după micul dejun, timp de zece zile. Tinctura poate fi folosită cu succes și în perioada premenopauzei, în situația în care apar dereglări hormonale, dureri de cap sau abdominale severe. De asemenea, mai este recomandată și în caz de amenoree, junghiuri sau dureri la nivelul pieptului, hipertensiune sau hipotensiune sau pentru eliminarea obstrucţiilor menstruale. Dacă aveți tensiune oscilantă sau puls fluctuant, este bine să obișnuiți să consumați câte o linguriță cu tinctură, dimineața, înainte de masă, măcar o dată la două-trei zile.

Piperul bălții are proprietăți cicatrizante și antiseptice, fiind extrem de util în tratarea rănilor provocate de insecte

„Potoleşte“ mâncărimile

Pentru uzul extern, se folosește maceratul din planta uscată, util pentru tratarea edemelor, fibromului uterin şi a altor afecţiuni ginecologice. Se pun 40 g plantă într-un vas cu 500 ml apă rece. Se acoperă și se lasă la macerat cinci-şase zile. După această perioadă, cantitatea rămasă se pune la fiert, trei-patru minute sau până dă în primul clocot. Se oprește focul, se strecoară și, după ce s-a răcit, se poate folosi. În cazul afecțiunilor ginecologice, se fac spălături locale cu soluția obținută, în fiecare seară, timp de zece zile. Persoanelor predipuse la a dezvolta fibrom uterin, li se recomandă câte trei-patru cure pe an, cu pauză de o lună între ele. Maceratul este folosit cu succes și pentru tratarea mâncărimilor și a plăgilor deschise, a hemoroizilor și chiar a varicocelului. Se folosește o compresă sterilă care se înmoaie în soluție și se tamponează zona cu probleme.