Main menu

header

875 9 2de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Măslinul este o plantă cu adevărat excepțională, care îi oferă omului o pleiadă de beneficii pentru sănătate și frumusețe. Studii riguroase pun în evidență încă o serie de avantaje, care se adaugă pe lista lungă a celor deja cunoscute de milenii.

Calmează durerile severe ale articulațiilor genunchiului

Extractul din frunze de măslin a relevat un nou beneficiu: poate acționa ca un calmant natural. Pacienții cu dureri severe ale articulațiilor genunchiului care au luat suplimentul de două ori pe zi, timp de șase luni, au înregistrat mai puține dureri în comparație cu un grup de control. Studiul, publicat în revista Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease, a fost realizat în Elveția și a inclus o serie de adulți cu vârsta de peste 55 de ani. Extractul conține un ingredient activ numit oleuropeină, care are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. După efectuarea cercetării, experții elvețieni conduși de Marie-Noëlle Horcajada au anunțat că extractul de frunze de măslin ar putea reprezenta o alternativă la medicamentele tradiționale pentru durere, care pot provoca efecte secundare.

Apără creierul de Alzheimer și Parkinson

Frunzele de măslin au fost folosite în medicina naturistă încă din Grecia antică. Ulterior s-a descoperit că extractul este deosebit de eficient și extern, împotriva herpesului. Se pun două picături de extract pe o bucățică de bumbac și se aplică pe locul afectat. Un studiu a constatat că factorii antivirali și antimicrobieni ai extractului de frunze de măslin reduc capacitatea virusului de a invada celulele din jur. De asemenea, s-a demonstrat că oleuropeina oferă protecție împotriva bolii Alzheimer. Efectele antioxidante ale extractului de frunze de măslin pot ajuta, de asemenea, la prevenirea daunelor sau pierderii neuronilor, fenomen asociat cu boala Parkinson. Pe de altă parte, studiile pe animale de laborator au arătat că extractul de frunze de măslin poate reduce malondialdehida plasmatică, un marker recunoscut în diagnosticul de laborator pentru evaluarea stresului oxidativ, strâns legat de bolile degenerative.

Micşorează tensiunea arterială

Cercetătorii afirmă că extractul de frunze de măslin poate avea efecte pozitive asupra aterosclerozei, care este un factor de risc major pentru boli de inimă. Nivelurile ridicate de LDL (colesterolul „rău”) și colesterolul total sunt, la rândul lor, elemente care contribuie la dezvoltarea acestei boli. Un studiu pe animale de laborator a demonstrat că exemplarele cărora li s-a administrat extractul timp de opt săptămâni au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului de colesterol. În paralel, extractul din frunze de măslin poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice, scrie verywellhealth.com.

Doza zilnică recomandată de extract din frunze de măslin este de maximum 1.000 de miligrame, cantitate care se împarte în mai multe doze

Remediu pentru diabetul de tip II

O analiză a extractului de frunze de măslin și a diabetului de tip II a constatat că extractul poate ajuta la îmbunătățirea secreției de insulină în celule. Potrivit rezultatelor unui studiu clinic pe subiecți umani, persoanele care au luat comprimate cu extract din frunze de măslin au înregistrat o scădere a nivelului mediu de zahăr din sânge. Pe de altă parte, suplimentele cu extract din frunze de măslin au demonstrat, în cadrul unor teste pe animale de laborator, capacitatea de a susține pierderea în greutate, notează medicalnewstoday.com. În plus, în cadrul unor experimente de laborator, extractul din frunze de măslin a oprit creșterea celulelor canceroase, efect pus de specialiști pe seama proprietăților sale puternic antioxidante.